NávodNemoci a komplikace

Jak překonat sezónní depresi? Známe 10 tipů, které pomohou

Pokud vám kratší dny a změny počasí ubírají energii a cítíte se skleslí, pravděpodobně se jedná o klasické příznaky sezónní afektivní poruchy – formy deprese vyvolané změnami denního světla a počasí, které se objevují především na podzim a v zimě.

Proč někteří lidé tímto trpí? Odborníci si nejsou jisti, ale někteří se domnívají, že tyto sezónní změny narušují cirkadiánní rytmus těla, 24hodinové hodiny, které regulují naše fungování během spánku a bdění, což způsobuje, že se někdy cítíme plní energie a bdělí a jindy ospalí.

Další teorie říká, že střídání ročních období narušuje hormony, jako je serotonin a melatonin, které regulují spánek, náladu a pocit pohody.

Ať už jsou příčiny tohoto stavu jakékoliv, příznaky a symptomy mohou obvykle zahrnovat:

  • pocity deprese, které se objevují po většinu dne
  • únava nebo nízká energie
  • ztráta zájmu o činnosti, které vás dříve bavily
  • změny chuti k jídlu nebo přibývání na váze
  • příliš mnoho spánku

Abyste zvládli toto období bez úhony, nabízíme vám několik možností, které byste mohli zvážit.

Promluvte si se svým lékařem

Protože se v podstatě jedná o jednu z forem deprese, musí ji diagnostikovat odborník na duševní zdraví. Existuje řada otázek, které mohou pomoci určit, zda má někdo depresi. Váš lékař bude schopen určit, zda se jedná pouze o přechodný stav daný ročním obdobím, nebo jde o něco vážnějšího.

Připravte svou mysl na podzim

Příprava na přechod z podzimu na zimu se neomezuje pouze na aktualizaci šatníku nebo přípravu domácnosti na nové roční období – zvažte také přípravu své mysli. Pravidelné vyčlenění času na aktivity zlepšující náladu může lidem pomoci cítit se fyzicky i psychicky zdravěji. Na zimní období je lepší se připravit tak, že začnete už na podzim – dělat příjemné aktivity, iniciovat skupinové rozhovory a výlety s přáteli, vybrat si zábavné koníčky a zapojit se do klubů nebo veřejně prospěšných prací. Pravidelná účast na těchto aktivitách v předstihu je mnohem snazší než snaha začít od nuly, když už se zimní blues dostaví.

Vyzkoušejte světlo z krabičky

Terapie jasným světlem – vystavení umělému světlu, které pomáhá udržet cirkadiánní rytmus v pořádku – je podle jedné z nejefektivnějších možností léčby podzimního a zimního blues. Můžete využít světelný box, který vydává světlo, které napodobuje sluneční svit. Toto světlo je výrazně jasnější než světlo z běžných žárovek a je poskytováno v různých vlnových délkách. Obvykle byste před světelným boxem měli sedět asi 20 až 30 minut denně. Předpokládá se, že to vede k chemické změně v mozku, která zlepšuje náladu a zmírňuje příznaky podzimní deprese.

Použití simulátorů svítání

Simulátory svítání mohou některým lidem pomoci. Tato zařízení jsou v podstatě budíky, ale místo toho, aby vás náhle probudily pípáním nebo hlasitou hudbou, vydávají světlo, jehož intenzita se postupně zvyšuje, podobně jako u slunce.

K dispozici jsou různé modely simulátorů svítání, ale ty nejlepší používají světlo s plným spektrem, které je nejblíže přirozenému slunečnímu světlu. Podle studie zveřejněné v roce 2015 vědci zjistili, že simulátory svítání jsou pro osoby s mírnou SAD stejně účinné jako světelná terapie.

Zvažte užívání antidepresiv

Pokud světelná terapie nebo jiné metody zcela nezmírní vaše příznaky, mohou vám k překonání sezónní deprese pomoci antidepresiva na předpis. Je však důležité rozpoznat, kdy vaše příznaky začínají, a navštívit lékaře, aby vám je předepsal dříve, než se vystupňují.

Upřednostněte společenské aktivity

Studie zjistily příčinnou souvislost mezi sociální izolací a depresí. Vědci uvádějí, že taková období izolace mohou mít na lidi dlouhodobý psychologický dopad, včetně příznaků deprese a posttraumatické stresové poruchy (PTSD). Je tedy důležité najít kreativní způsoby, jak zůstat ve spojení s ostatními. Pokud vás zimní tma nebo počasí nutí zůstávat doma více, než je žádoucí, existují i jiné způsoby, jak se socializovat než osobní interakce.

Přidejte do svého léčebného plánu aromaterapii

Aromaterapie – používání esenciálních olejů k léčebným účelům – může pomoci i při podzimních depresích. Některé výzkumy naznačují, že esenciální oleje mohou potenciálně pomoci zmírnit příznaky deprese a dalších psychických problémů, jako jsou úzkost a problémy se spánkem. Éterické oleje by mohly potenciálně ovlivňovat oblast mozku, která je zodpovědná za řízení nálad, a vnitřní hodiny těla, které ovlivňují spánek a chuť k jídlu.

Mezi nejbezpečnější způsoby použití aromaterapie patří tělové oleje, aroma tyčinky a šperky vyrobené ze savých materiálů, na které lze aplikovat esenciální oleje.

Dodržování časového plánu

Lidé trpící podzimní depresí mají často problémy se spánkem v noci a ranním vstáváním. Dodržování pravidelného rozvrhu často zlepšuje spánek, což může pomoci zmírnit příznaky sezónní deprese. Dodržování pravidelného rozvrhu vás také vystaví světlu v konzistentní a předvídatelné době, což je prospěšné pro váš cirkadiánní rytmus. A jídlo v pravidelných intervalech vám může pomoci vyhnout se přejídání.

Dejte se do pohybu

Stejně jako u jiných forem deprese může i zde pomoci cvičení. Cvičení venku je pro zmírnění příznaků sezónní deprese nejpřínosnější díky vystavení dennímu světlu. Pokud však nemůžete cvičit venku, protože je zima nebo sníh, zkuste doma nebo v posilovně použít běžecký pás, stacionární kolo nebo eliptický trenažér nastavený blízko okna.

Pusťte dovnitř sluneční paprsky

Pokud trpíte sezónní depresí, je velmi dobrou pomocí pobyt na čerstvém vzduchu a vystavení se slunečnímu záření. V chladných dnech se dobře oblečte a alespoň se projděte kolem bloku. Také když jste doma, mějte otevřené žaluzie, abyste do místnosti vpustili co nejvíce přirozeného světla. A pokud pracujete na dálku, vyberte si pracovní místo v blízkosti zdroje přirozeného světla, pokud je to možné.

ZDROJ: https://www.everydayhealth.com/depression/treatment/ways-to-ease-seasonal-depression/

ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Andres Ayrton: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/priroda-zena-les-park-6551496/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button