Jídlo a stravováníZdravé tipy

Jsou energetické nápoje škodlivé? Zjistěte, jak na vás mohou působit

Pravidelné pití stimulujících energetických nápojů s obsahem cukru může zvýšit riziko nepříznivých zdravotních účinků. Takzvané „energetické nápoje“ jsou propagovány jako způsob, jak povzbudit vaši mysl a tělo tím, že zlepší vaši koncentraci a soustředění a učiní vás bdělejšími. A je bohužel prokazatelným faktem, že tyto energetické nápoje zvyšují rok od roku své tržby a roste jejich spotřeba – a to i u mladistvých, nebo dokonce dětí.

Jakkoli jsou tyto nápoje plné kofeinu a cukru populární, tvrzení o jejich prospěšnosti rozhodně neobstojí. Ve skutečnosti mohou dokonce představovat vážná zdravotní rizika, pokud si nedáte pozor. Raději tedy před příští plechovkou tohoto nápoje přemýšlejte, zda to nepůjde bez této podpory.

Druhy energetických nápojů

Na trhu je dnes celá řada nápojů, které vám mohou poskytnout rychlou dávku kofeinu. Káva je samozřejmě pro lidi nejčastějším povzbuzovacím nápojem – odhaduje se, že po šálku kávy denně sáhne až 75 % populace.

Káva je většinou považována za bezpečnou. Tedy pokud ji konzumujete v rozumném množství. Ale když pomineme velikost, co když chcete silnější a rychlejší povzbuzení, než jaké vám poskytne běžný šálek kávy? Příznivci energetických nápojů budou tvrdit, že jedna plechovka nebo energetický shot (koncentrovanější forma energetického nápoje) není horší než šálek kávy. Zní to neškodně, že? Ale počkejte. Ne tak rychle. Kofein je jen jedna část příběhu. Energetické nápoje obsahují spoustu dalších látek.

Výhody a nevýhody energetických nápojů

Nelze popřít, že požití nápoje plného kofeinu vám dodá příliv energie a zvýší vaši pozornost. Pokud se tedy připravujete na zkoušku, v práci se snažíte vydržet do půlnoci nebo chcete zvýšit svůj sportovní výkon, může se zdát, že sáhnout po energetickém nápoji je jasná volba. Ale víte skutečně, co pijete?

Co je uvnitř energetického nápoje?

Kromě tuny kofeinu obsahují energetické nápoje také silný odvar dalších složek, jako je taurin, aminokyseliny a bylinné výtažky, jako je ženšen a guarana.

Tyto složky mohou mít samy o sobě určité zdravotní přínosy – například podporují zdraví mozku a srdce, zlepšují energii a soustředění a mají antioxidační a protizánětlivé účinky – ale když je zkombinujete s dalším kofeinem a přidanými cukry v energetickém nápoji, může to být recept na katastrofu.

Zdravotní rizika energetických nápojů

Příležitostná konzumace energetických nápojů zdravými lidmi pravděpodobně není škodlivá, ale jejich pravidelné pití může zvýšit riziko nepříznivých zdravotních účinků, zejména pokud máte již nějaké zdravotní potíže.

Nežádoucích účinků energetických nápojů je celá řada. Kombinace kofeinu a přidaných cukrů v energetických nápojích je spojena se sníženou citlivostí na inzulín a zvýšenou hladinou cukru v krvi, takže nemusí být rozumnou volbou pro osoby s cukrovkou.

Požití energetického nápoje vás také může vystavit dalším rizikům:

  • Úzkost
  • Deprese
  • Průjem
  • Bolesti hlavy
  • Výkyvy nálad
  • Nevolnost
  • Rychlá srdeční frekvence (tachykardie)
  • Přibývání na váze

Jednoduše těch rizik je více než dost a měli bychom je pečlivě zvážit.

