Krása

Poznejte svůj barevný podtón, pomůže vám vybrat správně kosmetiku i oblečení

Znalost podtónu vaší pleti vám může pomoci vybrat podkladový krém nebo barevnou paletu, které se k vašemu odstínu nejlépe hodí. Můžete mít studený, teplý nebo neutrální podtón.

Pokud jde o hledání nového odstínu rtěnky nebo podkladové báze, obvykle nás nejprve zaujme barva. Běžně se stává, že si u kosmetického pultu nějakou barvu zamilujete, abyste po vyzkoušení doma zjistili, že nevypadá tak, jak jste doufali.

Hodně to souvisí s podtónem vaší pleti. Ten označuje přirozené barvy pod povrchem vaší pleti. Pochopení podtónu vaší pleti je klíčem k nalezení správného podkladu a výběru nejlepších barevných palet pro váš odstín pleti.

Nezapomeňte, že vaše osobní preference jsou důležitější než to, co vám říká barevná tabulka. Nakonec byste měli nosit odstín, ve kterém se cítíte nejpříjemněji. Přečtěte si, jak můžete určit svůj jedinečný podtón a využít tyto informace ke zvýraznění své přirozené krásy.

Jaké jsou různé podtóny?

Existují 3 tradiční podtóny: teplý, studený a neutrální. Teplé podtóny sahají od broskvové po žlutou a zlatou. Mezi studené podtóny patří růžové a namodralé odstíny. Pokud máte neutrální podtón, znamená to, že vaše podtóny mají zhruba stejnou barvu jako skutečný odstín vaší pleti.

Je důležité si uvědomit, že váš podtón není totéž, co váš přirozený tón nebo barva vaší nahé pleti před nanesením podkladové báze nebo jiného make-upu. I ta nejsvětlejší pleť může mít teplý podtón a tmavší pleť může mít studený. Proto může být sladění produktu s barvou vaší pleti při výběru make-upu náročné, protože se obvykle nespojí s přirozenými odstíny, které jsou těsně pod povrchem vaší pleti.

Jak poznám, který je můj podtón?

Určení podtónu vaší pleti můžete provést v pohodlí domova. Toto určení můžete provést pomocí některého z testů, které uvádíme níže.

Pokud si však stále nevíte rady, zvažte návštěvu estetického lékaře nebo konzultaci s odborníkem na krásu v kosmetickém salonu. Pomohou vám určit váš podtón a možná vám i ukážou i různé odstíny produktů, dokud nenajdete ideální odstín.

Zkontrolujte své žilky

Pokud vidíte své žilky, můžete podle jejich barvy určit svůj podtón. Pokud například vaše žilky vypadají nazelenale, můžete mít teplý podtón. Lidé s modře nebo fialově vypadajícími žilkami mají obvykle chladnější podtón. Pokud máte neutrální podtón, pak se vaše žilky mohou jevit jako bezbarvé nebo mohou odpovídat barvě vaší pokožky.

Zhodnoťte své šperky

Mnoho lidí přitahují stříbrné nebo zlaté šperky spíše kvůli tomu, jak vypadají na jejich kůži.

Pokud se vám líbí, jak na vaší pleti vypadá tradiční žluté zlato, je pravděpodobné, že máte teplý nebo olivový podtón. Stříbro, platina a růžové zlato lichotí spíše chladnějším podtónům.

Pokud máte tendenci vypadat dobře jak ve stříbrné, tak ve zlaté barvě, můžete mít neutrální podtóny a při výběru se řídit spíše svým oblečením než barvou pleti.

Přemýšlejte o barvě očí a vlasů

I když si můžete hrát s různými barvami na vlasy a očními stíny, vaše přirozená barva očí a vlasů může poskytnout určitý náhled na vaše podtóny. Platinové a popelavé barvy mají tendenci doplňovat chladnější podtóny, zatímco mahagonové a zlaté barvy obvykle vypadají lépe, pokud máte teplejší podtóny. To vše jsou důležité informace, také pokud se rozhodujete pro novou barvu vlasů.

Co to pro vás znamená?

Jakmile znáte své podtóny, můžete přejít k výběru správného podkladu pro svou pleť. Vzhledem k množství řad a typů podkladových krémů to však může vyžadovat metodu pokusu a omylu. Každá značka podkladového krému se bude mírně lišit, takže váš ideální odstín se může u různých řad lišit.

Pokud máte tu možnost, zajděte do místního obchodu s kosmetikou a zeptejte se, zda vám pracovník pomůže se vzorkováním různých odstínů. Pokud vám již vyhovuje jedna značka, možná vám budou schopni doporučit nebo určit nejvhodnější odstín v jiné produktové řadě.

Chladný podtón

Podkladový krém se studeným podtónem se v lahvičce jeví jako lehce růžový. Vyhněte se nažloutlým podkladům, protože ty mají tendenci dělat chladné tóny pleti slabšími.

Teplý podtón

Teplé podtóny pleti mají tendenci vypadat lépe s lehce nažloutlým podkladovým krémem.

Neutrální podtón

Lidem s neutrálním podtónem obvykle sluší podkladové báze, které nejsou ani příliš žluté, ani příliš růžové. Místo toho hledejte kombinaci obojího.

Co to znamená pro vaši celkovou barevnou paletu

Platí pravidlo, že vaše nejvýraznější barvy by měly mít podobu oblečení, rtěnky a očních stínů. Tvářenky a bronzery se doporučuje ponechat spíše „neutrální“.

Chladný podtón

Pokud máte studený podtón, držte se růžové a zelené, stejně jako fialové a červené, které mají růžové tóny. Například před ohnivým odstínem červené dejte přednost malinové červené.

Teplý podtón

Pokud máte teplý podtón, bude vaše barevná paleta přesným opakem vašich kamarádek s chladným podtónem. Žluté, zlaté a broskvové odstíny vypadají na vaší pleti skvěle.

Neutrální podtón

Jak se dalo očekávat, neutrální podtóny mohou dobře vyniknout v neutrálních barvách. Dobře vypadají také v paletách studených a teplých barev – máte prostě větší možnosti výběru.

Váš podtón může poskytnout určitý přehled o tom, co vypadá nejlépe k vaší přirozené barvě pleti. Přesto jsou vaše osobní preference důležitější než to, co navrhuje jakákoli barevná tabulka. Pokud se cítíte šťastní v barvě, která je považována za barvu mimo vaši paletu, vykašlete se na pravidla a jděte do toho! Nakonec byste měli nosit to, co vám pomůže cítit se co nejlépe.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/skin-undertones#choosing-your-foundation
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: 𝐕𝐞𝐧𝐮𝐬 𝐇𝐃 𝐌𝐚𝐤𝐞- 𝐮𝐩 & 𝐏𝐞𝐫𝐟𝐮𝐦𝐞: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/1749452/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button