CvičeníPéče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Rychlé tipy jak se zbavit bolesti v koleni

V našich uspěchaných životech nemáme na nemoc či zranění čas. A když už se nějaký ten problém objeví, potřebujeme ho řešit urychleně. To je pochopitelné, i když rozhodně ne ideální řešení. Naše zdraví si zaslouží minimálně stejnou pozornost a péči jako naše práce či vztahy.

Každá bolest je znakem toho, že v těle něco nefunguje úplně tak, jak by mělo. Neměli bychom ji tedy v žádném případě ignorovat nebo ji přecházet, ale přesto občas potřebujeme rychlé a účinné řešení, které nám pomůže udělat alespoň pár posledních kroků předtím, než se konečně dobelháme k lékaři. Proto zde máme několik tipů jak s pomocí domácí léčby alespoň na čas utlumit bolest v koleni. V žádném případě se však nejedná o léčbu, tu je třeba svěřit odborníkovi.

Terapie chladem a teplem

Teplo i chlad pomáhají proti bolesti. Rozdíl je v tom, kdy který z nich použít. Teplo se skvěle hodí proti bolestivému tuhnutí kloubů a pro pomoc s rozhýbáním ztuhlých svalů a kloubů. Ledové obklady zase udělají dobrou službu při redukci zánětu a otoku a pomohou alespoň na chvíli otupit nervová zakončení a ulevit od bolesti.

Výtažek ze zázvoru

Zázvor je dobře známý svými léčivými účinky a ve východních medicínách je používán již celí staletí k ulevení od bolesti i k potlačení zánětu. Může pomoci i vám při bolesti v koleně. Vyzkoušejte zázvorové obklady přímo na bolestivé místo a čerstvý zázvor konzumujte přímo. Dokáže velice rychle utlumovat bolest a také přispívá k léčbě zánětu.

Vinný ocet

Ocet umí při léčbě kloubů dělat divy. Obsahuje látky, které odbourávají nánosy na svalech a kloubech, čímž prokazatelně ulevuje od bolesti a napomáhá léčbě. Smíchejte ocet v poměru 1:1 s vodou a pijte každý večer před spaním. Nebo si připravte mast smícháním lžíce kokosového oleje a pár kapek octu a aplikujte tuto mast přímo na postižené místo.

Hořčičný olej

Jemná masáž kloubu pomocí hořčičného oleje pomůže významně ulevit od bolesti a zvýšit pohyblivost kloubu. Dokáže stimulovat průtok krve a také zabraňuje rozvoji zánětu. Masáž si dopřejte vždy ráno a večer a provádějte ji krouživými pohyby po celém povrchu kolenního kloubu.

Kurkuma

Kurkuma obsahuje látku, která funguje jako přírodní antibiotikum a pomáhá tlumit bolest. Smíchejte lžičku kurkumu se lžičkou zázvoru a přidejte 100 ml vody. Vařte po dobu asi 10 minut. Poté nápoj vypijte, pro chuť můžete přidat trochu medu.

Další metody

Kromě výše zmíněných metod, které vám určitě pomohou. Můžete ale vyzkoušet i další způsoby jak svým kloubům ulevit a v každém případě zajděte za lékařem. Bolesti kloubů byste nikdy neměli podceňovat!

  • Pokuste se zhubnout. Tělo někdy reaguje bolestí, když musí nosit váhu, na kterou není stavěno. Občas stačí jen shodit kilo nebo dvě a hned se zase budete cítit lépe. Pokud trpíte nadváhou, určitě byste tento problém měli začít řešit bez ohledu na bolest kloubů.
  • Zkuste cvičení jako je cyklistika, plavání nebo rychlá chůze. Nepřetěžují klouby a přesto vám pomohou shodit kila navíc a dostat se do lepší formy.
  • Jezte potraviny bohaté na kolagen nebo si dopřejte doplňky stravy s kolagenem.

Bolest kloubů je vážným problém, který může signalizovat vážné onemocnění. Nikdy byste ho neměli podceňovat, ať už vám je dvacet nebo šedesát. Nejde jen o bolest, ale jde i o to, že si můžete způsobit poškození kloubních pouzder a vaziv, které už nepůjde napravit. Chrupavka je totiž jedním z mála částí lidského těla, která se samovolně neobnovuje. Dochází tedy k neustálému opotřebovávání. A čím rychlejší bude, tím dříve se objeví problémy. Buďte raději o krok napřed a myslete na zdraví svých kloubů už dnes. V budoucnosti svému minulému já poděkujete.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button