CvičeníKrása

Sklapovačky vám ke štíhlému pasu nepomohou. Hubnutí břicha závisí na něčem jiném

Tuk uložený v oblasti břicha bývá pro dámy i pány hotová pohroma. Zkušenost totiž ukazuje, že se hubne jen velmi obtížně, a navíc má i přímé negativní dopady na zdraví. Dnes je navíc moderní mít vypracovaný pekáč buchet neboli tzv. six-pack, ale pokud máte na břichu tuk, můžete posilovat do aleluja, ale stejně žádné svaly vidět nebudou. Mezi nejčastější omyly ohledně tuku na břiše přitom patří právě to, že se vám jej nejlépe podaří shodit cíleným intenzivním posilováním břišních svalů. Jenže to není tak úplně pravda.

Kam se tuk ukládá?

Každý z nás asi tuší, kam se mu tuk ukládá nejvíce. Je to velmi individuální záležitost, která je z velké míry dána hormony. Estrogen je například často spojován s ukládáním tuku na zadek a stehna. U žen zase může způsobit zvýšená hladina testosteronu vyšší ukládání tuku kolem pasu. U mužského pohlaví to však překvapivě funguje spíše naopak – mužům s nedostatkem testosteronu se tuk ukládá nejčastěji právě v břiše, okolo důležitých orgánů. Podobný problém mohou řešit i cukrovkáři. Snížená citlivost na působení inzulinu je často dávána do souvislosti s ukládáním tuku kolem pasu, takže i oni mohou s pneumatikou na břiše často neúspěšně bojovat.

To však vede také k závěru, že prakticky není v našich silách ukládání tuku do těchto partií ovlivnit. Proto nemá smysl se za to nějak trestat a vyčítat si, že určitě někde děláme chybu. Podstatnou roli navíc hraje i genetika, takže nemusí být vůbec v našich silách ovlivnit to, kam se nám tuk bude ukládat. To, jestli se nám jej podaří shodit, ale už vlastními silami můžeme změnit.

Hubnutí funguje vždy stejně

K tomu, abychom využívali tělesný tuk jako zdroj energie, je potřeba dojít do stavu, kdy našemu tělu dodáme méně energie, než potřebuje. Pomoci může i to, pokud během fyzické aktivity snížíme dostupnost energie ze sacharidů, aby tělo muselo začít brát ze zásob. Ve všem ale hrají obrovskou roli hormony, zejména pak stresové hormony adrenalin, noradrenalin a kortizol, které jsou vylučovány během fyzické aktivity. Podstatná je i dobře fungující štítná žláza, která ovlivňuje rychlost metabolismu a pozitivní vliv na spalování může mít i růstový hormon nebo spánkový hormon melatonin.

Pomůže trénování břišních svalů?

Zní to docela logicky – pokud budeme břišní svalstvo procvičovat, určitě v této oblasti zeštíhlíme. Je to tak ale doopravdy?

Jedna ze studí na toto téma byla provedena v roce 2011 odborníky z USA. Výsledek vás možná překvapí – ukázalo se, že množství celkového tělesného ani podkožního tuku v oblasti břicha se statisticky významně nelišilo a u obou testovaných skupin bylo i po studii přibližně stejné. Přitom jedna skupina trénovala každý den cviky na břicho po dobu alespoň 20 minut, zatímco druhá skupina neudělala ani jednu skalpovačku. Jediné, co se viditelně změnilo, byla síla břišních svalů u první skupiny. Pro hubnutí v oblasti břicha bylo tedy intenzivní procvičování břišních svalů v podstatě k ničemu.

A co intenzivní pocení?

Možná jste někdy viděli YouTubová videa, ve kterých se slečny obalí potravinovou fólií, cvičí v ní, pořádně se vypotí a během dvaceti minut jako by jim zmizel tuk ze zabalené oblasti. Je však velký omyl domnívat se, že když se potíme, hubneme. Jediné, co vypotíme, je voda, kterou ale brzy doplníme zpět. Podobně nefunguje ani působení zvýšené teploty na tukovou tkáň. Proto nemá smysl zkoušet tyto podivné experimenty, stejně nebudou k ničemu.

Co tedy funguje?

Když jsme vám tady vysvětlili, co všechno nefunguje, možná by se hodilo říct, co tedy máte dělat. Hlavní proměnnou, která rozhoduje o hubnutí tělesného tuku, je energetický deficit a také naše hormonální nastavení. Zaměřte se tedy především na to, abyste jedli tak, že vaše tělo bude muset sahat do zásob. V žádném případě ale nepraktikujte žádné drastické diety – je třeba jít na to postupně a ideálně pod dohledem odborníka.

Podle aktuálních výzkumů není možné cíleným posilováním břišního svalstva zvýšit spalování tuku v dané oblasti. Je však možné jeho zesílení, což v důsledku může pomoci také s hubnutím jako takovým.

Kombinací silového tréninku a kardia je možné dosáhnout optimálních výsledků. Kombinací silového tréninku břicha společně s kardiem bychom tak teoreticky mohli zvýšit spalování tuku z této oblasti. Je to však výsledek jen jedná z mnoha studií, které se v tomto oboru každoročně provádějí. Výsledky nelze nijak garantovat, ale v této chvíle je to vaše nejlepší volba.

V každém případě pomůže i to, pokud se nebudete na problematickou oblast tolik fixovat a spíše se zaměříte na celkové zdraví a sílu vašeho těla. Postupem času se vám pak jistě podaří dosáhnout kýženého výsledku.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Jeden komentář

  1. A jsou dostupné i opačné studie ? Přeci to musí mít nějaký vliv, pokud cvičím na břicho, nebo ne ?

Back to top button