OstatníPéče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

5 léčebných prostředků, které pomáhají proti zarostlým nehtům

Zarostlý nehet známý také jako onychokryptóza je běžným problémem nejen u mužů, ale také u žen. Dochází k tomu, že okraj nehtů se zakřivuje a vrůstá do okolní kůže. Tento problém může způsobovat bolest, zarudnutí, otok. Je to velmi nepříjemné, mnoho lidí to trápí a je nutno s tím něco udělat.

Nejčastější příčiny zarostlých nehtů:

  • Nehody, zranění
  • Ukopnutý nehet
  • Nošení nepohodlných bot
  • Nošení těsných bot
  • Špatné stříhání nehtů (příliš krátké nehty)
  • Stříhání nehtů pod určitým úhlem

Zvýšené riziko

Toto onemocnění je nepříjemné, lidé, kteří trpí cukrovkou či jinými zdravotními problémy, které způsobují špatný krevní oběh v nohách, jsou vystaveny vyššímu riziku vzniku tohoto onemocnění. Některé příznaky zahrnují stálou bolest, zarudnutí dané oblasti nebo otok. Pokud se zarostlý nehet neléčí, může brzy dospět k infekci a dalším zdravotním problémům.

Je důležité vzniku infekce zabránit a ošetřit takovéto nehty. Mírně zarostlé nehty můžete ošetřit doma s pomocí domácích prostředků. Pokud to však necháte dojít daleko, pak už je nutný chirurgický zákrok. Přinášíme pět metod, které jsou velmi efektivní při léčbě zarostlého nehtu. Díky těmto metodám můžete cítit velkou úlevu:

Tea tree oil

Tea tree olej má antiseptickou povahu, a díky tomu pomáhá zmírnit bolest. Rovněž napomáhá snižovat riziko infekce v důsledku zarostlých nehtů. Vše, co je nutno udělat, je použít několik kapek tea tree oleje na postiženou oblast a nechat působit.

Jablečný ocet

Jablečný ocet je skvělou přírodní metodou, jak léčit zarostlý nehet u nohou. Jednoduše vezměte čtvrt šálku jablečného octa, dejte do teplé vody a do ní si namočte nohy. Díky tomuto postupu zmírníte bolest a celkový problém. Jablečný ocet pomáhá bránit infekci, takže jestliže jej aplikujete přímo na ránu; čistí oblast, protože má silné antibakteriální vlastnosti.

Epsom sůl

Epsom sůl je známá pro své skvělé účinky. Vědecky je známá jako síran hořečnatý a skvěle pomáhá při léčbě zarostlých nehtů. Pomáhá vám změkčit pokožku v okolí postižené oblasti, což usnadní odstranění zarostlého nehtu. Pomáhá také snižovat zánět a celkově prospěje. Co pro to musíte udělat? Stačí si vytvořit lázeň z teplé vody a Epsom soli a nohy do této směsi ponořit na minimálně na dvacet minut.

Peroxid vodíku

Peroxid vodíku je velmi účinný dezinfekční prostředek, který pomáhá skvěle snižovat riziko infekce. Kromě jiného také pomáhá zmírňovat bolest a záněty, které jsou způsobeny například zarostlým nehtem na nohou. Postačí vzít ½ šálku peroxidu vodíku a smíchat jej v malém lavoru teplé vody. Následně do této směsi ponořte nehty a nechejte působit minimálně dvacet minut.

Bavlněný tamponek

Použít můžete také bavlněný tamponek nebo kousíček gázy, zmírníte tak tlak mezi bolestivou špičkou a nehtem. Zvedněte nehet opatrně s pomocí pinzety. Následně pod nehet umístěte sterilní bavlněnou gázu nebo tamponek a opět položte nehet. Uvidíte, že se zbavíte tlaku, který se jinak objevoval.

Další tipy:

  • Doma choďte naboso, popřípadě v pantoflích, aby se postižené nehty dostaly na čerstvý vzduch a podpořilo se tak rychlé hojení
  • Nechejte špičku trochu odpočívat, to napomůže hojení
  • Udržujte nehty v suchu, kromě nutných namočení při hygieně
  • Správně pečujte o nohy, o úpravu nehtů, díky tomu předejdete zarostlým nehtům a podobně
  • Udržujte správnou hygienu nohou, pravidelně umývejte a důkladně sušte
  • Vždycky využívejte pohodlnou a správnou obuv pro vaše nohy
  • Používejte ponožky, které jsou bavlněné, a co víc – dbejte na to, aby byly denně měněny

Pravidelně kontrolujte postižený nehet, pokud jde o příznaky infekce; objevuje se zarudnutí, zvýšená bolest, otok nebo hnis. Pokud je nehet narušený, vykazuje známky infekce a je to již nějakou dobu, jděte k lékaři a poraďte se s ním. Vyhnete se tak možným komplikacím, které se mohou objevit.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button