Další zdravotní aspekty

Kromě mnoha fyzických a psychických zdravotních rizik je třeba zvážit i další důležité věci, než sáhnete po energetickém nápoji. Například oblíbené míchání alkoholu s energetickým nápojem je opravdu špatný nápad. Povzbuzující účinky energetického nápoje mohou zakrýt omamné účinky alkoholu, takže necítíte, jak moc se opíjíte – a to vytváří velmi ošidnou kombinaci. Dalším problémem, který s tím souvisí, je také dehydratace. Kofein má diuretický účinek, který může zvýšit riziko dehydratace, a proto je ještě důležitější konzumovat dostatečné množství vody a jiných tekutin bez kofeinu, abyste zůstali hydratovaní.

Stejně, ne-li více nebezpečné, je také míchání energetických nápojů s léky. Složky energetických nápojů se ne vždy dobře ovlivňují s některými léky, takže jejich míchání není dobrý nápad. Pokud užíváte antidepresiva, léky proti úzkosti nebo léky na ředění krve, mohou stimulanty v energetickém nápoji zesílit nebo snížit účinky těchto léků.

Kdo by se měl energetickým nápojům zcela vyhnout?

Mezi osoby, které by se zcela měly vyhnout užívání energetických nápojů, patří:

  • děti a dospívající
  • těhotné ženy
  • osoby s již existujícími onemocněními (např. onemocnění srdce nebo ledvin)
  • všichni, kdo pravidelně užívají léky k léčbě zdravotních potíží

Zdravější varianty

Některé značky energetických nápojů nabízejí „zdravější“ varianty, které neobsahují cukr nebo mají nízký obsah cukru a kalorií a mohou obsahovat některé vitamíny a minerály. To však ještě neznamená, že jsou pro vás dobré. Možná mají méně cukru nebo méně kofeinu, ale pravděpodobně stále obsahují spoustu dalších přídatných látek a stimulantů, které pro vás nejsou vůbec dobré.

Dočasné povzbuzení, které vám energetický nápoj přinese, je krátkodobé, a nakonec se po něm nebudete cítit tak skvěle. Pokud jste tedy v útlumu nebo chcete nastartovat svůj den, místo toho, abyste si vzali energetický nápoj na rychlé doplnění energie, zvažte tyto bezpečnější alternativy:

  • Káva. Káva je v umírněném množství silným zdrojem antioxidantů a může dokonce snižovat riziko zhoršení kognitivních funkcí a rakoviny a onemocnění jater.
  • Černý čaj. Studie za studií ukazují, že pití čaje je pro vás skvělé. A na výběr je spousta možností. Pro dodání energie je pravděpodobně nejlepší volbou černý čaj. Obsahuje asi 45 mg kofeinu, což je nejvíce ze všech čajů a asi o polovinu méně než šálek kávy.
  • Zelený čaj. Celkově úžasná volba čaje, výzkum ukázal, že zelený čaj může také pomáhat v boji proti rakovině a riziku srdečních onemocnění, snižovat krevní tlak a cholesterol a pomáhat při hubnutí.
  • Kokosová voda. Tato varianta je plná minerálů, antioxidantů a elektrolytů, takže je ideálním způsobem, jak si po tréninku dodat energii.
  • Kombucha. Tento fermentovaný černý čaj obsahuje probiotika, která mohou pomoci při trávení.

Přírodní způsoby, jak si udržet energii

Samozřejmě existují i přírodní způsoby, jak si udržet energii. Především je zásadní pít dostatek vody, dobře spát a samozřejmě se také kvalitně a plnohodnotně vyživovat.

Energetické nápoje jsou sice pohodlnou a rychlou vzpruhou, ale jejich zdravotní rizika nestojí za takový kompromis. Obsahují velké množství kofeinu, přetlak cukru a skryté přísady, a proto nejsou zdravé. A vždy je lepší zvolit zdravou variantu než krátkodobé řešení, které přináší další rizika.

ZDROJ: https://health.clevelandclinic.org/are-energy-drinks-bad-for-you

ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Sean Patrick: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/2018977/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button