Cvičení

Duševní sporty pro všechny

Zaslechli jste už termín „duševní sporty“? Označuje se tím celá skupina aktivit, jejímž cílem je otestovat spíš vaši mysl než tělo. Název byl poprvé použitý v roce 1997 jako popis souboru her, které utvářely olympijské hry pro mysl.

Tyhle olympijské hry se uskutečnily v roce 1997 v Londýně a jednalo se o největší akci zaměřenou na hraní her. Fond cen se skládal ze 100 tisíc liber. Událost se koná každoročně v Anglii (letos se celý turnaj odehrál online) a oslavuje mentální dovednosti zúčastněných. Ti nejlepší pak obdrží medaile, podobně jako u fyzických sportů, zlaté, stříbrné a bronzové.

Některé duševní sporty vyžadují intenzivní přemýšlení a soustředění, protože jsou hráči často přilepeni k hracím plochám dlouhé hodiny. Další například vysokou úroveň paměti a umění mentálního kalkulování, jiné rychlostní čtení, počítačové programování, umění rychle hláskovat nebo dokonce rychlostní psaní textových zpráv na telefonu.

Přínosy duševních sportů

Duševní sporty jsou podle odborníků přínosné v mnoha oblastech. Napomáhají rozvoji a zlepšování kognitivních funkcí, zdokonalují kritické myšlení a analytických dovedností. Zlepšují paměť, protože lidé, kteří hrají slovní hry, oživují svoje vlastní vzpomínky a tím si zlepšují paměť i slovní zásobu.

Dochází také ke zlepšení schopnosti rozhodovat se. Díky logickému myšlení, které je nutné při hraní her, pomáhá jednotlivcům zlepšovat jejich schopnost rozhodovat se, ale také dovednosti řešit problémy. Například pomocí hádanek se lidé učí trpělivosti a organizačním dovednostem.

Dalším z přínosů je zmíněná vylepšená kognitivní schopnost, rozpoznávání vzorů a vizualizace.

Dalším z přínosů je zmíněná vylepšená kognitivní schopnost, rozpoznávání vzorů a vizualizace.

A jaké konkrétní duševní sporty si můžete také zahrát?

Šachy – tahle desková hra, která pochází z Persie, je určena pro dva hráče. Čtvercová deska, tak zvaná šachovnice, je rozdělena na černá a bílá políčka osm na osm. Každý hráč začíná hru se šestnácti figurkami, jenž se skládají z osmi pěšců a osmi dalších: krále, dámy, pak po dvou figurkách věže, střelce a jezdce. Účelem hry je napadení soupeřova krále a dát mu mat.

Sport si oblíbila taky ambasádorka duševních sportů Jennifer Shahadeová, která také hraje profesionálně poker a píše knihy. Aktuálně nejlepším českým šachistou je David Navara.

Rychločtení – speciální způsob vnímání textu očima a jeho bleskurychlému myšlenkovému zpracování zvyšuje rychlost čtení – rychločtení, kterému se někdy říká i racionální čtení. Technika se dá naučit prostřednictvím audia, knih nebo specifických softwarů, konají se i výcvikové kurzy. Dokonce existuje aplikace Rozečti.se, jenž pomáhá k efektivnějšímu čtení zábavnou formou.

Siang-čchi – téhle hře se někdy přezdívá čínské šachy. Jedná se o abstraktní deskovou hru, první záznamy o hře pochází už z 1. století. Oproti šachům má herní pole 9 na 10 a na obou stranách desky prochází průsečíky s diagonálními čárami, téhle části se říká palác. Hráči mají k dispozici herní kameny a poté: generála, strážce, slona, koně, vůz, kanón a vojáka. Kdo zajme soupeřova generála, vyhrává.

Kompetitivní programování – tenhle duševní nebo myšlenkový sport se provozuje přes síť nebo v místnostech. Účastníci se snaží programovat podle zadaných specifikací v podobě logických nebo matematických problémů či hádanek. Posuzování je založeno na počtu vyřešených problémů a samozřejmě čase, který soutěžící na jeho řešení strávil. Soutěže v programování se pořádají pravidelně a někdy je svolají tak velké společnosti jakou je Google nebo Facebook.

Speedcubing – kdo by si z dětství nepamatoval fantastickou Rubikovu kostku? Mechanická hračka, která je dílem architekta a sochaře Ernőa Rubika. Krychle složená z barevných minikrychliček se liší barvami a hraje se ve variantách 2x2x2,3x3x3,4x4x4 nebo 5x5x5. Existují však atypické tvary v podobě dvanáctistěnu, hranolu nebo jehlanu.

Podle názvu už určitě tušíte, že se jedná o rychlostní řešení tohoto hlavolamu. Dalším rozhodujícím faktorem je složit kostku za použití co nejmenšího počtu tahů. V praxi musí každý soutěžící složit kostku pětkrát a z výsledků se udělá průměr.

Dáma – další ze zástupců deskových her. Hraje se v několika různých variantách, například tu máme žravou dámu, anglickou, mezinárodní, brazilskou nebo španělskou. Každá z nich má svoje odlišnosti, ale soupeři vždycky začínají s 12 kameny a můžou se pohybovat jenom vpřed.

Duševní sporty jsou úžasnou kombinací zábavy a učení. Všichni, kdo si cenní duševní pohody, chtějí zbystřit mozek a ještě se pobavit, by si měli některou z těchto inteligentních her vyzkoušet.

Zdroj obrázku: thanathip max, alphaspirit, Yurchanka Siarhei / Shutterstock.com

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button