CvičeníJídlo a stravování

Víte, co je hnědý tuk? Zjistěte, jak jej mít v těle více a co všechno dovede

Hnědý tuk (hnědá tuková tkáň) je typ tělesného tuku, který reguluje tělesnou teplotu v chladných podmínkách. Hnědý tuk se aktivuje těsně předtím, než se začnete třást. Také umí dobře spalovat kalorie a ukládá energii. V porovnání s bílým tukem má většina z nás v těle jen malé procento hnědého tuku.

Co je hnědý tuk?

Hnědý tuk, nazývaný také hnědá tuková tkáň, je typ tělesného tuku, který vás zahřeje, když je vám zima. Hnědý tuk také ukládá energii, pomáhá tělu spalovat kalorie a aktivuje se při nízkých teplotách.

Jaké jsou typy tuku v těle?

Ve vašem těle se nacházejí různé typy tuku. Zdravotníci identifikují jednotlivé typy tuků podle jejich barvy a funkce:

  • Bílý tuk: Většina tuku ve vašem těle je bílý tuk. Bílý tuk ukládá energii na různých místech vašeho těla. Bílý tuk izoluje vaše orgány. Příliš mnoho bílého tuku vede k obezitě a je samozřejmě nežádoucí a zdraví poškozující.
  • Hnědý tuk: Hnědý tuk představuje daleko menší množství než bílý tuk. Ukládá energii a spaluje ji k regulaci tělesné teploty. Hnědý tuk vám pomáhá spalovat kalorie tím, že vytváří teplo těsně před tím, než se vaše tělo začne třást (termogeneze). Pomáhá také regulovat metabolismus cukrů (glukózy) a tuků.
  • Béžový tuk: Béžový tuk je kombinací bílých a hnědých tukových buněk. Tyto buňky spalují kalorie a regulují tělesnou teplotu přeměnou bílých tukových buněk na hnědé.

Co dělá hnědý tuk?

Hnědý tuk je zodpovědný za produkci tepla, které ohřívá krev v těle. Spalování hnědého tuku si všimnete těsně předtím, než se začnete třást, protože tuk se aktivuje při nízkých teplotách. Vyrábí teplo rozkladem krevního cukru (glukózy) a molekul tuku. Tento proces (termogeneze) vytváří teplo, které vám pomáhá udržovat tělesnou teplotu.

Jak hnědý tuk pomáhá mému tělu?

Hnědý tuk pomáhá vašemu tělu různými způsoby:

  • Udržuje tělesnou teplotu
  • Produkuje a ukládá energii
  • Spaluje kalorie
  • Pomáhá kontrolovat hladinu cukru a inzulínu v krvi

Jak vypadá hnědý tuk?

Hnědý tuk tvoří drobné molekuly a tyto molekuly jsou tukové buňky. Molekuly se skládají z mastných kyselin a glycerolu. Anatomie hnědého tuku se více podobá svalům než ostatním tukům v těle, protože buňky, které ukládají hnědý tuk do tkání (adipocyty), jsou menší. Když se tuk v těle hromadí, tukové molekuly se shlukují a vytvářejí hmotu.

Kde se nachází hnědý tuk?

Hnědý tuk se u novorozenců nachází v oblasti zad, krku a ramen. V dětství a dospívání se hnědý tuk rozptýlí po celém těle. U dospělých se hnědý tuk nachází kolem krku, ledvin, nadledvinek, srdce (aorty) a hrudníku.

Množství tuku v těle se u jednotlivých lidí liší. U novorozenců tvoří hnědý tuk 2 až 5 % celkové tělesné hmotnosti. Během dětství a dospívání se množství hnědého tuku snižuje. V dospělosti máte malé množství hnědého tuku. Lidé, kteří jsou štíhlí, například sportovci, mají v těle více hnědého tuku než ostatní.

Jak se do těla dostává tuk?

Tuk získáváte z potravin, které jíte. Tuk je nezbytný, protože z něj vzniká energie. Existuje mnoho různých potravin, které jsou dobrým zdrojem tuku, např.:

  • Avokádo
  • Ořechy a semínka (kešu, chia semínka, lněná semínka)
  • Ryby (losos, čerstvý tuňák)
  • Mléčné výrobky

Pro vyváženou stravu vždy kombinujte potraviny, které obsahují kvalitní tuky, se zeleninou, celozrnnými výrobky, bílkovinami a mléčnými výrobky.

Mezi potraviny, kterým byste se měli vyhýbat, abyste zabránili hromadění nezdravého tuku v těle, patří např:

  • Nasycené tuky (zpracované potraviny, margarín, bílá čokoláda, dezerty)
  • Transmastné kyseliny (smažené potraviny, mražené potraviny)
  • Jak mohu zvýšit množství hnědých tukových buněk v těle?

Lidé by mohli chtít zvýšit množství hnědých tukových buněk ve svém těle, pokud chtějí zhubnout a spalovat kalorie. Můžete podniknout kroky ke zvýšení množství hnědého tuku v těle tím, že:

  • Snížením teploty: Hnědý tuk se aktivuje při nižších teplotách, těsně předtím, než se začnete třást. Některé studie naznačují, že snížením teploty v domácnosti, studenou sprchou nebo ledovou koupelí by se mohl aktivovat hnědý tuk.
  • Přidání železa do stravy: Tuk se vytváří z potravin, které jíte. Protože hnědý tuk je bohatý na železo, vybírejte si doplňky stravy nebo potraviny bohaté na železo, jako je maso a mořské plody, celozrnné výrobky, listová zelenina a fazole, abyste zajistili, že vaše tělo bude mít dostatek železa, které udrží vaše tukové buňky zdravé.
  • Vyvážená strava: Výživa je pro vaše zdraví zásadní, zejména pokud chcete zvýšit množství hnědého tuku v těle. Výzkumy ukazují, že některé potraviny, jako jsou jablka a sušené ovoce, obsahují chemickou látku, která aktivuje tvorbu hnědého tuku a nazývá se kyselina ursolová. Jezte dostatečné množství jídla, abyste uspokojili svou chuť k jídlu, a vyhněte se přejídání nebo konzumaci zpracovaných potravin.
  • Cvičení: Cvičení: Zůstat aktivní je skvělý způsob, jak si udržet dobré zdraví. Studie naznačují, že cvičení aktivuje v krvi hormon irisin, který říká bílému tuku v těle, aby se spaloval jako hnědý tuk. Tímto procesem vzniká „béžový tuk“.

Hnědý tuk pozitivně ovlivňuje fungování vašeho těla tím, že udržuje tělesnou teplotu v chladných podmínkách a produkuje energii. Podnikněte kroky k udržení zdravého hnědého tuku v těle tím, že budete jíst vyváženou stravu, cvičit a několikrát týdně snižovat teplotu v kontrolovaném prostředí studenou sprchou nebo ledovou koupelí.

ZDROJ: https://aktin.cz/hneda-tukova-tkan-dokazeme-diky-ni-lepe-hubnout-a-jak-ovlivnuje-otuzovani
ZDROJ obrázku: Pixabay

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button