NávodPřírodní léčba

Přírodní léky na alergii: Místo zyrtecu zkuste tyto pomocníky

Lidé často užívají volně prodejná antihistaminika nebo antihistaminika na předpis při sezónních alergiích, ale existují i přírodní antihistaminika, která mohou také pomoci zmírnit příznaky, jako je kýchání, svědění, rýma a škrábání v krku. Častokrát je to lepší řešení než se cpát dalšími a dalšími léky.

Je sice pravda, že pro přírodní alternativy neexistuje tolik vědecké opory, ale vždy se vyplatí tyto možnosti vyzkoušet, než dáte přednost produktům z lékárny.

Jak antihistaminika fungují?

Alergie vznikají v důsledku abnormální reakce imunitního systému. Když přijdete do kontaktu s látkou způsobující alergii (alergenem), váš imunitní systém ji mylně považuje za hrozbu. V reakci na tuto hrozbu uvolňuje chemickou látku zvanou histamin.

Histamin způsobuje sezónní alergii tím, že vyvolává zánět v dutinách a nosních průchodech. Ten způsobí rozšíření cév a únik tekutin do okolních tkání. Zároveň způsobuje přecitlivělost oteklé tkáně. Tyto kombinované účinky vedou k příznakům, jako je kýchání, rýma, ucpaný nos nebo a další nepříjemnosti, které řada z nás důvěrně zná. Antihistaminika působí tak, že blokují účinky histaminu.

Běžné alergeny

Mezi běžné alergie spojené s alergickou rýmou (sennou rýmou) patří:

  • Pyl stromů
  • Roztoči
  • Plísně
  • Zvířecí srst

Přírodní antihistaminika

Některé přírodní látky obsahují sloučeniny, které se obecně řadí mezi antihistaminika. Výzkum jejich bezpečnosti a účinnosti je v počátečních fázích, ale může se vyplatit dát jim šanci.

Kopřiva dvoudomá

Kopřiva dvoudomá roste skoro po celém světě. Je to staletí stará bylinná léčivka, která se používá lokálně (na kůži) i perorálně (ústy) k léčbě mnoha nesouvisejících onemocnění. Někteří naturopati vyzdvihují její účinky jako antihistaminika. Důkazy podporující použití kopřivy při alergiích jsou nicméně omezené. Doplňky stravy s kopřivou jsou nicméně takřka vždy dobře snášeny a nebyly zaznamenány žádné výrazné vedlejší účinky.

Kopřivu si můžete koupit v několika formách, včetně čajů, tinktur nebo doplňků stravy. Mezi možné nežádoucí účinky patřily žaludeční potíže, zadržování tekutin, pocení a průjem.

Vitamin C

Možná víte, že vitamin C zkracuje dobu trvání a závažnost nachlazení, ale má také silné protizánětlivé a antioxidační účinky. Výzkumy naznačují, že zánět je hlavní příčinou příznaků alergie a že zmírnění zánětu může příznaky zmírnit.

Určitě se nedoporučuje užívat více než 2 000 miligramů denně, protože to může vést k vedlejším účinkům, jako je nevolnost, žaludeční nevolnost, křeče a průjem. Vysoké dávky mohou také narušit vstřebávání dalších důležitých vitaminů a minerálů. Vitamin C si můžete koupit ve formě doplňku stravy nebo ho můžete získat z potravin bohatých na vitamin C, jako jsou:

  • paprika
  • pomeranče
  • grapefruity
  • kiwi
  • brokolice
  • jahody

Kvercetin

Kvercetin je antioxidant obsažený v mnoha rostlinách, který má zřejmě protialergické účinky. Studie na potkanech naznačují, že kvercitin může blokovat dráhy, které spouštějí uvolňování histaminu do krevního oběhu. Předpokládá se, že tak činí tím, že brání specializovaným krevním buňkám, tzv. žírným buňkám, v rozpadu a uvolňování histaminu. Podobně by tedy mohl fungovat také u lidí.

