Péče o těloZdravé tipy

Před sluncem je třeba chránit nejen pleť, ale i oči. Poradíme, jak na to

Všichni jsme slyšeli o tom, jak je důležité používat opalovací krém na ochranu pokožky před UV zářením – ale věděli jste, že stejně důležitá je i péče o oči na slunci?  Podle Světové zdravotnické organizace je na světě 15 milionů lidí slepých kvůli šedému zákalu a až u 10 % z nich může být příčinou jejich stavu vystavení ultrafialovému záření. Pokud tedy nechcete mít potíže se zrakem – ať už nyní nebo později, je nezbytné o oči zejména v létě pečovat. Existují však jednoduché způsoby, jak zabránit poškození očí slunečním zářením. Čtěte dále a dozvíte se, jak v létě chránit oči před slunečním zářením.

Existuje mnoho způsobů, jak v horku chránit oči – od nošení slunečních brýlí až po dodržování vyvážené stravy. Zde je několik vědecky podložených tipů pro letní péči o oči.

Nošení slunečních brýlí

Jedním z nejjednodušších – a nejstylovějších – způsobů péče o oči je nošení slunečních brýlí během dne. Pokud vaše oči nejsou proti slunci vhodně chráněny, jsou vystaveny mnoha typům UV záření, což může zvýšit riziko některých onemocnění, včetně šedého zákalu.

  • Zvažte polarizační čočky: Polarizační čočky jsou vyrobeny ze speciální chemikálie, která filtruje více světla než jiné sluneční brýle. Snižují také oslnění od odrazivých povrchů, jako je voda a sníh, takže jsou dobrou volbou, pokud trávíte hodně času venku.
  • Zvolte správnou barvu čoček: Ačkoli se může zdát, že tmavší čočky poskytnou větší ochranu před UV zářením, opak je pravdou. Extrémně tmavé čočky nutí vaše zorničky otevřít se více, čímž do očí proniká více slunečního světla. Místo tmavých čoček volte raději šedé nebo kouřové čočky, abyste získali co největší ochranu před sluncem.

Udržujte oči hydratované

V létě mohou vaše oči rychle vysychat, zejména pokud žijete v suchém podnebí, pravidelně sedíte v klimatizovaných prostorách nebo trávíte hodně času v bazénech. Dehydratované oči mohou mít nepříjemné následky, způsobovat pálení, podráždění a citlivost na světlo, což se může zhoršit, pokud nosíte kontaktní čočky.

  • Vyhýbejte se alkoholu: Snížení konzumace alkoholu může přispět k lepšímu promaštění očí a odvrácení dehydratace.
  • Pokud máte suché oči, používejte oční kapky: Mohou vám ulevit volně prodejné oční kapky. Pokud však podráždění přetrvává, poraďte se s lékařem, zda byste si nemohli nechat předepsat silnější kapky.

Jezte vyváženou stravu

Výživná strava může být prospěšná i pro zdraví vašich očí. Konkrétně byste se měli zaměřit na vyvážený jídelníček, který zahrnuje různé potraviny bohaté na antioxidanty, které podporují zdraví očí.

Například vitamin C může pomoci snížit riziko vzniku šedého zákalu. Mezi dobré zdroje tohoto vitaminu patří syrové papriky, pomeranče a mrkev. Podobně vitamin E chrání oči před volnými radikály, které mohou poškozovat a rozkládat tkáň v očích. Vitamin E najdete v semínkách, ořeších a sladkých bramborách. Správnou funkci očí podporuje také vitamin A, který se nachází v potravinách, jako je zelená listová a oranžová zelenina.

Naproti tomu existují i potraviny, které zdraví očí příliš neprospívají. Například sladké nápoje a smažená jídla mohou zvyšovat riziko cukrovky a později diabetické retinopatie.

Omezte čas strávený u obrazovky

Příliš dlouhé zírání na obrazovku notebooku nebo telefonu může podráždit oči a vést ke stavu zvanému únavy očí. Mezi běžné příznaky únavy očí patří bolesti hlavy, citlivost na světlo, svědění očí a rozmazané vidění.

Bohužel v závislosti na vaší práci nemusí být reálné vyhnout se času strávenému u obrazovky. Existují však některé taktiky péče o oči, které můžete použít k omezení vlivu digitálních obrazovek na vaše oči. Zkuste například dodržovat pravidlo 20-20-20. To znamená, že alespoň jednou za 20 minut si udělejte 20sekundovou přestávku od všech obrazovek a podívejte se na objekt vzdálený 20 metrů.

Mezi další strategie ochrany očí před digitálními obrazovkami patří snížení jasu zařízení, přepínání do tmavého režimu a nošení brýlí blokujících modré světlo.

Vyhněte se přímému pohledu do slunce

Příliš dlouhé zírání do slunce není jen nepříjemné – může způsobit vážné a někdy i trvalé poškození očí. Když se sluneční UV paprsky dostanou do vašich očí, mohou vytvářet volné radikály a poškodit sítnici, což může způsobit stav známý jako solární nebo fotická retinopatie.

Mírnější příznaky solární retinopatie mohou být různé, od slzení očí přes nepříjemné pocity v očích až po bolesti hlavy. Pokud je váš případ závažnější, můžete mít rozmazané vidění nebo slepé skvrny. U některých lidí jsou tyto účinky nevratné. Pokud jste si všimli, že se vám po pozorování zatmění nebo pohledu do slunce zhoršil zrak, co nejdříve se objednejte ke svému lékaři.

Chraňte si oči, když jste venku nebo sportujete

Kromě nošení slunečních brýlí existují i další účinné způsoby, jak chránit oči při pobytu venku.

Například při práci na zahradě nebo při pěší turistice můžete nosit klobouk se širokou krempou nebo kšiltovku, abyste měli oči chráněné. Pokud se chystáte na pláž nebo do bazénu, vezměte si brýle, které chrání oči před vodou, solí a chlorem a zabraňují vzniku plaveckých očí. Podobně pokud sportujete, nezapomeňte si nasadit ochranné brýle, abyste snížili riziko poranění očí.

Bez ohledu na to, co děláte, byste měli používat také opalovací krém na obličej, abyste předešli popálení očních víček nebo citlivé pokožky kolem očí.

Dopřejte si kvalitní spánek

Pokud jste se někdy probudili po špatném spánku se suchýma a svědícíma očima, jistě jste si vyzkoušeli, jaký vliv může mít nedostatek kvalitního spánku na zdraví vašich očí, což potvrzuje i věda. Pořád tedy platí, že dostatečný spánek, tedy alespoň 7 – 8 hodin denně, je zcela zásadní. Když jste unavení, je také pravděpodobnější, že si budete oči třít, což může vést k poškození očí nebo infekci.

Nezapomínejte v létě ochránit nejen svou pleť, ale i své oči. ty působením UV záření mohou trpět úplně stejně a někdy na ně snadno zapomínáme. Těchto pár triků vám může v létě ušetřit spoustu starostí.

Nepodceňujte péči o své oči – například zejména majitelé světlejších očí trpí v létě poměrně často a mnohokrát to ani nijak neřeší. Přitom to jde poměrně snadno a prakticky nic vás to nestojí.

ZDROJ: https://www.cnet.com/health/personal-care/summer-eye-protection-7-tips-to-keep-your-eyes-safe/
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Lisa Fotios: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/890550/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button