Péče o tělo

Co jsou biologické rytmy a jak ovlivňují váš život?

Biologický rytmus je výraz často zaměňovaný s cirkadiánním rytmem. Tyto rytmy představují řadu tělesných funkcí regulovaných vnitřními hodinami. Řídí cykly, jako je spánek a bdění, tělesná teplota, vylučování hormonů a další.

Vaše tělo udržuje své biologické rytmy prostřednictvím řady chemických látek na molekulární úrovni v reakci na vnější prostředí a další vlivy. Vaše vystavování se světlu, stravovací návyky a další podněty z prostředí mohou udržovat nebo narušovat vaše biologické rytmy. Narušení biologických rytmů nicméně také může vést k vážným zdravotním problémům.

Jak biologické rytmy fungují

Vaše biologické rytmy jsou vázány na vnitřní hodiny v mozku, které se nachází v hypotalamu. Jedná se o oblast mozku, která řídí autonomní nervový systém a hypofýzu. Tato část mozku dovede vysílat signály po celý den a reguluje tak činnost vašeho těla.

Většina biologických rytmů funguje ve zhruba 24hodinových cyklech, což odpovídá typické délce dne. Jiné, například menstruační cykly, ale fungují v delších časových intervalech.

Světlo nejvíce ovlivňuje cirkadiánní a denní rytmy, které řídí funkce, jako je spánek, tělesná teplota a hormonální změny. Sluneční světlo dává našemu mozku signál, kolik je hodin a kdy má vykonávat určité funkce. Dalšími faktory, které ovlivňují vaše vnitřní hodiny je bezpochyby také cvičení, hormony a případné léky, které užíváte.

Studie prokázaly sílu vnitřních hodin umístěním lidí do prostředí bez signálů nezbytných pro jejich cirkadiánní rytmus. I bez světelných signálů dokáže váš mozek velmi dobře udržovat procesy v těle po určitou dobu jen s malými odchylkami v jeho běžném 24hodinovém rytmu.

Individuální chronotypy

Pokud jsou vaše vnitřní hodiny tak výkonné, proč je tak těžké se ráno probudit? Je to způsobeno cirkadiánním vzorcem, který se nazývá váš chronotyp. Jedná se o biologickou tendenci odchýlit se od 24hodinového cyklu.

  • Noční sovy a ranní ptáčata: Studie ukázaly, jak cirkadiánní rytmy těla pokračují i v úplné tmě. Dokonce i bez jakéhokoli světla se individuální rytmy lidí jen mírně odchylovaly od přísného 24hodinového cyklu. Cirkadiánní cykly populace se proto typicky pohybují v průměru mezi 23,5 a 24,6 hodinami. Tyto odchylky jsou způsobeny osobními chronotypy lidí. Vědci se domnívají, že jsou příčinou toho, že lidé jsou buď ranní ptáčata, nebo noční sovy, tedy že preferují spíše dříve vstávat a pak jít i dříve spát, nebo naopak.

Co biologické rytmy ovlivňují?

Hlavním biologickým rytmem, kterým se většina lidí zabývá, je denní cyklus spánku a bdění. Je to nejzřetelnější cyklus, se kterým se pravidelně setkáváte. Má také velmi silný vliv na vaše zdraví.

Během dne, kdy vnímáte světelné signály, vysílá váš mozek zbytku těla signály bdělosti. Se západem slunce se ale signál mění a tělo začíná produkovat melatonin, hormon spánku.

Kromě spánku ovlivňují vaše biologické rytmy i další důležité funkce, jako např:

  • metabolismus
  • srdeční tep
  • krevní tlak
  • tělesná teplota
  • hladiny hormonů
  • produkce moči

Vaše biologické rytmy jsou také spojeny s regulací hladiny cukru a cholesterolu v krvi, riziky spojenými s duševním zdravím, které vedou k depresím, bipolární poruše a neurodegenerativním onemocněním. Biologické rytmy mají vliv i na imunitní systém, procesy opravy DNA a účinnost léčby rakoviny.

Možné komplikace

Vaše biologické rytmy mohou být narušeny z krátkodobých i dlouhodobých příčin. Někdy jsou tato narušení způsobena přirozenými změnami vašich biologických rytmů v průběhu stárnutí. Jindy mohou být způsobeny změnami ve vašem prostředí a činnostech.

Jet lag je nejčastějším narušením biologických rytmů. K tomuto jevu typicky dochází, když někdo cestuje přes několik časových pásem, například při letu mezi dvěma vzdálenými zeměmi. Rychlá změna mezi časovými pásmy zmůže vaše vnitřní hodiny pořádně zmást. Délka trvání příznaků jet lagu se liší v závislosti na počtu překonaných časových pásem. Některé z nich jsou následující:

  • Nespavost
  • Celková ospalost nebo únava
  • zažívací potíže
  • Podrážděnost
  • Nesoustředěnost

Další významnou poruchou tradičních biologických rytmů je práce na směny. Taková práce totiž běžně omezuje vaše vystavení cyklům denního světla. Noční směny jsou hlavními viníky tohoto typu poruchy. Obvykle vás nutí spát během dne, což je v rozporu s vašimi přirozenými sklony. Bohužel mnohdy se tomuto nastavení nedá vyhnout. Je ale potřeba si uvědomovat, že je to něco pro naše tělo nepřirozené a že to bohužel může mít své negativní následky na zdraví.

Jak si udržet správný biorytmus?

Abyste udrželi svůj biologický rytmus, vyplatí se dodržovat následující návyky:

  • Vychutnejte si sluneční světlo na začátku dne, abyste posílili své biologické signály.
  • Choďte spát a vstávejte každý den ve stejnou dobu.
  • Cvičte během dne, abyste si usnadnili noční spánek a posílili své bdělé hodiny.
  • Vyhýbejte se kofeinu po dvanácté hodině, abyste měli jistotu, že dokážete snadno a rychle usnout.
  • Před spaním se vyhněte umělému světlu z elektronických zařízení.
  • Nedávejte si dlouhé šlofíky.

Biologické rytmy se mohou snadno narušit, ale dobrou zprávou je, že i pokud je nemáte zcela v pořádku, dá se to vždy napravit. Pokud budete po dostatečně dlouhou dobu dodržovat všechna doporučení, vaše tělo se opět naučí správně reagovat a biorytmus se vrátí do běžných kolejí.

ZDROJ: https://aktin.cz/biologicke-rytmy-v-cem-vsem-nas-ovlivnuji-a-jak-muzeme-ovlivnit-my-je

ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Kasuma: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/hory-osoba-slunce-svitani-100077/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button