Spolupráce

Je ohřívání jídla v mikrovlnné troubě opravdu bezpečné?

Mikrovlnné trouby jsou tady s námi již několik desetiletí. Jedná se o výborné pomocníky v kuchyni, kteří nám mohou výrazně ušetřit čas. Nicméně i v dnešní době se neustále vedou pochybnosti, které označují tyto spotřebiče jako nebezpečné. V tomto článku se podíváme, co je na tom pravdy a vyvrátíme i neustále se opakující mýty.

Je ohřívání potravin v mikrovlnce bezpečné?

Co se týká samotného přístroje, pak vás můžeme ubezpečit, že zde žádné riziko nehrozí.Mikrovlnná trouba funguje na bázi elektromagnetických vln, které způsobují vibrace molekul vody obsažených v jídle. Tyto vibrace produkují teplo, a tím je jídlo ohříváno. Není v tom nic složitého a jedná se o opravdu rychlý a spolehlivý způsob, jak bezpečně ohřát naše jídlo.

Mikrovlnka

Mnohdy se říká, že mikrovlny jsou pro nás nebezpečné, ale není tomu tak. Záření, které tento spotřebič produkuje, je neionizující – to znamená, že nemá tak velkou energii, aby jakkoliv mohlo poškodit lidské buňky. Tedy informace, že můžeme takto dostat rakovinu je zcela mylná.

Existují rizika při ohřívání jídla?

Spotřebič samotný je naprosto bezpečný, ovšem při špatném používání vám opravdu jistá rizika hrozit mohou. Nyní si uvedeme dva nejčastější příklady:

  • Nerovnoměrné ohřívání – často se stává, že jídlo se ohřeje nerovnoměrně a můžete narazit na místa, která jsou studená. Zde hrozí, že bakterie na těchto „studených místech“ mohou přežít, proto je vhodné ohřívané jídlo párkrát během procesu promíchat, pokud je to možné.
  • Používání plastových a jinak nevhodných materiálů – druhý častý problém je v nevhodném použití nádoby, ve které jídlo ohříváme. Nádoby, nejčastěji plastové, které nejsou určeny do mikrovlnky, mohou uvolňovat do jídla škodlivé částice.

Jak co nejbezpečněji ohřívat jídlo?

Jak jsme již výše upozornili na dva nejčastější problémy, je potřeba, abyste používali vhodné nádoby, které jsou určeny přímo k tomuto účelu. Najdete je jednoduše v každém specializovaném obchodě nejen pro moderní kuchyň a jsou označeny certifikací. Také je tedy vhodné jídlo občas promíchat a zajistit tak rovnoměrné ohřátí po celé ploše.

Jeden takový tip, který vám rovněž může pomoci s rovnoměrným zahříváním, je používání krytky. Navíc, když krabičku s jídlem uzavřete, můžete si následně ušetřit spoustu času s čištěním, jelikož díky krytu zabráníte tomu, aby všude možně stříkaly kousky jídla.

Nejčastější mýty o mikrovlnných troubách

V poslední části článku se podíváme na neustále se opakující mýty, které určitě zaslechl každý z nás.

  • Mikrovlnka způsobuje rakovinu – jak jsme již uvedli výše, je to nijak podložené tvrzení, které bylo vyvráceno. Záření, které toto zařízení produkuje, nemá dostatek energie k poškození DNA a následného způsobení rakoviny.
  • Ničí živiny v jídle – opak je pravdou. Použitím této metody se může naopak v jídle zachovat více živin než u jiných způsobů ohřívání.
  • Způsobuje sterilizaci potravin – další mýtus, s kterým se běžně můžeme setkat. Je sice pravda, že vysoké teploty, které v mikrovlnce panují, mohou opravdu zabít velkou část bakterií, nicméně tato teplota nedosahuje takové hodnoty, aby dokázala jídlo kompletně sterilizovat. Ta by musela být mnohonásobně vyšší, a navíc by to vyžadovalo mnohem delší časový interval.

Suma sumárum je ohřívání potravin v mikrovlnné troubě naprosto bezpečné, pokud dodržujete několik málo základních pravidel, které jsme uvedli v článku.

Zdroj náhledové fotografie: pixabay.com

Zdroj fotografií: Pixel-Shot / Adobestock.com, rh2010 / Adobestock.com

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button