Jídlo a stravování

Taveňák jako největší hřích? Přestaňte věřit těmto stravovacím mýtům

Také stále věříte některým zažitým mýtům o jídle? Možná je znáte ještě od svých rodičů a nikdy vás nenapadlo je zpochybňovat. Skutečnost ale může být jiná. Pokud si třeba myslíte, že mléko zahleňuje, ořechy zvyšují cholesterol, nebo že se margarín vyrábí z ropy, pak jste zde správně, abyste si zbořili některé zažité předsudky. Možná se těmto potravinám vyhýbáte jen proto, že vám kdysi někdo řekl, že způsobují bůhvíco a vy se ochuzujete o možnost pestré stravy zcela zbytečně.

Je jasné, že je vždy nejlepší dávat přednost čerstvým, lokálním a jednoduchým potravinám. Oproti tomu zpracované polotovary v krabičce, které jsou obvykle plné různých éček, konzervantů a podobně pro vaše zdraví určitě nebudou zcela ideální. Možná ale věříte něčemu, co už dávno není pravda a je načase některé názory přehodnotit.

Odstředěné mléko

Mléko je pro řadu lidí poněkud problematická potravina, zejména v poslední době ji mnoho lidí vylučuje kvůli obsahu laktózy, ale také proto, že nechtějí konzumovat živočišné produkty. Přesto nelze říct, že by mléko nemělo v jídelníčku své místo – vše samozřejmě s rozumem a ohledem na vaše zdravotní omezení. Může být také velmi cenným zdrojem bílkovin, tuku a vápníku.

Pokud ale saháte po mléku, pak možná jen po jeho čerstvé plnotučné variantě, protože věříte tomu, že to odstředěné je jen obarvená voda. Ve skutečnosti je situace jiná. Už při prvotním zpracování mléka na začátku celého výrobního postupu dojde k odstředění, při němž je z mléka separován tuk. Následně se podle požadované tučnosti výrobku do mléka zase zpátky přidává. Není tedy třeba se odstředěnému mléku vyhýbat, zejména pokud se snažíte omezit příjem živočišných tuků.

Stejně tak není potřeba se u trvanlivého mléka bát nějaké chemie. Mléko v krabici, které vydrží čerstvé až 6 měsíců, v tomto stavu vydrží především kvůli tepelné úpravě a obalu, který zabraňuje vstupu světla, vzduchu i mikroorganismům. Platí, že čerstvé i trvanlivé mléko mívá velmi podobný obsah vitamín a minerálů.

Ořechová másla

Ořechy obsahují skutečně vysoké množství cenných živin. Skrývají bílkoviny, které zahání hlad, ale najdete v nich také zinek, hořčík, železo a další minerály. Samozřejmě je v nich také spousta tuků, jde ovšem o omega-3 kyseliny, které pomáhají snižovat riziko infarktu, ale pomáhají regulovat také vysoký tlak i hodnoty špatného cholesterolu. V každém případě je vhodné zaměřit se na ořechy nesolené a nepražené, a denně si dopřejte maximálně hrst, nebo si dejte jednu až dvě lžíce ořechového másla.

Kvalitní ořechová másla obsahují minimum ingrediencí, skutečně mohou obsahovat pouze ořechy a třeba jen trochu cukru nebo čokolády. Vyhnout byste se měli všemu, co obsahuje palmový tuk, éčka, dochucovadla a stabilizátory.

Tavené sýry

Sýry jsou významným zdrojem bílkovin i vápníku a rozhodně by měly být součástí zdravé stravy. Je však třeba pečlivě vybírat druhy, které denně konzumujete. Některé jsou skutečně značně tučné nebo slané, jiné mohou být třeba ve slaném nálevu. Rozhodně neplatí, že takové sýry nemůžete vůbec, ale jíst je skutečně s mírou a jen občas.

To samé se dá aplikovat i na tavené sýry. Je třeba počítat s tím, že obsahují více soli, ale to nemusí být nutně problém, pokud je nejíte denně. Naopak některé výzkumy poukazují na to, že jsou skvělým zdrojem vápníku. A obsažené tavící soli? Ano, nejsou sice tou nejzdravější variantou, ale pokud si je nedopřáváte denně, není to o nic horší než pořádně tučný hermelín. Vyhýbejte se spíše produktům, které jsou označeny jako „tavený sýrový výrobek“. To znamená, že část mléčného tuku je nahrazena rostlinným, což jej zbavuje některých užitečných látek.

Margarín

Česká kuchyně je známá tím, že pracuje v hojné míře právě s živočišnými tuky. Jenže jejich nadměrná konzumace je jen dlážděnou cestou pro kardiovaskulární choroby nebo cukrovku. Občas tedy neuškodí zkusit máslo nahradit nějakým rostlinným tukem. Neznamená to, že byste se měli vzdát másla, ale margarín může být čas od času dobrá alternativa. Skutečně se nevyrábí z ropy, ale z rostlinných tuků, navíc je zdrojem omega-3 kyselin, kterých máme ve stravě nedostatek.

V podstatě vše je o vyváženosti a o množství. Dnes se už mezi výživáři ví, že není třeba se ničeho vzdávat, ale na každé méně kvalitní jídlo by měla připadat spousta toho zdravého a výživného. Pak se není třeba bát nemocí, ani nadváhy. Rovnováha ve stravování je proto zcela klíčová.

ZDROJ: https://www.thehealthy.com/food/common-food-myths/

ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: RODNAE Productions: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/snidane-svacina-na-platky-lahodny-6529915/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button