Jídlo a stravováníZdravé tipy

Jaké množství sladkých limonád je ještě v pořádku? A co nám hrozí, když jej překročíme?

Pitný režim je samozřejmě nesmírně důležitý a měli bychom na něj pamatovat skutečně každý den. Co ale pít? Je jasné, že naší hlavním cílem by měli být nealkoholické nápoje a ideálně samozřejmě voda. Jenže mnoha lidem voda prostě nechutná nebo se ji nikdy nenaučili pít, a to jim způsobuje potíže. Sehnat totiž kvalitní nealkoholický nápoj, který není plný cukru, sladidel nebo barviv je skutečně náročné. Většinu nabídky tvoří klasické nápoje, jako je Coca Cola, Fanta či Sprite, oblíbený je i ledový čaj. Sladké limonády Češi milují a bohužel se stále nedaří tento nezdravý návyk zlomit.

Kolik se v Česku vypije limonád?

Podle statistik je to až 947 miliard litrů balených nápojů po celém světě za jeden rok. V Česku není situace o nic lepší, i my se v barevných limonádách docela vyžíváme a nešetříme jimi. Například tradiční Kofola se těší v oblibě u mladších 18 let a starší si zase raději dopřejí alko nebo nealko pivo. Nikdo však snad už nevěří, že slazené nealkoholické nápoje jsou zdravé. Příliš častá konzumace slazených nápojů spolu s nadbytečným příjmem cukru bývá spojena s řadou potíží včetně cukrovky 2. typu nebo obezitou. To všechno sice víme, ale stejně se nedokážeme slazených nápojů vzdát.

Jak konzumaci sladkých nápojů omezit?

  • Snažte se omezit slazené minerální vody – nejsou totiž o nic zdravější než jiné limonády. I ochucena Mattoni nebo Poděbradka obsahuje skutečně vysoké množství cukru.
  • Namísto slazených limonád vsaďte na ředěné džusy, které vám alespoň dodají určité množství vitamínů.
  • Zkuste namísto klasických nápojů občas kupovat jejich light varianty. Ze sladidel preferujte sukralózu nebo steviol-glykosidy.
  • Jestli pijete energy drinky, protože byste nezvládli pracovní nebo studijní nasazení, raději je vyměňte za kávu. Je mnohem zdravější než energiťáky.

Co je dnes trendy?

I oblast slazených limonád se proměňuje a čas od času můžeme pozorovat měnící se trendy. Jednoduše nás baví ochutnávat a zkoušet nové věci. A výrobci potravin to samozřejmě vědí, a proto nás lákají na nové obaly, chutě i limitované edice.

Pokušení ochutnat něco tak unikátního a jedinečného je většinou tak velké, a tak neodoláme, i když bychom si normálně nic takového nekoupili. Někdy nám novinka zachutná, obvykle spíše ne, ale vyzkoušet ji přeci musíme. Platí také, že spotřebitelé v evropských zemích milují exotické chutě, a tak stále častěji najdete limonády s neobvyklými příchutěmi.

Lidé také zjistili, že cukr není úplně ideální a snaží se mu v nápojích vyhýbat, na což výrobci reagují výměnou za umělá sladidla, která jsou navíc bez kalorií. Jenže i sladidla mají svá negativa, na která bychom neměli zapomínat. Je také daleko častější přidávat do limonád různé přírodní složky jako třeba zázvor, kokos, aloe vera, bazalku nebo citronovou trávu. Na spotřebitele to působí lépe a spíše si nápoj zakoupí.

A jak si stojí alkoholické nápoje?

I v oblasti nejčastěji konzumovaných alkoholických nápojů, tedy piva a vína, se objevují různé trendy. V kurzu současné doby jsou zejména lehčí a nealkoholická piva, jejich spotřeba každoročně o pár procent vyroste. Na západě často vedou i různá ochucená piva, ale v Česku jsme v tomto ohledu přeci jen konzervativnější. Na novinky si tolik nepotrpíme a staré dobré zlatavé pivo s hořkou chutí nám jen tak někdo nevezme.

Konzumace vína je v Česku relativně stabilní a platí, že v České republice zkonzumujeme v průměru asi 20 litrů vína za rok na hlavu. Mezi světové špičky ve spotřebě vína patří státy Andorra, Chorvatsko, Portugalsko a samozřejmě Francie. Na trhu se dobře uchytily také novinky, například hlavně mezi ženami oblíbené Prosecco. Svou cestu na trhu si však našla také nealkoholická vína nebo vína se sníženým množstvím alkoholu.

Jak tedy správně pít?

Ačkoliv výživová hodnota nealkoholických nápojů, limonád a alkoholických nápojů bývá nízká a někdy mohou tyto nápoje spíše škodit, mezi lidmi se těší stále velmi silné popularitě. Lidé se zkrátka svých oblíbených nápojů jen tak nevzdají, a to i když dobře vědí, že to pro jejich zdraví není zrovna správný tah. Jednoduše to vnímají jako malý hřích, který se přeci jednou za čas může tolerovat.

A ono to tak skutečně je. Jakkoliv se to někomu může zdát zcestné, i Coca-Cola, pivo nebo panák rumu může být součástí vyvážené stravy a zdravého životního stylu. Především je však nutné najít tu správnou míru. Dopřejte si své oblíbené nápoje při výjimečných příležitostech, ale rozhodně by se z nich neměli stát nezbytné doplňky vaší každodenní rutiny. Na sklence vína zkonzumované během víkendového relaxu nemusí být nic špatného, ale pokud pijete každý den a do toho to prokládáte spoustou sladkých nápojů, něco rozhodně není v pořádku.

ZDROJ: https://selecthealth.org/blog/2018/10/dont-drink-your-calories-why-sugary-beverages-are-harmful-to-your-body

ZDROJ obrázku: Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button