DetoxikaceJídlo a stravováníNávodZdravé tipy

Strašák jménem cukr. Jak je to s ním doopravdy?

O cukru se v posledních letech mluví hodně. Stále více se považuje za něco velmi škodlivého, co bychom měli z naší stravy pokud možno úplně vyloučit. Hledají se také nové alternativy, jakými lze cukr nahradit, a zároveň si neškodit. Jak je to ale s cukrem doopravdy? Kde je pravda a co je jen mýtus?

Co je cukr?

První otázkou, na kterou většina lidí nezná odpověď je, co vlastně cukr je? Cukr patří do skupiny sacharidů. Existují jednoduché a složené sacharidy? Jaký je mezi nimi rozdíl?

Jednoduché sacharidy zahrnují glukózu (ovoce a zelenina), sacharózu (běžný cukr), fruktózu (ovoce a zelenina) a laktózu (mléko). Složené sacharidy jsou především škroby, modifikované škroby a další.

Jak tyto cukry působí?

Jak se přítomnost těchto cukrů projeví v našem těle? Zatímco jednoduché cukry se okamžitě vstřebávají a poskytují nám potřebnou energii, složené sacharidy potřebují ke zpracování nezbytné enzymy a až poté se mohou vstřebat. Například škroby se v našem těle rozkládají pomalu a energie se uvolňuje postupně, což nezpůsobuje náhlý vzestup hladiny cukru v krvi.

Je cukr skutečně tak nebezpečný?

Pro naši generaci dost možná ano. Dříve byli lidé zvyklí mít o mnoho více aktivnější životní styl. Řada z nich pracovala fyzicky, hodně chodili pěšky a více sportovali. Dnes nás bohužel náš životní styl nutí k nekonečnému sezení, k přejídání a nedostatku pohybu. V takovém případě pak cukr skutečně představuje značné riziko pro vznik obezity nebo kardiovaskulárních onemocnění.

Jak moc cukru tedy mohu jíst?

Odpověď na tuto otázku je značně individuální. Záleží na řadě faktorů jako je váš věk, povolání, zdravotní stav a další. Rozhodně se ale nedá říct, že pokud jste například vrcholový sportovec můžete jíst cukr neomezeně. Kalorie možná spálíte, ale cukr bude zatěžovat i vaše srdce a cévy.

Podle Světové zdravotnické organizace by 5 % naší energie ze sacharidů mělo pocházet z cukru. To znamená přibližně 6 čajových lžiček cukru denně. Většina lidí však toto množství i mnohonásobně překračuje aniž si jsou toho vědomi.

Kde jsou cukry ukryté?

Řada cukrů je velice důmyslně ukryté a často vůbec netušíme, že je konzumujeme. Jsou přítomné v celé řadě jídel, které pravidelně konzumujeme. Typickými „hříšníky“ jsou snídaňové cereálie, které většina lidí považuje za zdravé, sladké nápoje, ovocné džusy, salátové dresingy, ovocné jogurty a další. Nejlepším tipem je vždy číst etikety a informovat se o složení výrobku.

Jaké je nejlepší řešení?

Produkty bez cukru se často jen jako zdravé tváří. Cukr je většinou nahrazen umělými sladidly, které pro naše tělo nejsou o nic lepší než cukr. Často jsou také o mnoho tučnější a obsahují jiné závadné látky. Mají například negativní efekt na střevní mikroflóru a zpomalují metabolismus.

Nejlepším řešením je tedy odnaučit vaše chuťové buňky sladké chuti. Není to lehké a vyžaduje to trpělivost, odhodlanost a výdrž. Ale výsledek stojí za to. Často jsme zvyklí na o mnoho sladší chutě, než je nutné. Dobrým tipem pro začátek je přestat sladit všechny nápoje. Čaj i káva bez cukru, žádné slazené minerálky nebo balené džusy. Uvidíte, že na toto se dá poměrně rychle zvyknout a za pár týdnů už si na cukr ani nevzpomenete.

Dalším dobrým nápadem je postupně snižovat množství cukru, který přidáváte do vaření a pečení. Patří do koláče 200 g cukru? Dejte jen 150 g a uvidíte, že rozdíl nepoznáte. Pokud u většiny receptů snížíte cukr na třetinu, prospějete tím velice svému zdraví, ale chuťově rozdíl stěží zaznamenáte.

Vyhněte se také kupovaným sušenkám, dortům a nekvalitním čokoládám. Raději si sladké připravte sami doma. Budete přesně vědět, kolik cukru a tuku obsahuje a sami můžete tento obsah regulovat. Nejezte také ve fastfoodech. I v hamburgerech je tolik skrytého cukru, že byste se nestačili divit.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button