KrásaPéče o tělo

Hit v péči o pleť i vlasy: Květové vody vám pomohou hydratovat i pečovat

V posledních letech si květinové vody našly své pevné místo v péči o pleť. Někdy se jim říká také květové vody nebo hydroláty či hydrosoly. I když se na trhu nevyskytují úplně dlouho, získaly si již velkou oblibu a mnoho žen na ně nedá dopustit. Pokud je ještě nepoužíváte, možná vás přesvědčí těchto pár důvod.

Od éterických olejů se liší tím, že nejsou tolik agresivní, a perfektně se tedy hodí k přímé aplikaci na kůži. Svoje uplatnění najdou nejen v péči o pokožku, ale také v aromaterapii i jako součást pokrmů či nápojů. Skvěle se hodí pro jakýkoliv typ pokožky a jen velmi zřídka se stane, že by pleti nevyhovovaly nebo se na kůži objevila nežádoucí reakce. Mají úžasné hydratační účinky a perfektní jsou tedy zvláště pro suchou citlivou kůži. Jsou velmi jemné, a proto se hodí i pro děti. V létě navíc dokonale zchladí a osvěží, čistí, zklidňují… a mohli bychom pokračovat dál. Jenže jak vybrat správnou květovou vodu pro vás a vaše potřeby?

Růžová voda

Pyšní se protizánětlivými, antibakteriálními a antioxidačními vlastnostmi. Pomáhá obnovit bariéru pleti a dopřává jí velmi přirozenou a efektivní hydrataci. Pokud si ji přidáme do ranní vody nebo odpoledního čaje, může také podpořit funkce metabolismus a usnadnit trávení jídla i hubnutí.

Ideální je doslova pro všechny typy pleti, nejlépe se však hodí pro normální až suchou, zralou, citlivou a podrážděnou pokožku. Může pomoci po ránu i proti oteklým očím, stačí ji dát do ledničky a potom do ní namočit kus tamponku a jemně si oční okolí osvěžit. Za pět až deset minut budou oči zase ve formě. Dobrou službu vám udělá také při spálení od slunce, kdy vodu nastříkáte přímo na postižené místo a necháte působit.

Heřmánková voda

Vzniká tak, že okvětní lístky heřmánku projdou destilací. Velmi dobře slouží všem typům pokožky, nejlepší uplatnění najdou u jemné, suché a citlivé pleti. Má uklidňující, ale také efektivní antibakteriální vlastnosti. Pomůže také pokožce se sklonem k hyperpigmentaci. Má totiž mírný rozjasňující účinek, vyrovnává pleť a ta díky ní získá projasněný vzhled. Skvěle se hodí také na vlasy, protože u přirozeně blond nebo odbarvených vlasů heřmánková voda oživuje barvu a dodává jim hezký a přirozený lesk.

Levandulová voda

Asi každého napadne, že levandulová voda se hodí na zklidnění a relaxaci. Není to však určitě její jediné využití. Perfektní účinky má na pleť normální až mastnou, citlivou nebo podrážděnou či s akné, protože má přirozené uklidňující a antibakteriální vlastnosti. Dokáže také účinně stahovat póry a redukuje tvorbu mazu.

Použít se dá jako pleťová voda a může sloužit i k šetrnému dočištěné odlíčené pokožky. Vyrovnává pH pleti, pomáhá ji i léčit a zvyšuje její přirozenou bariéru. Použít se opět dá i na vlasy – stačí ji nastříkat ke konečkům a jemně ji vmasírovat do vlasů. Dodá jim sílu, lesk i příjemnou vůni. Zmírňuje svědění a podráždění a také reguluje sekreci mazu a funguje proti krepatění.

Mátová voda

Je asi jasné, že mátová voda vám dodá především velmi příjemné osvěžení, které může být v horních letních dnech doslova k nezaplacení. Má příjemné chladové účinky a je také velmi energizující. Využít ji můžete také jako přírodní toner a mlhu na obličej, vlasy, pokožku hlavy i tělo.

Máta je samozřejmě proslavená také svými antiseptickými a harmonizačními vlastnosti, takže je ideální pro aknózní a problematickou pleť, ale uplatnění najde i při péči o mastnou pokožku hlavy. Voda z máty má úžasné vyrovnávací vlastnosti a efektivně redukuje produkci kožního mazu. Zanechává pokožku příjemně čistou, nabitou energií a k tomu i nádherně voní. Někteří lidé ji proto používají jako zcela přírodní deodorant do podpaží nebo na plosky nohou.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/rose-water-benefits

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button