Krása

Ovlivňuje barva očí vaše zdraví a osobnost?

Může mít barva vašich očí vliv na to, jací jste a jaké je vaše zdraví? Podle některých zdrojů by se mohlo zdát, že to tak skutečně je! A pokud jste k takovým generalizacím skeptičtí, zkuste si alespoň přečíst následující popisy a zjistit, zda na tom přeci jen nebude trocha pravdy.

Tmavé oči

Máte temně hnědé až černé oči? Váš pohled je jistě velmi hluboký a někdy možná až děsivý. Podle výzkumů se ale zdá, že disponujete jednou velkou zdravotní výhodou. Oproti světlookým lidem máte až dvakrát menší pravděpodobnost, že se u vás rozvine nemoc známá jako degenerace žluté skvrny.

Při této nemoci dochází k tomu, že se rozostřuje vidění a postihuje především starší generaci. Podle této studie dokáže tmavá duhovka lépe blokovat UV záření, které může nemoc zhoršovat nebo urychlovat její nástup. Takže buďte za své tmavé oči rádi.

Další zdravotní výhodou je prý i to, že lidé s tmavýma očima mají menší riziko vzniku melanomu. Funguje to vlastně velmi podobně jako v předchozím případě. Tmavý pigment lépe chrání oči a riziko poškození vlivem slunečního záření je menší.

Kromě toho jsou tmavoocí lidé obecně považování za důvěryhodnější. V jednom průzkumu byly řadě lidí ukázány různé fotografie lidí s různými barvami očí. Naprostá většina lidí hodnotila tmavooké exempláře jako přívětivější a důvěryhodnější. Bylo však zjištěno, že se nejedná tolik o samotnou barvu očí jako spíše o jisté rysy, které jsou asociovány s lidmi, kteří mají tmavší pigment. Jsou to třeba větší oči, kulatější obličej, větší ústa a další. Tyto rysy v lidech evokují pocit pohody a radosti a takoví lidé jsou obecně sympatičtější a vnímaní jako příjemnější.

Světlé oči

Světloocí lidé si musí oči lépe chránit před sluncem. Světlý pigment je rizikovější pro vznik rakoviny nebo jiných nemocí, které souvisí s poškozením od slunce. Pokud tedy máte modré nebo zelené oči, nezapomínejte nosit sluneční brýle, i když slunce ještě není příliš ostré a investujte do takových, které váš zrak skutečně chrání.

Světloocí lidé jsou oproti tmavookým soutěživější. Toto tvrzení vychází z australské studie, podle níž mají světloocí lidé větší sebevědomí, více riskují a jsou tedy i více soutěživí. Snadněji se prý prosadí na vyšší pozice a nebojí se dostat se do konfliktu. Oproti tomu tmavoocí lidé bývají prý přívětivější, přátelštější a empatičtější.

Jedná se samozřejmě o průzkum na relativně malém vzorku, ale stejně je zajímavé, že existuje určitá korelace mezi barvou očí a chováním.

Abychom ale světlooké lidi neznevýhodňovali, je na místě zmínit, že i jejich barva očí jim přináší zdravotní výhodu. Existuje u nich daleko menší pravděpodobnost rozvoje nemoci znám jako vitiligo. Jedná se o genetickou neinfekční kožní poruchu, při které dochází ke ztrátě buněk tvořící pigment. V důsledku toho pak na kůži vznikají mapy různobarevné pleti.

Jak jste na tom vy?

Souhlasíte s tím, že barva očí může ovlivňovat nejen vaše zdraví, ale i to, jak jste vnímaní okolím a jaké máte vlastnosti? Je jisté, že vše se hodně odvíjí především od toho, na co jste zvyklí. Zatímco většina populace je zvyklá spíše na lidi s tmavýma očima a tmavší pleti, je přirozenější, že tento typ lidé vnímají jako příjemnější, protože je pro ně známější.

Modroocí lidé totiž pomalu ale jistě vymírají a jejich geny jsou postupně přebíjeny silnějšími alelami tmavých typů. Je tedy možné, že za několik desítek či stovek let budou modroocí lidé jen vzpomínkou z minulosti.

Máte-li modré nebo jinak světlé oči, můžete se alespoň těšit z toho, že jste do jisté míry unikátní a ohrožený druh. A pokud na vás tyto charakteristiky vůbec neplatí, pak si z toho nic nedělejte. Barva našich očí netvoří to, kým jsme a jak nás lidé soudí.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button