
Ať už se jedná o ochucení jídla, fotogenické dozdobení pokrmu nebo podporu celkového zdraví a pohody, bylinky zvládnou vše. Vaše oblíbené bylinky se mohou pochlubit celou řadou zdraví prospěšných látek. Pokud však usilujete o konkrétní zdravotní přínos, je nutné danou bylinu konzumovat pravidelně. Zjistěte, které bylinky mohou podle odborníků na výživu nejlépe podpořit vaše zdravotní cíle, a naučte se kreativní způsoby jejich využití při vaření.
Petržel
O petrželi se dá hovořit jako o skvělém diuretickém prostředku. Kromě toho, pokud petržel žvýkáte, je to přírodní mentolka na dech. Výhody petržele sahají i pod povrch – je také bohatá na antioxidanty, které chrání zdraví očí a je také dobrým zdrojem vitaminu C. Petržel obsahuje flavonoidy, jako je apigenin, které mohou pomáhat snižovat oxidační stres a nechybí jí ani dostatek vitaminu K, který je nezbytný pro mineralizaci kostí.
Jak jíst petržel
- Vyměňte petržel za obvyklou bazalku v pestu a použijte ji na těstoviny, pečenou zeleninu nebo grilované kuře
- Doporučujeme také připravit zálivku smícháním petrželky s řeckým jogurtem, citronovou šťávou, česnekem a olivovým olejem.
- Petržel je skvělým základem (nebo přídavkem do) nápojů.
Bazalka
Pokud jde o zdraví mozku, bazalka je bylina, která vám pomůže. Bazalka je zdrojem hořčíku, který prospívá náladě a spánku. Flavonoidy v bazalce také pomáhají s pamětí a koncentrací. Bazalka posvátná (známá jako tulsi) byla studována pro své adaptogenní vlastnosti, které mohou pomoci při stresu a úzkosti. Bazalka může také pomáhat snižovat záněty a regulovat hladinu cukru v krvi.
Jak jíst bazalku
- Připravte si olivový olej s bazalkou smícháním čerstvé bazalky s olivovým olejem. Skvěle se hodí na pokapání salátů, pizzy nebo pečené zeleniny.
- Sladkou chuť bazalky zvýrazněte kombinací s ovocem. Smíchejte bazalku s jahodami, banánem a kokosovým mlékem a připravte si osvěžující smoothie nebo bazalkovo-citronový sorbet z citronové šťávy, medu a nasekané bazalky
- Úžasné je také klasické pesto z bazalky, ořechů (používá vlašské nebo para ořechy), dobrého olivového oleje a parmazánu.
Koriandr
Je dobře známé, že chuť koriandru je polarizující, ale jeho zdravotní účinky jsou jasné. Kromě jiných vlastností má potenciálně příznivý vliv na hladinu cukru v krvi a může pomoci snížit hladinu cukru v krvi u diabetiků. V neposlední řadě je skvělým zdrojem vitaminu A a vitaminu K, který podporuje zdraví kostí.
Jak jíst koriandr
- Do salátů můžete přidat čerstvé bylinky, jako je koriandr, abyste získali extra chuť.
- Až budete příště dělat krůtí hamburgery, přidejte čerstvý koriandr.
- Koriandrové chimichurri připravíte smícháním koriandru, česneku, octa a olivového oleje. Tato pikantní omáčka je vynikající na grilované maso.
- Čerstvý koriandr vmíchejte před podáváním do kokosové rýže, abyste získali voňavou přílohu.
- Smíchejte tropickou variaci guacamole přidáním koriandru s rozmačkaným avokádem, limetkou a nakrájeným mangem.
Oregano
Oregano je imunitu posilující superstar, která obsahuje antibakteriální i antivirové vlastnosti. Antioxidanty zodpovědné za antivirové účinky oregana se nazývají karvakrol a thymol. Karvakrol působí také protizánětlivě a může být užitečný při chronických bolestech kloubů. Oregano může pomáhat v boji proti běžným bakteriím, jako je E. Coli a salmonela, a také snižovat záněty v těle. A konečně, oregano podporuje zdraví ústní dutiny a dásní.
Jak jíst oregano
- Při přípravě krekrů přidejte do těsta sušené oregano.
- Připravte si zdravý a chutný dip kombinací oregana s řeckým jogurtem, česnekem a citronem.
- Svačte pečenou cizrnu s oreganem a citronem. Snadno je připravíte tak, že cizrnu smícháte s oreganem, olivovým olejem a citronovou kůrou a pak ji opečete. Skvěle se hodí i jako příloha k salátům.
Máta
Každý, kdo si někdy po jídle dal šálek mátového čaje, ví, že máta pomáhá uvolnit svaly trávicího traktu a zmírnit nadýmání. Máta může také pomoci při bolestech hlavy, protože mentol byl zkoumán pro své vlastnosti zmírňující bolest. V neposlední řadě máta podporuje zdraví dýchacích cest a působí jako přírodní dekongestant.
Jak jíst mátu
- Můžete si připravit mátové čokoládové energetické kousky smícháním datlí, kakaového prášku, mandlí a čerstvé máty.
- Doporučuje se také smíchat hrášek, mátu a vývar a připravit si tak lehkou, osvěžující polévku.
- Přidejte čerstvou mátu a plátky okurky do vody a získáte nápoj jako v lázních – hydratuje a skvěle chutná.
Rozmarýn
Od hlavy až po srdce, rozmarýn dělá všechno. Rozmarýn obsahuje kyselinu karnosovou, která může chránit mozkové buňky před poškozením a zlepšovat paměť a soustředění. Může také snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu, čímž podporuje zdraví srdce. A konečně, jeho antimikrobiální vlastnosti mohou pomoci v boji proti bakteriím, včetně patogenů přenášených potravinami.
Jak jíst rozmarýn
- Popcorn můžete smíchat s rozpuštěným máslem, rozmarýnem a citronovou kůrou a připravit si tak voňavou a zdravou svačinku.
- Rozmarýn namočte do teplého medu a posypte jím sýr, jogurt nebo toast.
- Pečené brambory s čerstvým rozmarýnem a česnekem jsou voňavou přílohou.
Tymián
Máte rýmu? Zařaďte do svého jídelníčku tymián. Tymián může pomoci zmírnit příznaky kašle a vyčistit hleny. Vitamín C a antimikrobiální sloučeniny mohou také pomoci posílit imunitu.
Jak jíst tymián
- Připravte si javorový sirup s tymiánem. Je ideální na pokapání palačinek nebo pečené zeleniny.
- Pečte kuře s plátky jablek, tymiánem a medovou polevou.
- Do domácí limonády přidejte snítky čerstvého tymiánu a dodejte jí bylinkový nádech.
ZDROJ: https://www.marthastewart.com/best-herbs-to-eat-11693039
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Suzy Hazelwood: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/2073001/
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.