Zdravé tipy

Používejte moringu pro správně fungující a zdravý organismus

Vědecký název této rostliny je Moringa olejodárná a pochází ze Severní Indie. Jedná se o rostlinu, kterou lidé již po tisíce let velebí díky jejím mnohým zdravotním přínosům, které poskytuje. Po celá dlouhá léta vědci byli schopní prozkoumat jen zlomek údajných zdravotních benefitů poskytované touto zázračnou rostlinou.

Zde je pouze deset důvodů, proč byste měli zařadit listy moringy do svého jídelníčku:

  1. Velké bohatství antioxidantů

Antioxidanty jsou složky zodpovědné za zbavování těla škodlivých volných radikálů. Když jsou volné radikály přítomné ve velkém množství, může to vést k chronickým onemocněním jako je diabetes druhého typu a srdeční obtíže. Moringa poskytuje antioxidanty jako je beta-karoten, vitamín C, kyselina chlorogenová, a kvercetin. Jedna studie zjistila, že sedm gramů prášku z moringových lístků každý den po dobu devadesáti dnů může zvýšit hladinu antioxidantů v krvi.

  1. Zlepšení celkového zdraví střev

Vředy, zánět a rakovina žaludku jsou všechno vedlejší produkty bakterie H.pyroli, proti které se může bojovat s antibakteriálními účinky moringy.

  1. Moringa je napěchovaná živinami

Listy moringy mohou být konzumovány mnoha rozdílnými způsoby, ať už ve formě kapslí, prášku, nebo ve svém přírodním celém a syrovém stavu. Jeden hrnek čerstvě nasekaných lístků poskytuje přehršel vitamínů a minerálů. Jenom v takto malém množství se vám dostane dvou gramů bílkovin, devatenáct procent doporučované denní dávky vitamínu B6, dvanáct procent vašeho vitamínu C, jedenáct procent železa, osm procent hořčíku, devět procent vitamínu A, a jedenáct procent riboflavinu (B2). Jedinci v rozvojových zemích často trpí nedostatkem vitamínů a minerálů, a právě v takovém případě přichází na řadu moringa, která jim poskytuje tyto nezbytné živiny, pro správnou funkci organismu.

  1. Snížení zánětlivosti

Přirozená tělesná odezva na zranění nebo infekcí je zanícení. Je to nezbytný ochranný mechanismus, když však trvá delší dobu, může vést k vážným zdravotním obtížím. Mezi tyto obtíže patří onemocnění srdce, rakovina, a jiné chronické nemoci. Díky isothiokyanátům poskytují semena, lusky, a listy moringy tyto důležité protizánětlivé účinky. Konzumujte moringu v čajové nebo práškové formě – způsob požívání není tolik důležitý jako fakt, že tuto metodu opravdu vyzkoušíte.

  1. Pomoc pro trávení

Vysoký obsah vlákniny v této rostlině funguje způsobem, který prakticky pročistí veškeré nadbytečné složky, které zbyly ze stravovacích návyků s velkým výskytem mastnoty.

  1. Moringa má schopnost snížit hladinu krevního cukru

Vysoká hladina krevního cukru je do široka rozevřená náruč nejen pro cukrovku, ale i jiné problémy jako je onemocnění srdce. Proto je nesmírně důležitá prevence, aby hladina příliš nestoupla. Studie na zvířatech ukázaly, že moringa pomáhá snížit hladinu krevního cukru. Jedna studie ukázala, že u třiceti žen byla snížena hladina krevního cukru o 13,5 procent právě po konzumaci sedmi gramů moringových lístků v prášku, každý den po dobu tří měsíců. To vše je díky složkám v morinze, které se nazývají isothiokyanáty.

  1. Pomáhá chránit proti jedovatému arzenu

Mnoho oblastí po celém světě bojuje s kontaminací potravin a vody, a zejména rýže. Přestože symptomy otravy se neprokážou ihned, dlouhodobé vystavení může vést k zdravotním obtížím jako je rakovina nebo onemocnění srdce. Lity moringy byly prokázané, že pomáhají proti otravě arzenu u myší a krys, a věří se, že mají i stejný efekt na lidské jedince.

  1. Moringa může snížit váš cholesterol

Vysoký cholesterol je spojován s vyšším rizikem srdečních onemocnění. Bylo dokázáno, že moringa snižuje cholesterol způsobem, který je podobný účinkům mandlí, ovesných vloček, a lněného semínka.

  1. Proti lupům a problémům s pokožkou hlavy

Lehká struktura oleje extrahovaného ze semen moringy pomáhá při vstřebávání a velmi zvlhčuje. Podporuje krevní oběh a reguluje olejové žlázy ve vlasových folikulích, čímž zlepšuje celkové zdraví pokožky hlavy. Použití oleje i extraktu z osiva je účinné při kontrole lupů a vypadávání vlasů.

  1. Vyčištění vody

Bílkovina, která se nachází v této rostlině má schopnost vázat na sebe nečistoty z vody. Díky tomu se tyto nečistoty srazí a tyto sražené shluky se mohou separovat od vody. Jen tato pouhá znalost přinese revoluci přístupu k pitné vodě. Pokud dokáže moringa takový zázrak, jen si představte, co dokáže provést s vaším tělem.

Moringa je dostupná v obchodech se zdravými potravinami i všude po internetu. Nemůžete se tedy vymlouvat, že jste o ní nikdy neslyšeli a že není dostupná, čímž vám nic nebrání vyzkoušet tuto léčivou rostlinu. Vaše tělo vám poděkuje, a i vy budete jistě nesmírně rádi nad zdravým organismem, který šlape jako dobře namazaný stroj.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button