Nemoci a komplikacePéče o tělo

Způsobuje modré světlo bolesti hlavy?

Modré světlo je všude kolem vás. Tyto vysokoenergetické světelné vlny vycházejí ze Slunce, proudí zemskou atmosférou a interagují se světelnými senzory ve vaší kůži a očích. Lidé jsou stále častěji vystaveni modrému světlu v přirozeném i umělém prostředí, protože modré světlo vyzařují i LED zařízení, jako jsou notebooky, telefony a tablety. Zatím neexistuje mnoho důkazů o tom, že by vyšší míra vystavení modrému světlu představovala dlouhodobé riziko pro lidské zdraví. Výzkumy přesto pokračují a možná i vy sami vnímáte, že vystavování se modrému světlu má vliv na vaše zdraví.

Může modré světlo způsobovat bolesti hlavy?

Digitální oční zátěž popisuje soubor příznaků souvisejících s dlouhodobým používáním digitálních zařízení. Mezi příznaky patří:

  • bolest hlavy
  • suchost očí
  • bolest nebo únava očí
  • rozmazané vidění
  • bolest krku
  • bolest ramen
  • citlivost na světlo

Obrazovky počítačů, notebooků, tabletů a mobilních telefonů mohou způsobovat digitální únavu očí. Každé z těchto zařízení také vyzařuje modré světlo. Tato souvislost vedla některé vědce k úvahám, zda je to právě modré světlo, které způsobuje digitální únavu očí, a může potenciálně vést i k dalším příznakům, jako je například bolest hlavy.

Může modré světlo vyvolat záchvat migrény?

Fotofobie, extrémní citlivost na světlo, postihuje přibližně 80 % lidí, kteří mají záchvaty migrény. Citlivost na světlo může být tak intenzivní, že se lidem uleví pouze tehdy, když se uchýlí do tmavé místnosti.

Vědci zjistili, že modré, bílé, červené a jantarové světlo zhoršuje bolesti při migréně. Zvyšují také pulzování a svalové napětí. Ve studii z roku 2016 bylo zjištěno, že modré světlo aktivovalo více neuronů (buněk, které přijímají smyslové informace a posílají je do mozku) než ostatní barvy, což vedlo vědce k tomu, že modré světlo označili za „nejfotogeničtější“ typ světla. Čím jasnější bylo modré, červené, jantarové a bílé světlo, tím intenzivnější byla bolest hlavy.

Je důležité si uvědomit, že modré světlo sice může migrénu zhoršit, ale to není totéž jako její příčina. Je totiž faktem, že to nemusí být samotné světlo, které migrénu vyvolává. Místo toho je to způsob, jakým mozek světlo zpracovává. Lidé se sklonem k migrénám mohou mít nervové dráhy a světelné receptory v očích, které jsou na světlo obzvláště citlivé.

Příznaky, že vás může bolet hlava kvůli modrému světlu

Pokud jste používali zařízení, které vyzařuje modré světlo, můžete zaznamenat tyto příznaky:

  • mžourání
  • pálení, píchání, bolest nebo svědění očí
  • rozmazané vidění
  • napětí v obličejových, krčních a ramenních svalech
  • zvýšená citlivost na světlo
  • bolest hlavy

Pokud po používání mobilu či tabletu tyto příznaky máte, je dost pravděpodobné, že vaše tělo negativně reaguje na modré světlo. Je tedy také možné, že se potíže překlenou až do stavu, kdy vás začne bolet hlava. Pokud se tyto stavy opakují, je vhodné ujistit se, že si dopřáváte od modrého světla dostatečný odpočinek, a případně zapojit i další tipy zmíněné níže, aby se potíže neprohlubovaly.

Jak předcházet bolestem hlavy způsobeným modrým světlem

Několik jednoduchých návyků vám může pomoci zabránit bolestem hlavy při používání zařízení vyzařujících modré světlo. Zde je několik tipů:

  • Upravte si pracovní místo tak, abyste měli lepší držení těla. Pokud trávíte dlouhé hodiny u počítače, aniž byste věnovali pozornost poloze svého těla, může se u vás zvýšit pravděpodobnost vzniku bolestí hlavy. Je důležité nastavit si opěradlo židle nebo použít bederní polštář, aby vaše dolní část zad svírala s boky úhel 90 stupňů. Zvedněte nebo snižte područky, abyste si při psaní mohli uvolnit ramena. Umístěte klávesnici jeden nebo dva centimetry nad stehna.  Umístěte obrazovku monitoru do úrovně očí, abyste si příliš nenakláněli krk.
  • Dělejte si přestávky na protažení a cvičení. Svalové napětí způsobuje většinu bolestí hlavy. Abyste se tohoto napětí částečně zbavili, můžete provádět protahovací cviky, které uvolní svaly hlavy, krku, paží a horní části zad. Na telefonu si můžete nastavit časovač, který vám připomene, abyste se zastavili, udělali si přestávku a protáhli tělo, než se vrátíte k práci.
  • Vyzkoušejte metodu 20/20/20. Pokud používáte LED zařízení po celé hodiny, můžete touto jednoduchou strategií snížit riziko bolesti hlavy. Každých 20 minut se zastavte, zaměřte se na nějaký objekt ve vzdálenosti asi 20 metrů a studujte ho asi 20 sekund. Změna vzdálenosti dá vašim očím odpočinout od intenzivního zaostřování zblízka.
  • Změňte nastavení světla na svém zařízení. Mnoho zařízení umožňuje v noci přepnout z modrého světla na teplejší tóny. Existují určité důkazy, že přepnutí na teplejší tóny nebo režim „Night Shift“ na tabletu může pomoci udržet schopnost vašeho těla vylučovat melatonin, hormon, který připravuje vaše tělo na spánek.

Dlouhodobá práce a hraní na zařízeních vyzařujících modré světlo, jako jsou telefony, notebooky a tablety, může vést k bolestem hlavy, ale problémy nemusí způsobovat samotné světlo. Může jít o držení těla, svalové napětí, citlivost na světlo nebo namáhání očí.

Abyste předešli bolestem hlavy při používání zařízení vyzařujícího modré světlo, udržujte oči vlhké, dělejte si časté přestávky na protažení těla, používejte metodu 20/20/20, abyste dopřáli očím odpočinek, a ujistěte se, že vaše pracovní nebo zábavní místo je nastaveno tak, aby podporovalo zdravé držení těla.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/blue-light-headaches#summary
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Designecologist: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/1999463/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button