DetoxikaceJídlo a stravování

Houbová káva: Co to je a skutečně vám může přinést pevnější zdraví?

Houbová káva je považována za zdravější alternativu běžné kávy, která se může pochlubit výtažky z léčivých hub a dalšími zdraví prospěšnými látkami. Ačkoli se v současnosti jedná o módní kávovou směs, tento koncept není zdaleka nový, jen se dnes znovu dostává do popředí.

Podle internetových zdrojů se houby používaly jako náhražka kávy ve Finsku během druhé světové války, kdy nebyla k dispozici kávová zrna. V asijských zemích, konkrétně v čínské medicíně, existuje také rozsáhlá historie kulinářského a léčebného využití hub pro jejich výživové a zdravotní účinky. Může být houbová káva dobrou alternativou i pro vás? Zjistěte její účinky.

Co to je?

Pokud si představíte šálek kávy s houbami plovoucími na hladině – není tomu tak. Ve skutečnosti je houbová káva jemná směs mletých hub a kávových zrn, která se kombinuje a vaří, aby vytvořila tmavou, jemnou a oříškovou kávu.

V houbové kávě se obvykle používají spíše výtažky z léčivých hub než z kulinářských hub, jako jsou shiitake a portobello. Mezi běžné léčivé houby používané k výrobě této módní kávy patří:

  • chaga
  • outkovka pestrá
  • korálovec ježatý
  • reishi
  • a další

Jak se vyrábí?

Při výrobě houbové kávy se extrahují plodnice hub a vyrábí se z nich organický prášek bez plnidel, nosičů a dalších přísad. Dvojím procesem extrakce se houby následně dehydratují, rozemelou na jemný prášek a přimíchají do mleté zrnkové kávy. To se obvykle provádí v poměru 1:1.

Kávu z hub můžete zakoupit jako:

  • instantní kávu v balíčcích
  • mleté kávové směsi
  • kávové pody

Houbovou kávu lze připravit stejnými metodami jako běžnou kávu a výsledkem bude lahodné espresso, latté nebo i další typické kávové nápoje.

Kávové směsi s houbami jsou uváděny na trh s nižším obsahem kofeinu než běžná káva. To může být pro mnoho lidí zásadní výhodou. Kofein je psychoaktivní látka, která se přirozeně nachází v některých potravinách, jako jsou kávová zrna, kakaové boby a čajové lístky, ale přidává se také v syntetické formě do jiných potravin a nápojů.

Těhotné nebo kojící osoby, děti a osoby se základními srdečními problémy mají vyšší riziko, že se u nich projeví negativní vedlejší účinky konzumace kofeinu, a měly by být při jeho příjmu opatrné.

Ačkoli pití až 400 mg kofeinu denně není spojeno s nežádoucími účinky, u osob citlivých na kofein tomu může být jinak. V takovém případě se může i při nižším příjmu kofeinu objevit úzkost, zrychlený tep, žaludeční nevolnost a další nežádoucí účinky.

Jak již bylo zmíněno, u houbové kávy se obvykle kombinuje určité množství houbového prášku se stejným množstvím mleté zrnkové kávy. Protože houbový prášek neobsahuje kofein, snižuje se obsah kofeinu v konečném produktu na polovinu ve srovnání s běžnou kávou.

To však nemusí platit pro všechny značky houbové kávy. Obsah kofeinu často není na obalech výrobků uveden. Houbové kávové nápoje ale obvykle obsahují přibližně poloviční množství kofeinu než běžná káva, ale výrazně více kofeinu než káva bez kofeinu.

Potenciální přínosy pro zdraví

Léčivé houby se v tradiční čínské medicíně běžně používají již stovky let. Sloučeniny získané z medicinálních hub se nazývají adaptogeny, které mohou zlepšovat reakci organismu na stres. Od 70. let 20. století se vědci zajímají o adaptogeny z medicinálních hub pro jejich potenciální zdravotní přínosy.

Je však důležité si uvědomit, že většina studií o léčivých houbách je založena na zvířatech nebo je prováděna v laboratoři a jen málo dobře navržených klinických studií zahrnuje také lidi. To znamená, že výsledky těchto studií nemůžeme jednoduše aplikovat na člověka nebo lidská onemocnění.

Navíc tyto studie nejsou specifické pro kávu z hub – a není jasné, zda existují kombinované pozitivní nebo negativní zdravotní účinky směsi hub a zrnkové kávy. S jistotou lze říci, že ačkoli léčivé houby a káva mají samy o sobě některé prokázané přínosy, existuje řada neověřených zdravotních tvrzení o prospěšnosti houbové kávy. Níže uvádíme některé vědecké poznatky o údajných zdravotních účincích medicinálních hub:

  • Zlepšení imunity. Podle některých studií může houbová káva podporovat imunitu a zlepšovat odolnost těla vůči patogenům.
  • Potenciál pro prevenci rakoviny. Tyto výzkumy jsou značně neprůkazné, ale přesto některé tvrdí, že by zde mohly být pozitivní vlivy na prevenci možného vzniku rakoviny.
  • Antiulcerózní účinky. Může mít pozitivní vliv na zažívání a bránit vzniku žaludečních vředů.
  • Antialergenní (potravinové alergie). Pravidelná konzumace může pomoci zmírnit nebo zcela odstranit potravinové alergie.

Nevýhody a rizika

Ačkoli může být houbová káva vzrušující záležitostí, kterou je třeba vyzkoušet, je třeba vzít v úvahu i některé nevýhody. Hlavní nevýhodou je, že v současné době chybí studie o jejích zdravotních účincích na člověka. Většina výzkumných studií byla provedena ve zkumavkách nebo na zvířatech a k ověření těchto zdravotních tvrzení je zapotřebí výzkum na lidech.

To znamená, že informace o bezpečném dávkování, o tom, komu by tento produkt prospěl, kdo by se mu měl vyhnout a zda se medicinální houby vzájemně ovlivňují s léky, jsou z velké části neznámé – a to může vyvolávat určité obavy o bezpečnost.

Navíc je houbová káva nákladná. Často stojí dvojnásobek ceny běžné kávy. A pokud navíc zvážíme nejisté účinky a obavy o zdraví, jde možná o příliš drahý špás. Houbová káva je jednoduše trendový kávový nápoj – vyzkoušet jej určitě můžete, ale spoléhat na zásadní změny je asi naivní.

ZDROJ: https://www.healthline.com/nutrition/mushroom-coffee#bottom-line
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Bianca Gasparoto: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/1752806/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button