CvičeníKrása

Dá se celulitidy zbavit? Možná ne úplně, ale viditelné změny slíbit můžeme

Celulitida trápí každého – skutečně. Rozdíl je samozřejmě v tom, jak moc a jak patrné to je třeba při nošení běžného oblečení. Faktem ale je, že pomerančová kůže je do jisté míry normální a tento problém trápí podstatnou většinu žen, ale nevyhýbá ani mužům. Je možné se celulitidy nějak zbavit?

Jak často se celulitida objevuje?

Ačkoliv se nám mnoho vyretušovaných obrázků žen snaží namluvit, že většina populace celulitidu prostě nemá, opak je pravdou. Podle různých studií se tak v jisté formě závažnosti objevuje u 90 % žen, které již prošly pubertou. U mužů není výskyt tak častý, ale rozhodně není výjimečná, zejména pak u mužů, kteří mají trochu větší tukové zásoby.

Co celulitidu způsobuje?

Existují faktory, které ovlivnit můžeme, a pak také ty, které se příliš změnit nedají. Mezi ty neovlivnitelné se řadí genetické predispozice, dále pak pohlaví, rasa, hormonální změny a typ kůže, ale také rozmístění tuku v těle nebo kondice lymfatického systému.

Mezi faktory, které se ovlivnit dají, patří třeba výživa, pohybová aktivita, tělesná hmotnost a celkové množství tělesného tuku. Klíčový je náš celkový životní styl a to, jak se o své tělo dlouhodobě staráme.

Pokud tedy nejste spokojeni s tím, jak se celulitida projevuje právě u vás, rozhodně se s ní dá bojovat. Zcela hladkou kůži možná nezískáte, ale můžete projevy omezit natolik, že vás trápit nebudou.

Jak tedy můžete s celulitidou bojovat? Zapamatujte si tyto tři body a máte nakročeno k dobrému výsledku.

Kvalitní strava hraje zásadní roli

Jak již bylo řečeno, nadměrné množství uloženého tuku v těle je jednou z příčin celulitidy. Cílem tedy může být redukce tělesné hmotnosti, resp. právě tukových zásob. Klíčem je navodit energetický deficit, kdy budete energie více vydávat než přijímat. Hubnutí je velmi složitý proces, a proto je lepší vždy oslovit odborníka, aby vše probíhalo správně.

Problémem dále může být také nesprávný výběr potravin. Jde zejména o potraviny s vyšším obsahem cukrů, kuchyňské soli a nezdravých tuků. Vybírejte si naopak přirozené nezpracované potraviny, které obsahují vitamíny a vlákninu.

Za celulitidou může stát i nedostatečný příjem bílkovin ve vysoké kvalitě. Bílkoviny totiž nepopiratelně přispívají k zachování zdravé kůže i podkožního vaziva. Dostatečné množství kvalitní bílkoviny podpoří také správnou funkci krevního a lymfatického systému.

V neposlední řadě je třeba nepodcenit také pitný režim. Ten úzce souvisí se zdravím lymfatického systému. Zejména v létě se na pití může zapomínat, protože najednou potřebujeme daleko více tekutin, než jsme možná zvyklí. Preferujte obyčejnou vodu, neslazené čaje, ale naopak se vyhněte slazeným nebo alkoholickým nápojům.

Pohyb pomůže hned několika způsoby

Pravidelnou pohybovou aktivitou je možné navýšit snadno výdej energie, což povede také k redukci tělesného tuku. Navíc svalovou činností přispíváte k dobré funkci oběhového a lymfatického systému. Je dobré snažit se hýbat nejen cíleně během konkrétních sportovních aktivit, ale také přirozeně v průběhu celého dne. Ideální je třeba pravidelná chůze do práce nebo do schodů).

Zaměřte se také na silový trénink, který vede k tvorbě svalové hmoty a jejímu zpevnění. Je skvělé posilovat celé tělo, a to s minimálním počtem 2–3 tréninků týdně, které samozřejmě proložíte i jinými aerobními aktivitami (svižná chůze, běh).

Podpořte lymfatický systém

Častým problémem, který vede ke vzniku celulitidy, je snížená funkce lymfatického systému, kterou lze podpořit i pohybovou aktivitou. Jestliže se to však tímto způsobem nedaří, jsou i jiné cesty. Možností je například využít tzv. manuální lymfodrenáž. Ve své podstatě je to speciální masáž, která se soustředí na samotnou kůži a podkoží, ve které se nachází lymfatický systém. Je to ale dost složitý proces, a proto se svěřte do rukou odborníka. Zkusit samozřejmě můžete i lymfodrenáž přístrojovou, která funguje na podobném principu, jen je praktikovaná pomocí speciálních přístrojů.

Funguje i něco jiného?

Na zoufalství některých žen sází samozřejmě i různé kosmetické firmy nebo salony, které nabízí „zaručené metody“, ale ty většinou nefungují. Zkusit ale můžete například tzv. mezoterapii, při které se aplikují různá léčiva a hormony pomocí injekce do celulitidou postižené tukové tkáně. Je to ale již dost velký zásah do těla, a proto je třeba pečlivě zvážit, zda něco podobného chcete podstoupit.

ZDROJ: https://www.webmd.com/beauty/ss/slideshow-cellulite-pictures-causes-myths-and-treatments
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: cottonbro: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/chodidla-nohy-holka-sezeni-4155014/

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button