Červené víno může také pomoci snížit riziko vzniku žlučových kamenů a ledvinových kamenů. To hraje roli při zlepšování obecné odolnosti vůči alergenům a antioxidanty z vína jsou složkami některých kosmetických přípravků. Denní dávka mírného množství červeného vína může skutečně dělat zázraky pro tělo.
Zdravé přínosy červeného vína ho i odlišují od mnoha dalších nápojů. Na rozdíl od jiných alkoholů, červené víno významně nepřispívá k počtu kalorií a ve skutečnosti udržuje vaši obezitu pod kontrolou. Spotřeba vína vede k nižším hladinám LDL cholesterolu, což má pozitivní vliv na srdce. Poskytuje bohatý zdroj antioxidantů, které obsahují flavonoidy a polyfenoly, zejména resveratrol, což je aktivní prvek prevence rakoviny. Víno bylo prokázáno, že je bohatým zdrojem antioxidantů a silnou látkou k prevenci kardiovaskulárních onemocnění.
Zdravé přínosy červeného vína
Prevence proti rakovině
Červené víno je bohatým zdrojem polyfenolu nazývaného resveratrol, který působí jako antioxidant. Chrání buňky těla před poškozením a chrání před chronickými nemocemi. Tyto antioxidanty hrají hlavní roli při prevenci rakoviny, včetně kolorektální a rakoviny plic.
Prevence proti ztrátě paměti
Nedávný výzkum naznačuje, že resveratrol nalezený v červeném víně a červené hrozny mohou pomoci v prevenci ztráty paměti související s věkem.
Prevence proti kardiovaskulárním onemocněním
Podle zjištění časopisu Nature červené víno brání syntéze endotelinu-1. Jedná se o bílkovinu, která je odpovědná za tvorbu tuků podél stěn cév vedoucích k ateroskleróze. Víno má také vysoké hladiny prokyanidinů, což je třída fenolů, které hrají roli při oxidaci LDL (špatného) cholesterolu, což snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Proti-zánětlivé vlastnosti
Americká chemická společnost zjistila, že fenoly nacházející se v červeném víně zabraňují agregaci trombocytů, čímž potlačují trombózy, které mohou uzavřít vnitřní výstelku cév. Má v tomto ohledu vlastnosti snižující krevní vlastnosti a vyšší než aspirin. Aspirin se obvykle užívá jako preventivní opatření proti infarktu.
Prevence proti demenci a Alzheimerově chorobě
Resveratrol ve víně také hraje neuroprotektální úlohu a zvyšuje degradaci plaků, které mohou způsobit Alzheimerovu chorobu. To také brání degeneraci neuronů.
Prevence proti vzniku cukrovky
Víno zabraňuje vzniku komplikací způsobených oxidačním stresem při nástupu diabetes mellitus. To také snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění u pacientů s diabetem 2. typu.
Prevence proti osteoporóze
Vysoký obsah křemíku v červeném víně zajišťuje zvýšenou hustotu kostí a může působit také jako ochrana zdraví kostí u menopauzálních žen kvůli přítomnosti fytoestrogens v něm. Estrogen je běžně užíván při hormonální substituční terapii u menopauzálních žen.
Prevence proti hypertenzi
Komponenta červeného vína, je účinná při uvolňování nitrátové oxidové (NO) syntázové nedostatečné hypertenze.
Snižuje riziko vzniku ledvinových kamenů
Studie provedené Harvardskou lékařskou školou naznačují snížení výskytu žlučových kamenů mezi pravidelnými konzumenty s průměrným podáváním vína každý den. Víno také snižuje výskyt ledvinových kamenů.
Minimalizuje alergické reakce
Červené víno bylo prokázáno, že u některých jedinců zmírňuje alergie a zvyšuje jejich odolnost vůči alergenům.
Diuretické vlastnosti
Stejně jako ostatní alkoholické nápoje má víno diuretické vlastnosti a vyplavuje toxiny z těla během močení.
Péče o zuby
Podle nedávné studie může červené víno a extrakt ze semen hroznů potenciálně pomoci zabránit zubnímu kazu.
Přípravek v kosmetice
Resveratrol nalezený ve víně také ukázal, že snižuje jizvy způsobené zářením a je součástí mnoha kosmetických výrobků a aplikací.
Co je to organické červené víno
Ačkoli červené víno je přirozeně bohatší na zdraví a chuť než jeho bílý protějšek, značná část jeho antioxidantů je zničena, pokud není organicky zpracována. Přítomnost chemických hnojiv, pesticidů a fungicidů, které se v něm vyskytují a nejsou organické, ho dále zbavuje svých dobrých vlastností. Z těchto důvodů je organické červené víno velmi zdravou volbou místo klasického vína. To je také zabaleno v ekologických nádobách. V kontextu vína pouhý štítek na organické lahvi nesvědčí o tom, že je 100% ekologické.
Organická červená vína se skládají ze tří kategorií. Za prvé, ty s „100% Organic“ štítek na nich. Jak název napovídá, 100% hrozny použité v těchto vínech jsou organické a pro jejich zpracování nebo konzervaci nebyly přidány žádné chemické přísady. Dalšími jsou organická červená vína, která mají na sobě štítek „Organic“. Podle amerických nebo evropských norem musí být alespoň 95% hroznů ekologicky vypěstováno. Některá přípustná množství chemických stabilizátorů a konzervačních látek (většinou sloučeniny síry) mohou být v nich také použity. Tato vína mohou obsahovat až 10 mg sulfitů a mohou být stále nazývána organická. Konečně jsou na svých štítcích napsány organické červené víno s výrazem „vyrobené z organických hroznů“. To znamená, že nejméně 70% hroznů používaných při jejich výrobě má organickou povahu. Nejsou nutně vyrobeny pomocí organického zpracování. Obsahují také přípustné množství sulfitů.
Výrobní procesy červeného vína: Výrobní procesy pro organické červené víno a neekologické červené víno se podstatně liší. Zde jsou hlavní rozdíly. Organické červené víno je vyrobeno z ekologicky pěstovaného hroznového vína, které se zpracovává organickým způsobem, takže se zachovává většina jeho přirozených vitamínů. V organickém procesu je kladen důraz na použití dřevěných lisů nebo podobných nástrojů, aby se do vína dostalo minimální množství kovů. Organické červené víno nepoužívá žádná umělá dochucovadla ani barviva.
Všichni špičkoví výrobci pravidelných vín jsou také špičkovými producenty organického červeného vína. Francie a Itálie mají nejznámější.
Kdo certifikuje tato vína?
Existují určité agentury jako ECOCERT, BIOFRANC, Nature et Progres, Terre et Vie a další, kteří dělají tuto ušlechtilou práci. Ty jsou opět řízeny směrnicemi USDA a NOP.
Ekologické červené víno dostalo velkou odezvu a zdá se, že na to čekají lidé. Výrobci však stále dělají jen omezenou výrobu. Důvody pro to jsou četné. Za prvé, výroba organických hroznů je mnohem nižší než produkce běžného hroznu. Pak existuje otázka zachování a stabilizace. Protože se v organických červených vínech používají nulové až velmi malé množství chemických konzervačních látek, jsou následně méně trvanlivá. Producenti tak příliš neinvestují do své produkce.
Příště, chcete-li mít příjemný, romantický večer, udělejte si ho s červenou a zdravou se sklenkou organického červeného vína. Vypijte ji pro své zdraví a buďte šťastnější, protože víte, že pomáháte i životnímu prostředí.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.