Spolupráce

5 nejlepších sáňkařských drah v ČR

Kde si v Česku zasáňkovat na udržovaných dráhách? Některé z nich poskytují parádně rychlou jízdu, na jiných zase oceníte výhled do nádherné zimní krajiny. Ať už vyrážíte za adrenalinem, nebo rodinnou zábavou, bude se vám hodit našich 5 tipů na nejlepší sáňkařské dráhy v ČR.

Se sáňkami do hor

Za těmi nejlepšími trasami na jízdu na sáňkách budete muset vyjet do hor. Většina upravovaných drah se nachází v okolí skiareálů a na některých budete muset za jízdu zaplatit. Praktické zapůjčení saní, vyvezení lanovkou či odvoz na start dráhy autobusem pak nabízejí skoro na všech tratích.

Špindlerův Mlýn

V Krkonoších najdete populární denně rolbovanou sáňkařskou dráhu dlouhou téměř 3 kilometry a s převýšením 400 metrů. Vyřádí se na ní zkušení jezdci, ale s pár zastávkami ji zvládnou i opatrní začátečníci. Do ceny vstupného je zahrnut i autobus, který vás z centra vyveze až na start dráhy a nakonec zase zpět do města, a zapůjčení saní. Trasa končí u bistra, kde máte příležitost doplnit energii, abyste vydrželi i na večerní jízdy.

Jánské Lázně

Černohorská sáňkařská cesta s délkou 3,5 kilometru a převýšením 560 metrů vede mezi stanicemi lanovky na Černé hoře. Pojedete po cestě, jež k přejezdu po saních funguje už 100 let. Využít ji můžete zdarma přes den do 16.00, případně si lze zakoupit večerní sáňkování s průvodcem. Na vrchol kopce dojdete po svých, případně vás vyveze lanovka.

Smržovka

Na sáňkařské dráze v Jizerských horách zažijete téměř 4kilometrovou jízdu z Černé Studnice až k lyžařskému vleku Filip. Upravené lesní i běžné cesty poskytují několik rychlých sešupů i klidnější úseky, při kterých budete mít čas se kochat okolní krajinou. Trasu zvládnou i mladší a začínající sáňkaři. Sjezd je zdarma, platí se za vyvezení na start a zapůjčení saní.

Ještěd

Historická sáňkařská dráha na Ještědu z roku 1910 sice již nestojí, ale projížďku po přírodní stezce si nenechte ujít. Nejde však o dráhu pro nesportovce, na její začátek musíte od horní stanice lanovky vyšlapat pěšky ještě 2 kilometry na Pláně. Pak už vás čeká úžasná trasa dlouhá 3,2 kilometru a s převýšením 355 metrů.

Králický Sněžník

Rychlou jízdu i zábavu s rodinou zažijete na sáňkařské dráze na Dolní Moravě. Zdejší trať měří 2,5 kilometru (převýšení 220 metrů) a na její začátek se vyvezete lanovkou U Slona. Sáňkuje se zde navečer po uzavření lyžařských sjezdovek, které sáňkařská dráha křižuje. Dráha je osvětlena umělým světlem.

Vyrazte za zimním dobrodružstvím

Láká vás dovádění ve sněhové nadílce? Prožijte den jako ze zimní pohádky a propadněte sáňkování!

Zdroj obrázku: Shutterstock

Podobné články

Back to top button