Kvercetin je k dispozici jako doplněk stravy a nachází se v mnoha potravinách a bylinách, včetně:

  • kopru
  • fenyklu
  • cibule
  • oregana
  • brusinek
  • špenátu
  • kapusty a dalších

Devětsil

Jde o keř pocházející z Evropy, části Asie a Severní Ameriky. V medicíně se používá již od středověku k léčbě příznaků močových cest, žaludečních potíží, bolestí hlavy, alergické rýmy a dalších onemocnění. Pokud jde o alergie, předpokládá se, že zmírňuje zánět stejným způsobem jako vitamin C, a tím snižuje zánětem vyvolané příznaky alergie.

Někteří lidé jsou ale na devětsil alergičtí a měli by se tomuto přípravku zcela vyhnout. Riziko je obzvláště vysoké, pokud máte alergii na ambrózii, chryzantémy, měsíček nebo sedmikrásky.

Bromelain

Bromelain je skupina enzymů, které se nacházejí v ananasu a mohou být zdraví prospěšné. Historicky se ananas používal ve Střední a Jižní Americe k léčbě různých onemocnění, včetně zažívacích poruch a bolestí dutin. Někteří naturopati věří, že může pomoci zmírnit ucpání nosu tím, že snižuje jeho zánět.

Doplňky stravy s bromelainem jsou lepším zdrojem enzymu než čerstvý ananas. V čerstvém ananasu je koncentrace bromelainu nejvyšší v nejedlých částech, jako je stonek a jádro.

Mezi možné vedlejší účinky patří žaludeční nevolnost a průjem. Bromelain může interagovat s některými antibiotiky, a proto byste se mu měli vyhnout, pokud se léčíte s bakteriální infekcí.

Probiotika

Probiotika jsou živé bakterie a kvasinky, které se přirozeně nacházejí ve střevech a které jsou považovány za prospěšné pro zdraví trávicího traktu a imunitního systému. Nedávné studie naznačují, že mohou dokonce pomáhat při alergiích.

Předpokládá se, že normální rovnováha mikroorganismů v trávicím traktu hraje ústřední roli v imunitní odpovědi. Nerovnováha mikroorganismů může naopak vést k abnormální imunitní odpovědi a rozvoji imunitních poruch, jako jsou alergie. Obnovením rovnováhy střevního mikrobiomu mohou probiotika potenciálně zmírnit alergické reakce.

Alternativní způsoby léčby alergií

Mnoho alternativních produktů nebo postupů je označováno za přírodní pomoc proti alergii. Ačkoli většina z nich obecně postrádá spolehlivé důkazy, které by je podporovaly, existují dva, o nichž se předpokládá, že pomáhají:

  • Akupunktura: Tato praktika, při níž se používají tenké jehličky ke stimulaci toku energie (čchi), patří mezi alternativní léčebné postupy, které jsou zahrnuty v některých doporučeních pro léčbu alergií.
  • Výplachy nosu: Bylo prokázáno, že nalití sterilní slané vody do nosních dírek a jejich proplachování zmírňuje příznaky nosní alergie.

Přírodní antihistaminika vám mohou pomoci zvládnout sezónní alergie. Mezi nejčastější patří kopřiva, vitamin C, kvercetin, probiotika a další. Při zvládání příznaků vám mohou pomoci také některé alternativní postupy – například akupunktura, výplach nosu a cvičení. Nepřestávejte užívat antihistaminikum ani nezačínejte užívat bylinné nebo výživové doplňky, aniž byste se nejprve poradili se svým lékařem. Pravděpodobně nejdůležitější věcí, kterou musíte udělat, pokud trpíte sezónními alergiemi, je identifikovat spouštěče alergií a co nejlépe se jim vyhnout.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/allergies/best-natural-antihistamines
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: cottonbro studio: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/osoba-zena-apartman-mistnost-6865169/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button