Jídlo a stravováníKrása

Hubnete? Zkuste refeed – zabráníte zpomalení metabolismu i jojo efektu

S přicházejícím teplým počasím se stále více lidí zamýšlí nad tím, jaké stopy zanechala dlouhá zima (navíc spojená s pandemií koronaviru) na jejich postavě. Většinou zjišťují, že výsledky rozhodně nejsou pozitivní. Pokud jste na tom stejně a do léta byste rádi se svou váhou něco udělali, abyste se v plavkách cítili lépe, pak pro vás máme návrh na využití tzv. refeed day. Jedná se o moderní dietní postup, který vám vaše hubnoucí snažení usnadní a zefektivní. Proč mu tedy nedat šanci?

Náš organismus se hubnutí brání

Při hubnutí si musíme uvědomit to, že naším soupeřem je dokonalý lidský organismus, který prošel dlouhým vývojem, při kterém byla poměrně obvyklá dlouhá období hladomorů a nedostatku potravy. Právě z toho důvodu se vyvinula celá řada efektivních obranných mechanismů, které mají za úkol při snížením příjmu energie snižovat rychlost metabolismu. Celkově nám tedy klesá potřeba energie k přežití a hubnutí může být o to náročnější.

V naší společnosti už k hladomorům nedochází, ale tyto mechanismy jsou tak hluboce zakořeněny v naší DNA, že se spouští bez ohledu na aktuální stav vývoje společnosti. Když tedy nasadíme redukční dietu, může se tělo domnívat, že nastává období nedostatku a začne zcela přirozeně střádat. K tomu ještě centra pro řízení příjmu potravy zvyšují náš pocit hladu a dávají nám o to více signálů, abychom přijímali více energie.

Je tedy velmi snadno možné, že i rozumné diety prostě nefungují a jen vedou k nežádoucímu zpomalování metabolismu. Hubnutí je pak stále těžší a těžší.

Co je refeed?

Právě metoda refeed slibuje, že tento efekt nenastane. Používá k tomu totiž systém tzv. přerušované diety. Při ní nedržíte restriktivní opatření každý den, ale podle daných pravidel si dopřejete vždy několik dní, kdy svůj příjem navýšíte. Tím tělu dáte signál, že je vše v pořádku, potrava je stále k dispozici a není nutné spouštět obranné mechanismy. Potřebujeme našemu tělu zabránit ve zpomalování metabolismu a adaptaci na nízký příjem energie, díky kterému budeme konečně hubnout.

Jaké jsou benefity refeed metody?

  • rychlejší spalování tělesného tuku
  • nižší riziko ztráty svalové hmoty
  • zrychlení metabolismu
  • snížení hladu a chutí na sladké
  • lepší výkon při fyzické aktivitě
  • nižší riziko jo-jo efektu

Jak postupovat?

Je nutné pamatovat na to, že příliš časté refeed dny vedou k celkovému prodloužení času potřebného k docílení požadované hmotnosti. Pokud tedy s hubnutím spěcháte, není to zcela ideální metoda, ale v případě dlouhodobého úsilí, které není nutně časově ohraničené, je to velmi dobrý plán.

Je dobré zařadit je spíše později, kdy již začíná docházet k postupné redukci hmotnosti a tělo může začít panikařit. Mohou být ale součástí každé diety, kdy se vám začíná zdát, že vám pomalu dochází síla a nastupuje stále silnější pocit hladu a chutě na sladké.

Naopak u fyzicky zdatných jedinců s nižším procentem tělesného tuku by měly být zařazeny prakticky od začátku diety. Protože právě u nich hrozí zpomalování metabolismu nejvíce.

V dnešní době se pracuje většinou se dvěma modely refeed dnů. První funguje v režimu 5+2. To znamená, že 5 dnů se naše tělo nachází v energetickém deficitu, zatímco 2 dny se příjem energie cíleně navyšuje. Někdy je možné praktikovat také model model 2+2, kde čísla představují pro změnu týdny. Vypadá to tedy tak, že dva týdny se nacházíme v kalorickém deficitu a dva při vyrovnané energetické bilanci. Tento model se ale používá spíše u morbidně obézních jedinců, kteří potřebují zhubnout váhu v řádech desítek kilogramů a jejich dieta tedy trvá klidně i několik let.

Jak by měl refeed vypadat?

Refeed by neměl být automatickou vstupenkou k přejídání nebo nezřízené konzumaci všeho „zakázaného“. Váš příjem by se měl navýšit jen do vyrovnané bilance hodnot příjmu a výdeje, nebo jen lehce (5–10 %) nad toto číslo. 

Je poměrně důležité, aby refeed trval minimálně 2 dny. Při kratším časovém úseku by organismus vůbec nezaznamenal, že došlo k navýšení příjmu energie.

Ideální je, pokud bude zvýšený příjem energie pocházet zejména ze sacharidů. Jsou to totiž zejména sacharidy, které mají nejvyšší vliv na vylučování hormonů, jako je například inzulin či leptin – a tyto se podílejí na fungování našeho metabolismu a případně řídí jeho zrychlení/zpomalení.

Může se tedy jednat o zajímavou metodu, která nám může naše dietní snažení celkově udělat výrazně efektivnější a snazší. Má také velmi dobrý psychologické efekt, protože člověk ví, že se má „na co těšit“ a je pro něj hubnutí celkově méně stresující.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button