DetoxikacePřírodní léčba

Tradiční čínská medicína: Může skutečně pomoci?

Někdy si můžete všimnout sportovců nebo známých osobností s fialovými kruhy na kůži po baňkování. Nebo možná znáte někoho, kdo přísahá na akupunkturu při bolestech zad nebo věří, že při nachlazení mu pomohou pouze bylinné čaje při nachlazení. Lidé stále častěji využívají podobné praktiky tradiční čínské medicíny nejen k boji s nemocemi, ale také k jejich prevenci. Co to ale tradiční čínská medicína je, jaké metody využívá a jak ji můžete využít i vy?

Tradiční čínská medicína je starobylý systém zdraví a wellness, který se v Číně a jejím okolí používá již tisíce let. Západní medicína se zaměřuje především na léčbu nemocí. Čínská medicína daleko více cílí na celkovou pohodu a prevenci obtíží.

Jaká je myšlenka tradiční čínské medicíny?

Západní medicína má tendenci nahlížet na tělo podobně jako na auto. Má různé systémy, které potřebují správné vstupy a výstupy. Je velmi konkrétní a logická. Oproti tomu čínská medicína se nezaměřuje na vědu a medicínu. Místo toho je založena na rovnováze, harmonii a energii. V pozadí všeho jsou dvě hlavní myšlenky:

  • Čchi: Tato energie se také nazývá životní energie nebo vitální energie. Vychází se z přesvědčení, že proudí celým tělem. Je stále v pohybu a neustále se mění. Léčebné postupy čínské medicíny se často zaměřují na způsoby, jak tok čchi podpořit a udržet.
  • Jin a jang: Jedná se o protiklady, které popisují vlastnosti čchi. Jin je noc, temnota, chlad, ženskost, oproti tomu jang je den, světlo, teplo , pozitivní.

Vychází se z přesvědčení, že všechno v životě má také trochu svého protikladu a klíčem k úspěchu je rovnováha. Podle čínské medicíny je tato rovnováha v těle zásadní. Když vyrovnáte jin a jang čchi, cítíte se zdravě a dobře. Pokud jsou v nerovnováze, cítíte se nemocní. Cílem je tedy vytvořit harmonii a zdravé proudění čchi.

Jaké praktiky čínská medicína používá?

Využívá celou řadu metod, které spolupůsobí, ale dají se užívat i individuálně. Mnoho z nich možná znáte a doposud jste třeba ani nevěděli, že jde o metody čínské medicíny. Patří k nim:

  • Akupunktura: velmi jemné jehličky jemně zavedené do kůže.
  • Baňkování: vyhřívané baňky, které vytvářejí sání na kůži.
  • Bylinky: čaje, prášky a kapsle vyrobené převážně z rostlin.
  • Meditace: způsob tichého sezení a zklidnění mysli.
  • Moxování: pálení sušených bylin v blízkosti kůže.
  • Tai-chi: cvičení s pomalými pohyby a soustředěním se na dech.

Je to bezpečné?

Podle odborníků je čínská medicína bezpečná, pokud se obrátíte na někoho, kdo ví, co dělá. To platí zejména pro akupunkturu, tai-chi, baňkování a moxování. S bylinkami to může být trochu složitější. To znamená, že se o nich neprovádí tolik výzkumů a může být těžké zjistit, co přesně obsahují. Navíc mohou mít bylinky vedlejší účinky nebo ovlivňovat jiné léky, které užíváte. Opět je důležité obrátit se na někoho, kdo své praxi opravdu rozumí. A vždy se nejprve poraďte se svým lékařem.

Funguje to?

Přístupy čínské medicíny pokrývají mnoho oblastí a jsou často vedeny a vnímány rozdílně podle toho, kdo je provádí. Tyto postupy nebyly studovány stejným způsobem jako západní medicína. Více výzkumů bylo provedeno u bylin a akupunktury než u jiných léčebných postupů. Studie však ukazují mnoho slibných výsledků:

  • Akupunktura je běžně přijímána jako léčba řady onemocnění, včetně úlevy od bolesti a omezení vedlejších účinků chemoterapie.
  • Řada bylin se také používá na uznávaných klinikách západní medicíny k léčbě všeho možného od potíží se spánkem přes artritidu až po menopauzu.
  • Zdá se, že tai-chi zlepšuje rovnováhu u lidí s Parkinsonovou chorobou.
  • Baňkování může pomoci zmírnit bolest při pásovém oparu.

Hodí se i pro vás?

Využití čínské medicíny je vždy osobním rozhodnutím, které musí každý zvážit. Nelze říct, že je to jediná správná cesta a také, že vám bude fungovat. Někdy se ale člověk dostane do situace, kdy dává využití čínské medicíny smysl:

  • Máte mnoho různých příznaků bez jasné příčiny.
  • Potřebujete léčit vedlejší účinky léků
  • Vyzkoušeli jste západní medicínu, ale nedosáhli jste výsledků.
  • Chcete předcházet nemocem

Kdo by se měl tradiční čínské medicíně vyhnout?

Obecně lékaři doporučují, abyste ji nepoužívali k úplnému nahrazení západní medicíny, zejména pokud máte závažné onemocnění, jako je rakovina nebo jiná přesně definovaná onemocnění vyžadující cílenou léčbu. Rovněž nabádají k opatrnosti, zejména při užívání bylin, které neznáte, nemáte s nimi zkušenosti a užíváte například ještě i jiné léky.

Co si lékaři myslí o tomto způsobu léčby?

Běžní lékaři se k často k tradiční čínské medicíně staví rezervovaně. Neznamená to však, že ji zavrhují nebo ji dokonce považují za nebezpečnou. Neradi však vidí, pokud se pacienti až příliš na čínské metody upínají a odmítají kvůli nim konvenční léčbu. Nejlépe uděláte, pokud si se svým lékařem promluvíte o možnostech čínské medicíny a poslechnete si jeho pohled na věc. Pak se můžete sami informovaně rozhodnout.

Čínská medicína rozhodně pomoci může – na druhou stranu neexistují žádné záruky, které by ji měli snad stavět nad klasickou medicínu. Je to vždy o konkrétním problému, ale také vašemu přístupu, víře a zvolené terapii. Všechny tyto aspekty mohou ovlivnit výslednou účinnost/neúčinnost čínské medicíny.

ZDROJ: https://health.clevelandclinic.org/chinese-medicine

ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Jonathan Borba: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zena-relaxace-usmivani-interier-27730481/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button