DetoxikaceNávodZdravé tipy

Nedaří se vám přestat kouřit? Tyto tipy vám v tom mohou pomoci

Asi už není potřeba opakovat, že kouření velmi škodí vašemu zdraví a pokud stále ještě kouříte, měli byste urychleně přestat. Všichni to dobře víme, ale někteří se stále ještě nedokáží (nebo nechtějí) s cigaretou rozloučit. Mnoho lidí se již celé roky neúspěšně pokouší konečně přestat, ale není to vůbec jednoduché.

Správná motivace je cílem k úspěchu. Pokud opravdu přestat chcete a víte proč, máte z poloviny vyhráno. Poté už jen potřebujete trochu pomoci ze začátku, kdy jsou abstinenční příznaky opravdu silné a snadno zase sklouznete ke starým zvykům. Nechte se inspirovat těmito tipy jak konečně jednou pro vždy skoncovat s kouřením a žít zdravějším životem. Děláte to nejen kvůli sobě a svému zdraví, ale také kvůli vašim blízkým, kteří s vámi přeci chtějí prožít co nejdelší a nejplnohodnotnější život.

Pozor na spouštěč

První, co si musíte uvědomit, je proč vlastně kouříte? Je to kvůli stresu? Dáváte si cigaretu vždy ke kávě? Kolegové kouří a proto kouříte i vy? To vše jsou spouštěče, které vám chuť na cigaretu vyvolávají. Alespoň pro začátek je musíte zcela vymazat, abyste dokázali projít počátečními obtížemi. Pokud jsou to kolegové, jednoduše s nimi přestaňte chodit na pauzu ven. Skoncujte s kávou, zařaďte do svého denního režimu relaxační techniky, které vám pomohou zvládat stres. Nenechte se vmanipulovat k další cigaretě vnějšími okolnostmi.

Šidítko

Jedním z důležitých atributů kouření je i tom, že zaměstnává vaše ruce a ústa. Jakmile přestanete kouřit, může vám právě toto chybět. Naštěstí se to dá lehce vyřešit. Namísto kouření žvýkejte, cucejte bonbony apod. Do ruky vám zase může přijít třeba tužka. Buďte při hledání řešení kreativní a udržujte se neustále zaměstnaní. Jakmile přijde nuda, přijde i čas na cigaretu.

Pijte

Pokud přijde chuť na cigaretu, napijte se. Uvidíte, že to alespoň na chvíli pomůže. Namísto vody zkuste raději ředěnou ovocnou šťávu nebo čaj. Takový nápoj má i chuť, která polechtá vaše chuťové pohárky a na chvíli je uspokojí. Může vám to pomoci překonat nejhorší pokušení třeba ráno po probuzení nebo po obědě.

Zavolejte příteli

Je dobré o vašem úsilí přestat kouřit informovat co nejvíce lidí. Budou vaší motivací a taky kontrolorem. Právě oni mohou být ti, kteří vás zachrání, když už vy sami budete chtíti zase začít kouřit. Informujte o tom svého partnera, rodiče, kolegy i přátele. Určitě vás všichni podpoří a mohou být i vaším „přítelem na telefonu“, když bude nejhůř. Pokud se budete potýkat s útokem chutě na cigaretu, jednoduše vezměte telefon a někomu z nich zavolejte. Nejen že si skvěle popovídáte, ale také zaženete abstinenční příznaky.

Nebojte se požádat o pomoc

V neposlední řadě se nebojte požádat o pomoc. Existuje řada organizací, které sdružují lidi, kteří chtějí přestat kouřit. Pomoci vám může i vás praktický lékař, který může doporučit i vhodné doplňky, které vám ve vašem úsilí mohou pomoci. Není žádná ostuda používat nikotinové náplasti nebo žvýkačky. Jste jednoduše závislí a žádná odvykačka není snadná. S pomocí odborníků vám to půjde rychleji a „bezbolestněji“.

Přestat kouřit je určitě to nejlepší rozhodnutí, které můžete udělat. Nebudete toho litovat, i když to bude těžké. Nechceme vám mazat med kolem pusy. Každé odvykání je trnitá cesta, bude to nepříjemné a možná dlouhé. Ale kdo vytrvá, zvítězí. Nad závislostí se dá zvítězit cena pro vítěze je skutečně lákavá. Lepší zdraví, ušetřené peníze, bílé zuby, svěží dech… a ještě mnohem více. Tak s chutí do toho ještě dnes!

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button