Jídlo a stravování

Jak se vyhnout neřízenému vánočnímu popíjení? Zkuste na to letos jít jinak

Nikoho asi nepřekvapí, že nejen v Česku, ale i jinde po světě jsou Vánoce spjaty s pitím alkoholu, večírky a chováním, které zrovna neodpovídá odpovědnému přístupu ke konzumaci alkoholu. Důvodu, proč tomu tak je, jsou navíc různé – nejde jen o setkání s přáteli a firemní akce, ale alkohol je mnohdy také řešením smutku, deprese nebo osamocenosti, která na řadu lidí v období Vánoc dopadá. Tato toxická směs stresu v kombinaci s potřebou uniknout z reality, byť jen na pár dní, poskytne mnohým záminku k nadměrnému požívání alkoholu, a to dokonce ve větší míře, než by bylo jakkoliv přijatelné.

7 nejlepších tipů na bezpečnější pití během Vánoc

Alkohol není třeba zcela zakázat, ale je nutné jej zejména v období Vánoc pít skutečně vědomě a regulovaně. Je v pořádku dát si na večírku sklenici vína, ale pokud se to zvrhne v divoké popíjení bez limitů, je to rozhodně špatně. Jak tedy zvládnout tohle období bez úhony a ztráty kontroly?

Snažte se během svátečního období zařadit dny bez alkoholu

Během Vánoc a Nového roku se vždycky najde „výmluva“ nebo „důvod“, proč si každý den dát skleničku. Je důležité mít dny bez alkoholu, aby si vaše játra odpočinula a umožnila tělu vyplavit toxiny z alkoholu. Každodenní pití, zejména pokud se jedná o více než pár doušků alkoholu, způsobuje, že vaše játra pracují méně efektivně. Čím více alkoholu zkonzumujete, tím větší daň si to vybere na vašem těle, což vede k tomu, že se cítíte pomalí a trpíte špatnou náladou.

Dávejte si pozor na obsah alkoholu v potravinách, které konzumujete

Alkohol se tradičně přidává do mnoha svátečních potravin, jako je čokoláda, vánoční pudink, omáčky, dezerty, a dokonce i omáčky. I když je obsah alkoholu obvykle poměrně nízký, kombinací těchto potravin s alkoholickými nápoji se jednotky vypitého alkoholu brzy nasčítají. Je to drobnost, ale výsledku to může udělat rozdíl.

Vyhněte se pití na lačný žaludek

Pořádné jídlo před konzumací alkoholu zpomalí vstřebávání alkoholu, a vy se tak budete cítit lépe. Alkoholické nápoje, jako je víno a lihoviny, jsou velmi kyselé a při konzumaci nalačno nebo ve velkém množství mohou poškodit žaludeční sliznici. Místo automatického sahání po jakémkoli alkoholickém nápoji, který je k dispozici, abyste se cítili součástí oslav, vyzkoušejte některé mocktaily (koktejly bez alkoholu). Udělejte si z toho zábavu a vyzvěte celou rodinu, aby vyrobila ten nejchutnější mocktail. Odvedete tak pozornost od alkoholu a možná dokonce najdete nápoj, kterému dáte přednost před alkoholickými nápoji.

Pokud pijete – neřiďte

Řízení pod vlivem alkoholu je každoročně příčinou mnoha smrtelných nehod. Pokud jste večer předtím konzumovali alkohol, pamatujte, že játrům trvá průměrně 1 hodinu, než zpracují 1 jednotku alkoholu. Když se opijete, trvá to ještě déle, protože játra se snaží vyrovnat s nahromaděnými jednotkami alkoholu. Ráno po jízdě a v některých případech i následující den můžete stále překročit limit pro řízení pod vlivem alkoholu.

Přijměte opatření, která zajistí vaši bezpečnost během pití

Když pijeme alkohol, naše zábrany a smysl pro úsudek jsou oslabeny. To může snadno vést k přijímání unáhlených rozhodnutí, kterých později litujeme. Pokud jdete pít ven, ujistěte se, že někdo ví, kde jste, v kolik hodin vás očekává zpět a že jste si předem zajistili bezpečný způsob dopravy domů. To platí pro muže i ženy, obě pohlaví jsou pod vlivem alkoholu velmi zranitelná.

Pokud se účastníte rodinného setkání, kde se pravděpodobně bude hodně pít, vezměte si s sebou vlastní nealkoholické nápoje nebo nápoje s nízkým obsahem alkoholu nebo bez alkoholu. U těchto nápojů pak můžete buď zůstat, nebo je střídat s alkoholickými. Nespoléhejte se na to, že vám ostatní poskytnou alternativu k alkoholu, vždy je lepší být připraven a vzít si vlastní. Pokud se obáváte, že na vás rodina bude vyvíjet nátlak, abyste pili více, než byste chtěli, je velmi nepravděpodobné, že by si vůbec všimli nebo je zajímalo, zda střídáte nebo pijete alternativu bez alkoholu.

Vyhněte se „tréninku“ před odchodem ven

Trénink je termín, který se používá, když někdo pije alkohol doma, aby se před odchodem ven dostal do nálady na večírek. To může být velmi nebezpečné a snadno to může vést k nočnímu popíjení a s tím spojeným rizikům. Místo toho se ujistěte, že jste odpočatí, dobře zavodnění a že jste se předtím pořádně najedli. Je mnohem pravděpodobnější, že si tak budete moci hlídat množství zkonzumovaného alkoholu.

Vyvarujte se vytváření zásob alkoholu

Tradičně se mnoho lidí těsně před svátky zásobuje velkým množstvím alkoholu s úmyslem nabídnout hostům výběr různých alkoholických nápojů. Riziko, které s tím souvisí, spočívá v tom, že budete mít doma stálou zásobu alkoholu, který bude příliš snadné vypít.

Tyto snadné triky vám umožní zvládnout vánoční sezónu bez úhony, zničených jater i trapných vzpomínek na opilecké výlevy. Alkohol je jistě dobrý sluha, ale velmi zlý pán, a na to bychom měli dbát nejen přes svátky. Vždycky je možnost omluvit se, že nebudete pít. Ano, je to sice někdy těžké a mnoho lidí na vás bude nepochopitelně zírat, ale ve výsledku přeci o nic nejde – neznamená to, že se nemůžete bavit, jen se vyhnete kocovině další den – a to je přeci jedině plus!

ZDROJ: https://www.glamourmagazine.co.uk/article/having-fun-sober-christmas
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: olia danilevich: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/toast-moda-muz-laska-5911467/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button