Jídlo a stravování

Jaké jídlo si sbalit na výlet? Toto vám dodá energii e nepronese se

Začínající léto láká do přírody a klidně nejen na krátkou vycházku, ale na pořádnou túru. Pokud se i vy chystáte někam na výlet nebo do hor pořádně si protáhnout nohy i celé tělo, je dobré vědět, co vzít s sebou, aby vám nedošla energie a vaše tělo mohlo správně fungovat. Přípravu jídla je dobré nepodcenit, protože jak přebytek, tak i nedostatek může prožitek z výletu nepříjemně pokazit. Poradíme, co si s sebou na výlet vzít, aby vám nic nescházelo a výlet proběhl v klidu a pohodě.

Potřebujete lehké, ale energeticky bohaté jídlo, kterému nevadí pobyt mimo lednici. Existuje hned několik základních zásad, které byste měli dodržet při přípravě jídla na výlet. Pamatujte na ně a hned budete vědět, čeho se držet a jak postupovat:

  • Sušené ovoce zabere méně místa než čerstvé ovoce. 
  • Energeticky bohatá jídla zaberou v batohu méně místa a dodají vám potřebné množství energie.
  • Na konzervy zapomeňte, jsou těžké a zbytečně s sebou musíte tahat objemný odpad.
  • Studená strava je lepší, jeden den to bez teplého jídla snadno zvládnete. 
  • Pozor na potraviny, které jsou hodně měkké.

Tipy na chutné svačinky, které na výletě potěší

1. Sušené a čerstvé ovoce

Ovoce je bohatým zdrojem sacharidů, navíc je to také rychlý zdroj energie kdykoliv, když na tebe přijde mlsná. Sušené kousky ovoce obsahují až třikrát více energie než klasické čerstvé ovoce, takže dodají rychlou energii, která je při náročných výstupech nezbytná.

2. Ořechy

Obsahují zdravé tuky a další nezbytné stopové prvky. Skvělým způsobem je koupit na cesty směs různých druhů nebo právě nějakou kombinaci se sušenými plody.

3. Tyčinky

Jedná se o klasickou výbavu turisty a rozhodně to nemusí být špatně, byť doporučujeme volit spíše zdravější tyčinky s ovocem a ořechy, nikoliv ty plné cukru. Dobrou volbou mohou být také proteinové tyčinky, které mají vyšší podíl bílkovin.

4. Čokoláda

Sice je obecně dobrým zdrojem energie a dodá potřebnou vzpruhu, ale faktem je, že v horkém počasí to není chytré řešení. Jestliže ale plánujete výlet do hor ve dne, kdy slunce svítit nebude nebo očekáváte spíše chladní počasí, klidně si tabulku kvalitní hořké čokolády do batohu přibalte.

5. Krekry

Pokud nejste úplně na sladké, můžete svému tělu dodat sacharidy také touto cestou. Vyberte si ty, které vám chutnají a do batohu je dejte někam nahoru, ať vám z nich nezbude jen kupa krekrového prachu.

6. Sladkosti

S klidným svědomím si na výšlap můžete vzít i sladkosti, které normálně nejíte. Nebojte se třeba gumových bonbonů nebo nějaké jiné drobné sladkosti, která na vrcholu jistě potěší.

7. Energetické gely

Jestliže se chystáte na skutečně náročný výlet nebo i více denní přechody po horách, mohou se hodit energetické gely, které jsou zdrojem rychle vstřebatelných cukrů a elektrolytů, jež můžeme snadno ztrácet pocením.

8. Sušené maso

Sušené maso vám umožní získat v malém pytlíčku spoustu užitečných bílkovin, které vám dovedou nahradit klidně i běžný příjem z oběda. Na výletě se vám to může hodit zvlášť v případě, kdy potřebujete na delší dobu zasytit.

Co když přijde velký hlad?

Je normální, že zejména okolo poledne přijde větší hlad, který tyčinka nebo kousek čokolády nezažene. Pokud máte výlet naplánovaný okolo restaurace, je samozřejmě možné se nasytit tam, ale v mnoha případech je třeba počítat s tím, že jídlo je nutné mít nachystané dopředu. Co si v takovém případě nachystat?

1. Obložené bagety

Obložené bagety jsou osvědčené. Stačí si vybrat oblíbenou bagetu, namazat ji třeba Lučinou, přidat k tomu 2 plátky sýra a kvalitní šunku a ozdobit ledovým salátem nebo krájeným rajčetem.

2. Tortilla 

Místo bagety se dají skvěle využít také různé wrapy nebo tortilly. Naplňte si je zcela dle libosti, ale osvědčená varianta se šunkou a sýrem je skutečně skvělá a rychle hotová.

3. Těstovinový salát

Taková pochoutka už vyžaduje trochu více místa v batohu a samozřejmě také větší přípravu. Je to ale skvělé jídlo, které opravdu dodá energii a zasytí. Stačí si uvařit těstoviny, k tomu přidat orestované kuřecí maso, nakrájenou zeleninu a zakápnout olivovým olejem. Raději se vyhněte nějakým jogurtovým zálivkám nebo majonéze, které by se během dne mohly zkazit.

Myslete na to, aby se jídlo dobře konzumovalo a aby po něm nezůstalo zbytečné množství odpadu, který si budete muset zase odnést.

ZDROJ: https://amandaoutside.com/blog/easy-hiking-snacks

ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Nina Uhlíková: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/krajina-priroda-osoba-leto-287240/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button