Péče o těloZdravé tipy

Naučte se správně sedět u počítače. Snížíte riziko vážných zdravotních problémů

Současná situace nás nutně vede k tomu, že většina z nás tráví značnou část dne sezením před obrazovkou počítače, ať už jde o práci, zábavu nebo vzdělávání. Bohužel je to fakt, se kterým asi nic neuděláme – pracovat musíme a vyhledávat informace na počítači asi taky nebudeme během procházky venku. Zároveň je ale třeba mít na mysli to, že dlouhodobé a nesprávné sezení může vést k nepohodlí a zdravotním problémům, jako jsou bolesti zad, přetížení krku a opakované namáhání některých částí těla, které jsou potom náchylnější ke zranění. V tomto článku se budeme zabývat důležitostí správného sezení u počítače a poskytneme vám praktické tipy, které vám pomohou udržet pohodlné a zdravé držení těla.

Důležitost správné ergonomie práce s počítačem

Správná ergonomie práce s počítačem, která zahrnuje správné držení těla při sezení, je nezbytná z několika důvodů. Ujistěte se, že víte, jak správně sedět a jak docílit toho, aby vaše tělo i při této činnosti správně fungovalo a zapojovalo správné svaly:

  • Prevence nepohodlí: Správné držení těla pomáhá předcházet nepohodlí a bolesti krku, ramen, zad a zápěstí. Vyhnete se tak tomu, že vám bude už v půlce pracovního dne tak nepohodlně a nepříjemně, že nedokážete dál pracovat.
  • Snížení zátěže: Udržování neutrálního a dobře podepřeného držení těla snižuje zátěž svalů a kloubů. Můžete tak bez obav pracovat a vaše tělo zatím nebude zbytečně zatěžováno. Odpoledne pak budete mít ještě dostatek energie třeba na zdravý pohyb.
  • Zvýšení produktivity: Pohodlné pracovní prostředí podporuje produktivitu a soustředění.
  • Prevence dlouhodobých zdravotních problémů: Trvale špatné držení těla může vést k chronickým zdravotním problémům, jako jsou poruchy pohybového aparátu a nesprávné postavení páteře.

Tipy pro správné držení těla při sezení u počítače

  • Výběr židle: Vyberte si židli s dobrou bederní opěrkou, která umožňuje, aby vaše nohy spočívaly naplocho na podlaze nebo na podnožce. Ujistěte se, že výšku židle lze nastavit tak, aby dobře ladila s výškou vašeho pracovního stolu. Výběr židle neberte na lehkou váhu. Je zcela zásadní, aby odpovídala vaší postavě a bylo možné ji nastavit do různých poloh.
  • Umístění monitoru: Monitor umístěte do úrovně očí, přibližně na vzdálenost jedné délky paže od sebe. Tím se sníží namáhání krku a očí. Pamatujte také na to, že i oči jsou prací na počítači velmi významně namáhány a je nezbytné dopřát jim každou hodinu odpočinek.
  • Klávesnice a myš: Klávesnici a myš držte tak blízko, aby lokty zůstaly u těla a svíraly úhel 90-120 stupňů. V případě potřeby použijte podložku pod klávesnici.
  • Vyrovnání postoje: Sedněte si na židli s rovnými zády, uvolněnými rameny a lokty u těla. Zápěstí by měla být v neutrální poloze, nikoli ohnutá nahoru nebo dolů.
  • Umístění nohou: Nohy mějte rovně na podlaze nebo na opěrce nohou. Dbejte na to, aby byla kolena v úrovni boků nebo o něco níže. Nepřekřižujte nohy po delší dobu – to může totiž podporovat vznik křečových žil, které jsou také častým problémem.
  • Přestávky a pohyb: Každých 30 minut si udělejte krátkou přestávku, abyste se mohli postavit, protáhnout a rozhýbat. Zvažte použití časovače nebo softwaru, který vám přestávky připomene.
  • Jas obrazovky a oslnění: Nastavte jas obrazovky tak, abyste snížili namáhání očí, a umístěte monitor tak, abyste minimalizovali oslnění od oken nebo stropních světel.
  • Ergonomické příslušenství: Zvažte použití ergonomických doplňků, jako je stojan na monitor, podložka pod klávesnici nebo ergonomický polštář na židli, které zlepší pohodlí a držení těla.
  • Rozumné sezení: Všímejte si svého držení těla během dne. Pravidelně se kontrolujte a podle potřeby upravujte polohu při sezení.
  • Protahujte se a posilujte: Zařaďte cviky a protahovací cvičení na posílení středu těla a zlepšení flexibility. Zvláště prospěšné mohou být jóga a pilates.

Správné držení těla při práci s počítačem má zásadní význam pro vaše pohodlí a dlouhodobé zdraví. Dodržováním těchto ergonomických rad a jejich zařazením do každodenní rutiny můžete snížit riziko nepohodlí a bolesti spojené s dlouhodobým používáním počítače. Nezapomeňte, že hledání univerzálního řešení není dobrou strategií. Každý potřebuje něco trochu jiného, takže může chtít čas najít ideální postavení židle, monitoru apod. Myslete však na to, že důraz na správné držení těla má z dlouhodobého hlediska zásadní význam a přispěje k vašemu celkovému zdraví a produktivitě.

ZDROJ: https://www.work-fit.com/blog/how-to-sit-properly-at-your-desk
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Lisa Fotios: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/drevo-pracovni-stul-notebook-kancelar-1957478/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button