DetoxikaceNávodZdravé tipy

Připravte se na léto s pomocí těchto bylinek. Pomohou vám překonat horko a cítit se lépe

V poslední době se jaro do léta přehoupne vždy rychleji, než bychom čekali. Často nás pak přepadne zcela nepřipravené a bez možnosti se postupně na zvyšující se teploty aklimatizovat. Tento skok pak neprospívá ani vašemu zdraví, ani celkovému pohodlí. Přehřívání organismu může navíc vyústit v závažné obtíže, a proto je vhodné se na léto dobře připravit a naučit se metody, jak teplo lépe zvládat.

Ajurvéda pomůže

Ajurvédská medicína se snaží potížím předcházet užíváním vhodných bylinek, které nám mohou pomoci vyrovnat se s teplotními šoky a lépe zvládat zátěž, která nás v létě čeká. V létě je naše tělo o mnoho náchylnější k infekcím, kožním problémům, průjmům nebo dehydrataci. Všechno to jsou nepříjemné obtíže, kterým je lepší spíše předcházet, než je později řešit. A to je právě možné díky bylinkám, které jsou staletími osvědčené a vašemu tělu pomohou nalézt i uprostřed parného léta rovnováhu.

Brahmi

Brahmi, která je také známá jako bakopa drobnolistá, je nenápadná plazivá rostlinka, která však v sobě skrývá velkou sílu. V Indii patří k tradičním léčivým rostlinám už po celá staletí. Často se využívá k podpoře paměti, jako afrodiziakum i jako univerzální posilovač imunity. Zklidňuje a uvolňuje tělo a mysl a vyrovnává činnost nervové soustavy. Právě díky tomu pomáhá také udržovat tělesnou teplotu v normálu, jelikož reguluje stresové reakce, které často teplotu zvyšují. Dopřejte si ji každý den ve formě čaje nebo tobolek.

Manjistha

Manjistha je v našich končinách známá také jako mořena srdčitá. Je jedním z největších pokladů ajurvédské medicíny vůbec. Má malé typické lístky srdčitého tvaru, podle kterých ji snadno poznáte. Má silný chladivý efekt, a proto se používá často k léčbě zranění nebo popálenin. Kromě toho také odplavuje toxiny z těla a pomáhá lepší cirkulaci krve. Má antibakteriální účinky a je skvělým doplňkem stravy třeba právě na prázdninových cestách, kde na vás může čekat i řada infekcí.

Tulsi

Tulsi je druhem bazalky, která je v Indii dokonce považována za posvátnou. Má čisticí a detoxikační efekt na celé tělo i mysl. V indické medicíně je již přes 3000 let považována za jeden ze základních léků na celou řadu neduhů těla i duše. Nejlépe si ji dopřejte ve formě čaje, který nechte 10 minut vyluhovat a poté jej nechte vychladnout. Pijte jej tedy studený a uvidíte, jaké má ochlazující účinky. Pomůže vám také lépe zvládat tlak a stres a dosáhnout snazšího uvolnění. Pokud nemůžete spát, dejte si tulsi před spaním a uleví se vám.

Amla

Amle se také někdy říká indický angrešt. Je to proto, že svými plody nápadně připomíná rostlinku angreštu, kterou známe z našich zahrad. Má velmi vysoký podíl vitamínu C, a je tedy ceněna především jako bylinka, která dokáže bojovat proti útokům infekcí a posilovat imunitní systém. Pyšní se i diuretickými schopnostmi a přispívá k lepšímu trávení. Přispívá ke kvalitní absorpci vitamínů a minerálů a dovádí z těla toxické látky. Zvyšuje také zdraví srdce i celého kardiovaskulárního systému a napomáhá i plodnosti.

Ashwagandha

Používá se zejména ke zvýšení energie a vytrvalosti. Je tedy oblíbeným doplňkem sportovců a fyzicky pracujících lidí. Má dlouhý seznam zdravotních benefitů v čele s podporou krevní cirkulace, regulace krevního cukru, kontroly úrovně cholesterolu v krvi a dalších. Pomůže vám také bojovat s úzkostmi a depresí. Je tedy velice univerzální bylinkou, kterou můžete užívat celoročně, abyste se cítili dobře fyzicky i psychicky. Pomůže vás dostat do klidu a vyrovná tělesné funkce, abyste se i v parném létě cítili svěže a dobře.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button