Nemoci a komplikace

Obávané dětské nemoci: Takhle je rozpoznáte a budete vědět jak léčit

Téměř každé dítě se dříve či později setká s některou z typických dětských nemocí.  Většina rodičů se jich více či méně obává a mají strach, zda zvládnou nemoc včas rozpoznat a jak bude probíhat. Mezi tyto typické nemoci patří ​​spalničky, spála, zarděnky, nepravá spála, pátá nemoc (infekční erytém), šestá nemoc (třídenní horečka) a sedmá nemoc (noha-ruka-ústa). Jak je ale od sebe rozeznat, jaký bývá jejich průběh a je třeba se jich obávat?

Sedm dětských nemocí se nejčastěji dotýká populace dětí předškolního a mladšího školního věku, ale samozřejmě není vyloučeno, že se jí mohou nakazit také dospělí. Společným jmenovatelem bývá viditelná vyrážka, která nezřídka bývá prvním symptomem, který rodiče zalarmuje k akci. Kromě spály se jedná o nemoci virového původu, a proto se velmi snadno a rychle šíří, zejména pak v dětských kolektivech.

Doprovází je také další příznaky, které si typicky spojujeme s virózami. Spalničky a zarděnky lze preventivně vyloučit díky očkování, u ostatních platí, že pokud je proděláte, získáváte obvykle celoživotní imunitu.

Jak poznat dětské nemoci?

Pokud se jedná o vaši první ratolest, mohou být dětské nemoci právem pokládané za strašáka. Rodiče se obávají nejen náročného průběhu, ale také toho, že nemoc včas nerozpoznají, nebo že naopak budou zbytečně plašit.

Obvykle však jasně napoví průběh příznaků, výskyt a vzhled vyrážky. Začátek bývá u všech velmi podobný a připomíná nejčastěji obyčejnou virózu, která je doprovázena zvýšenou teplotou, horečkou a únavou svalů. Později se může přidat také rýma, kašel, bolest v krku apod.

Typická vyrážka

Po pár dnech se objeví vyrážka. U spalniček se objevuje za ušima, dále na obličeji a postupuje směrem na trup a na končetiny. U spály naopak vyrážka začíná v oblasti břicha a na hrudi a později se dále rozšiřuje do podpaží, na stehna, dlaně a někdy i na chodidla. Zarděnky zase ohlašuje velmi typická vyrážka na obličeji a trupu, ale velmi zřídka se objevuje i jinde na těle.

Pátá nemoc se ohlašuje vyrážkou na tvářích, silným zarudnutím ve tvaru motýla a může dále postupovat na trup, nebo také vnitřní stranu končetin a hýždě. Šestá nemoc je typická vyrážkou v oblasti břicha a hrudníku. Velmi nepříjemná je i vyrážka u sedmé nemoci, protože je spojena s tvorbou puchýřků na sliznicích v ústech.

Inkubační doba nemocí

Inkubační doba bývá nejčastěji od jednoho do tří týdnů. Nejvíce infekční je nemocný už před rozvojem vyrážky, následně pak ještě týden poté, co se vyrážka objeví – postupně ale infekčnost klesá. To je také důvod, proč se v dětských kolektivech vyrážka tak snadno šíří – příznaky nejprve ani nejsou pořádně patrné a děti normálně navštěvují školku či školu.

Návštěva lékaře

Nejedná se obvykle o onemocnění s vážným průběhem, a proto typicky postačí konzultace s ošetřujícím lékařem, který vám poradí, jak postupovat. Je třeba myslet na to, že tyto nemoci jsou vysoce infekční, a proto není ideální rovnou napochodovat do ordinace, ale spíše lékaře nejprve kontaktovat telefonicky.

Jak se nemoci léčí?

Projevy nemoci se léčí podáváním léků proti teplotě, horečce a bolesti, ale pomáhají také léky proti svědění (antihistaminika). Při horečkách je nutné myslet na dostatečný přísun tekutin a klid na lůžku. U spály je pak nutné nasadit antibiotika, neboť jde o nemoc bakteriálního původu.

Možné potíže

Nemoci probíhají obvykle bez větších komplikací a snadno se léčí. Stačí zůstat několik dní v domácí péči a dítě bude brzy zase v pořádku. Nicméně například u spalniček může dojít k vážným komplikacím u dětí ve věku do pěti let, a proto je třeba dítě bedlivě pozorovat a být připraveni kontaktovat lékaře, nebo případně navštívit pohotovost.

Nebezpečné mohou být příliš vysoké teploty, která neklesají. Spalničky mohou být také rizikové pro lidi s oslabenou imunitou, po vážných operacích a v případě zarděnek a páté nemoci také pro těhotné ženy.

Jak se chránit?

Po prodělání spalniček, zarděnek, příušnic, páté a šesté nemoci většinou vzniká imunita na celý život. U spály a sedmé dětské nemoci se imunita vytvoří pouze vůči danému kmenu, který vyvolal toto onemocnění, a proto je možné znovu onemocnět.

V rámci prevence je možné nechat děti očkovat proti spalničkám a zarděnkám. Provádí se společně s vakcinací proti příušnicím mezi 13. a 18. měsícem života.

Spalničky

Mezi typické projevy patří rýma, suchý dráždivý kašel, zánět spojivek a horečka. Následně se objevuje vyrážka, která nejprve vzniká za ušima, na obličeji a postupuje přes trup na končetiny. Klíčové je očkování, spalničky mohou mít i velmi komplikovaný průběh a mohou být někdy i smrtelné.

Spála

Projevuje se bolestí v krku, zduřelými uzlinami, viditelně oteklými mandlemi, bolestí hlavy, horečkou či zimnicí. Následně se objevuje vyrážku – nejprve na břichu, poté na hrudi a šíří se dále na stehna, do podpaždí, na dlaně a plosky nohou.

Zarděnky

Prvotními projevy bývá únava, bolesti svalů a kloubů, horečka, někdy i kašel. Následně je typická červená vyrážka na obličeji a trupu, nicméně průběh bývá obvykle poměrně lehký. Zarděnky jsou ale velmi nebezpečné pro těhotné ženy.

Pseudospála

Říká se jí nepravá spála, ale považuje se za samostatné onemocnění. Stejné viry totiž způsobují syndrom noha-ruka-ústa, tedy onemocnění nazývané také jako sedmá nemoc.

Pátá dětská nemoc – infekční erytém

Prvním příznakem bývá teplota, následně kašel, rýma, pocit na zvracení, bolest svalů a kloubů nebo únava. Dále vzniká červenofialová vyrážka, která se nejprve tvoří na tvářích a šíří se na trup, vnitřní stranu končetin a hýždě. Opět může být vážným rizikem pro těhotné ženy.

Šestá nemoc – třídenní horečka

Po vysoké horečce, která typicky trvá okolo tří dní, se objeví vyrážka v oblasti břicha a hrudníku. Většinou jde o drobné červené flíčky. Vyrážka nesvědí a ustupuje do dvou dnů, průběh bývá zcela bez komplikací.

Sedmá nemoc – noha-ruka-ústa

Doprovází ji teplota až horečka, ale také pocit na zvracení, bolest končetin a silná bolest v krku. Na sliznici v ústech a na jazyku se tvoří puchýřky velmi podobné aftám. Objevují se i na dlaních a ploskách nohou spolu s vyrážkou.

ZDROJ: https://euc.cz/clanky-a-novinky/clanky/sedma-nemoc-infekcnost-priznaky-a-lecba/
ZDROJ obrázku: Pixabay

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button