OstatníPéče o těloPřírodní léčba

Video: 20 mimořádných způsobů, jak využít jedlou sodu

Určitě víte, že jedlá soda umí skvěle pomoci v domácnosti, ale také jako lék pro mnoho nemocí či jako kosmetický přípravek. Je možno jí využít v mnoha ohledech. Má skvělé účinky a mnohdy nevěříte vlastním očím, jak na první pohled obyčejná ingredience, která se často používá v kuchyni, při výrobě dortů či dezertů, může pomoci. Kde všude může jedlá soda pomoci?

Výhody jedlé sody

Jedlá soda je skvělá složka, která může pomoci vyřešit určité zdravotní problémy. Je to také přírodní deodorant s amfoterními vlastnosti, což znamená, že působí jako kyseliny. Je tak ještě lepší, než komerční čisticí prostředky, neobsahuje žádné chemické látky a své místo má také ve sféře kosmetiky. Jedlá soda je také netoxický čisticí prostředek, kterým je možno čistit různé povrchy. Je zkrátka využitelná v mnoha ohledech!

Přinášíme způsoby, jak je možno využít jedlou sodu:

Pálení žáhy

Přidejte ½ lžičky jedlé sody do ½ sklenice vody a vypijte. Pomůže zmírnit pálení žáhy.

Pleťový peeling

Smíchejte tři díly sody a jeden díl vody, vytvoříte směs, která bude skvěle fungovat jako peeling.

Pojme tělesný pach

Jedlou sodu můžete použít do podpaží, což pomáhá eliminovat tělesný pach.

Osvěžení úst

Přidejte lžičku jedlé sody do půlky sklenice vody a vypláchněte s touto směsí ústa. Vyplivněte a následně opláchněte vodou.

Zjemňuje nohy

Vytvořte si lázeň z jedlé sody, to pomůže uklidnit a zjemnit unavené nohy. Přidejte tři lžíce jedlé sody do teplé vodní lázně, do které namočíte nohy. Nechte působit dvacet minut a poté je jemně drhněte.

Dlouho krásné květiny

Také máte rádi řezané květiny? Chcete, aby vám vydržely déle? Pak přidejte do vody ve váze čajovou lžičku jedlé sody a máte hotovo!

Sladká rajčata

Posypete půdu okolo rajčat trochou jedlé sody. Následně budou mít rajčata příjemnější a sladší chuť.

Odstraní pesticidy z ovoce a zeleniny

Odstranit pesticidy z ovoce a zeleniny je jednoduché. Přidejte čtvrt šálku jedlé sody do mísy, ve které myjete ovoce a zeleninu.

Nadýchaná omeleta

Přidejte půl lžičky jedlé sody na každé tři vajíčka a vaše omeleta bude načechranější.

Snadnější odstranění peří

Jestliže chcete odstranit peří přímo z kuřete, aby maso bylo čisté, přidejte lžičku jedlé sody do vody.

Čištění bot

Vytvořte si pastu z jedlé sody a vody. S tím následně čistěte boty.

Osvěžení rostlin

Smíchejte půl lžičky čistého čpavku, lžičku jedlé sody a lžičku Epsom soli. To celé přidejte do galonu vody a následně dejte do rozprašovače a postříkejte rostliny.

Odstraňte pach v autě

Posypete potahy v autě trochou jedlé sody. Skvěle pomůže odstranit všechny nepříjemné pachy.

Odstraňte olejové skvrny z garážových podlah

Také vás trápí olejové skvrny, které ulpěli na podlaze v garáži? Na mokrou podlahu nasypte trochu jedlé sody a drhněte kartáčem.

Pomůže vyčistit troubu

Vezměte trochu jedlé sody a posypte s ní vnitřek trouby. Následně vezměte rozprašovač s vodou a nastříkejte do trouby vody. Vše nechejte přes noc působit a následně ráno vydrhněte a důkladně opláchněte.

Neutralizuje pachy v lednici

Umístěte do otevřeného boxu v zadní části ledničky nebo mrazničky jedlou sodu. To pomůže neutralizovat pachy. Nutno je vyměnit jedlou soudu a to každé dva až tři měsíce.

Odpuzuje hmyz

Hmyz udržíte od domu s pomocí jedlé sody. Tu nasypte okolo oken a mravenci, šváby a další hmyz se vašemu domu vyhne.

Čistí stříbro

Smíchejte jeden díl vody a tři díly sody. Poté s touto směsí lehce vyleštěte své stříbrné šperky.

Dezinfikujte prkénka v kuchyni

Prkénka využíváte ke krájení a různé přípravě jídel. Jde o místa, kde se mohou udržovat nebezpečné bakterie, které se rozvíjejí a následně mohou vydávat nepříjemný zápach. Vydezinfikujte je a zbavte pachu. Je to jednoduché, stačí je posypat trochou jedlé sody, dobře rozetřít a následně opláchnout vodou.

Čistič houbiček

Také máte problémy s houbičkami v kuchyni? Na litr teplé vody dejte čtyři lžíce jedlé sody. Zamíchejte. Do této směsi namočte smradlavé houbičky a nechte dezinfikovat. Směs houbičky vyčistí a neutralizuje zápach.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button