CvičeníJídlo a stravování

Získejte prospěšné katechiny ze zeleného čaje. Pomohou sportovcům i dietářům

Zelený čaj je celosvětově velmi oblíbeným nápojem. Je chutný, osvěžující, ale především nesmírně zdravý a prospěšný. Prý dokáže zpomalit stárnutí, zajistí také více energie a podporuje i mozkovou činnost a soustředěnost. Hodí se i jako podpora pro sportovce a aktivní lidi, kteří potřebují dodat energii.

Zelený čaj zlepšuje výkonnost a podporuje budování svalů

Za úžasné účinky zeleného čaje je odpovědná specifická skupina látek, kterou souhrnně nazýváme katechiny. V zeleném čaji se vyskytují zejména čtyři různé, a to včetně nejznámějšího epigallokatechin gallátu. Právě tyto látky dokážou povzbudit, urychlit spalování tuků, ale také usnadnit budování svalového základu. Jak nám mohou pomoci?

Snadnější a rychlejší spalování tuků

Katechiny ze zeleného čaje umí efektivně zvyšovat tvorbu nových mitochondrií, což má za následek vyšší spotřebu energie, a tedy i spalování tuků. Zároveň podporují transport tuků do mitochondrií, čímž může podpořit metabolismus tuků. Zelený čaj navíc obsahuje i povzbuzující látky, které umožňují více využít tukové zásoby při dlouhotrvajících aktivitách, což se může hodit vytrvalcům a všem, kdo mají náročné a dlouhé tréninky.

Růst svalové hmoty

Nabírat svalovou hmotu vyžaduje mnoho úsilí, ale díky šálku zeleného čaje to přeci jen může jít snadněji. Epikatechin totiž podporuje stavbu svalové hmoty. Je však nutné si uvědomit, že bez posilování to nepůjde a že ani šálek zázračného zeleného čaje nám nevybuduje velké bicepsy z ničeho. Zdá se ale, že jeho zařazení do pravidelného životního stylu může podpořit zdravotní stav organismu, ale také o usnadní svalový rozvoj zcela nenásilnou a přirozenou formou.

Pomalejší stárnutí buněk

Stres, sportovní zátěž, stárnutí či nemoci – to vše jsou procesy, které podporují tvorbu volných radikálů. Právě tyto látky negativně ovlivňují celkovou kondici našeho těla. Nedá se jich zcela zbavit, ale jejich tvorbu je možné výrazně omezit. Když je jich totiž nadbytek, volné radikály začnou napadat buňky ve svém dosahu a mohou vést k rozvoji kardiovaskulárních onemocnění a k porušení struktury DNA.  Katechiny v zeleném čaji přesně tento problém řeší – umí volné radikály zachytit a chrání tak buňky lidského těla před napadením.

Jak získat katechiny?

Nejjednodušším řešením je pravidelné pití zeleného čaje, kde se katechiny vyskytují. Kupujte ideálně sypaný zelený čaj, který je zpravidla bohatší na katechiny oproti sáčkovým variantám. Do kvality se rozhodně vyplatí investovat. Je jasné, že šetrně zpracovaný sypaný zelený čaj bude často i mnohonásobně dražší, ale na obsahu účinných látek se to určitě projeví. Vypít denně nálev připravený z 5–10 g zeleného čaje může organismu dodat až 1 000 – 2 000 mg katechinů.

Zkusit můžete také japonský čaj Matcha, který patří mezi oblíbené čajové speciality. Výjimečností tohoto čaje je, že sušené lístky jsou jemně drcené, díky čemuž můžete vzniklý nápoj vypít i s mateční surovinou. Tento nápoj obsahuje asi13,7 % polyfenolů, tudíž jedna porce (2 g) dodá organismu asi 275 mg katechinů.

Doplňky stravy

Pokud zrovna nepatříte mezi milovníky zeleného čaje, ale i tak byste rádi využili jeho výhody, můžete využít extrakty ze zeleného čaje. Ty se dají snadno koupit ve formě nejrůznějších doplňků stravy. Dejte si ale pozor na to, aby se jednalo skutečně o kvalitní výrobek, který obsahuje reálné extrakty z čaje, nikoliv jen nějaké náhražky.

Při konzumace zeleného čaje si dávejte pozor na množství a zvažte také jeho společné užívání s kávou nebo dalšími povzbuzujícími nápoji. Zelený čaj obsahuje látku podobnu kofeinu, která má povzbuzující účinky, takže jej není dobré pít večer a před spaním.

ZDROJ: https://www.medicalnewstoday.com/articles/269538#_noHeaderPrefixedContent

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button