Jídlo a stravování

7 bylinek, které podle odborníků nesmí chybět ve vašem jídelníčku

Ať už se jedná o ochucení jídla, fotogenické dozdobení pokrmu nebo podporu celkového zdraví a pohody, bylinky zvládnou vše. Vaše oblíbené bylinky se mohou pochlubit celou řadou zdraví prospěšných látek. Pokud však usilujete o konkrétní zdravotní přínos, je nutné danou bylinu konzumovat pravidelně. Zjistěte, které bylinky mohou podle odborníků na výživu nejlépe podpořit vaše zdravotní cíle, a naučte se kreativní způsoby jejich využití při vaření.

Petržel

O petrželi se dá hovořit jako o skvělém diuretickém prostředku. Kromě toho, pokud petržel žvýkáte, je to přírodní mentolka na dech. Výhody petržele sahají i pod povrch – je také bohatá na antioxidanty, které chrání zdraví očí a je také dobrým zdrojem vitaminu C. Petržel obsahuje flavonoidy, jako je apigenin, které mohou pomáhat snižovat oxidační stres a nechybí jí ani dostatek vitaminu K, který je nezbytný pro mineralizaci kostí.

Jak jíst petržel

  • Vyměňte petržel za obvyklou bazalku v pestu a použijte ji na těstoviny, pečenou zeleninu nebo grilované kuře
  • Doporučujeme také připravit zálivku smícháním petrželky s řeckým jogurtem, citronovou šťávou, česnekem a olivovým olejem.
  • Petržel je skvělým základem (nebo přídavkem do) nápojů. 

Bazalka

Pokud jde o zdraví mozku, bazalka je bylina, která vám pomůže. Bazalka je zdrojem hořčíku, který prospívá náladě a spánku. Flavonoidy v bazalce také pomáhají s pamětí a koncentrací. Bazalka posvátná (známá jako tulsi) byla studována pro své adaptogenní vlastnosti, které mohou pomoci při stresu a úzkosti. Bazalka může také pomáhat snižovat záněty a regulovat hladinu cukru v krvi.

Jak jíst bazalku

  • Připravte si olivový olej s bazalkou smícháním čerstvé bazalky s olivovým olejem. Skvěle se hodí na pokapání salátů, pizzy nebo pečené zeleniny.
  • Sladkou chuť bazalky zvýrazněte kombinací s ovocem. Smíchejte bazalku s jahodami, banánem a kokosovým mlékem a připravte si osvěžující smoothie nebo bazalkovo-citronový sorbet z citronové šťávy, medu a nasekané bazalky
  • Úžasné je také klasické pesto z bazalky, ořechů (používá vlašské nebo para ořechy), dobrého olivového oleje a parmazánu.

Koriandr

Je dobře známé, že chuť koriandru je polarizující, ale jeho zdravotní účinky jsou jasné. Kromě jiných vlastností má potenciálně příznivý vliv na hladinu cukru v krvi a může pomoci snížit hladinu cukru v krvi u diabetiků. V neposlední řadě je skvělým zdrojem vitaminu A a vitaminu K, který podporuje zdraví kostí.

Jak jíst koriandr

  • Do salátů můžete přidat čerstvé bylinky, jako je koriandr, abyste získali extra chuť.
  • Až budete příště dělat krůtí hamburgery, přidejte čerstvý koriandr.
  • Koriandrové chimichurri připravíte smícháním koriandru, česneku, octa a olivového oleje. Tato pikantní omáčka je vynikající na grilované maso.
  • Čerstvý koriandr vmíchejte před podáváním do kokosové rýže, abyste získali voňavou přílohu.
  • Smíchejte tropickou variaci guacamole přidáním koriandru s rozmačkaným avokádem, limetkou a nakrájeným mangem.

Oregano

Oregano je imunitu posilující superstar, která obsahuje antibakteriální i antivirové vlastnosti. Antioxidanty zodpovědné za antivirové účinky oregana se nazývají karvakrol a thymol. Karvakrol působí také protizánětlivě a může být užitečný při chronických bolestech kloubů. Oregano může pomáhat v boji proti běžným bakteriím, jako je E. Coli a salmonela, a také snižovat záněty v těle. A konečně, oregano podporuje zdraví ústní dutiny a dásní.

Jak jíst oregano

  • Při přípravě krekrů přidejte do těsta sušené oregano.
  • Připravte si zdravý a chutný dip kombinací oregana s řeckým jogurtem, česnekem a citronem.
  • Svačte pečenou cizrnu s oreganem a citronem. Snadno je připravíte tak, že cizrnu smícháte s oreganem, olivovým olejem a citronovou kůrou a pak ji opečete. Skvěle se hodí i jako příloha k salátům.

Máta

Každý, kdo si někdy po jídle dal šálek mátového čaje, ví, že máta pomáhá uvolnit svaly trávicího traktu a zmírnit nadýmání. Máta může také pomoci při bolestech hlavy, protože mentol byl zkoumán pro své vlastnosti zmírňující bolest. V neposlední řadě máta podporuje zdraví dýchacích cest a působí jako přírodní dekongestant.

Jak jíst mátu

  • Můžete si připravit mátové čokoládové energetické kousky smícháním datlí, kakaového prášku, mandlí a čerstvé máty.
  • Doporučuje se také smíchat hrášek, mátu a vývar a připravit si tak lehkou, osvěžující polévku.
  • Přidejte čerstvou mátu a plátky okurky do vody a získáte nápoj jako v lázních – hydratuje a skvěle chutná.

Rozmarýn

Od hlavy až po srdce, rozmarýn dělá všechno. Rozmarýn obsahuje kyselinu karnosovou, která může chránit mozkové buňky před poškozením a zlepšovat paměť a soustředění. Může také snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu, čímž podporuje zdraví srdce. A konečně, jeho antimikrobiální vlastnosti mohou pomoci v boji proti bakteriím, včetně patogenů přenášených potravinami.

Jak jíst rozmarýn

  • Popcorn můžete smíchat s rozpuštěným máslem, rozmarýnem a citronovou kůrou a připravit si tak voňavou a zdravou svačinku.
  • Rozmarýn namočte do teplého medu a posypte jím sýr, jogurt nebo toast.
  • Pečené brambory s čerstvým rozmarýnem a česnekem jsou voňavou přílohou.

Tymián

Máte rýmu? Zařaďte do svého jídelníčku tymián. Tymián může pomoci zmírnit příznaky kašle a vyčistit hleny. Vitamín C a antimikrobiální sloučeniny mohou také pomoci posílit imunitu.

Jak jíst tymián

  • Připravte si javorový sirup s tymiánem. Je ideální na pokapání palačinek nebo pečené zeleniny.
  • Pečte kuře s plátky jablek, tymiánem a medovou polevou.
  • Do domácí limonády přidejte snítky čerstvého tymiánu a dodejte jí bylinkový nádech.

ZDROJ: https://www.marthastewart.com/best-herbs-to-eat-11693039
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Suzy Hazelwood: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/2073001/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button