DetoxikaceZdravé tipy

Proti koronaviru nejste bezbranní. Sami můžete udělat řadu kroků, které výrazně eliminují riziko

Pokud jste ještě neslyšeli o koronaviru, pak musíte žít na jiné planetě. Mluví se o něm všude a panika lidí i organizací narůstá. Je to pochopitelné – virus se šíří velmi rychle a zatím není znám lék, který by jej dokázal účinně zastavit. Přesto je rozhodně na místě zachovat chladnou hlavu, a především se soustředit na to, jak eliminovat riziko nakažení na maximum. Jak na to?

Roušku nepotřebujete, raději si myjte ruce

Pokud máte pocit, že za každou cenu potřebujete roušku a hektolitry dezinfekce, jdete na to zbytečně složitě. Stále platí, že obyčejné, ale skutečně řádné, mytí rukou je tou nejúčinnější prevencí. Může to působit banálně, ale lepší a účinnější cesta skutečně neexistuje. A co k tomu potřebujete? Jen mýdlo a teplou vodu. A samozřejmě také disciplínu, abyste v mytí byli skutečně stoprocentní. Správné mytí rukou ale není tak snadné, jak by se mohlo zdát. Tento návod vám pomůže:

  • Ruce řádně navlhčete teplou vodou a naneste na ně dostatečné množství mýdla.
  • Vodu můžete vypnout a nyní si ruce mimo pramen vody řádně promněte, nezapomeňte na oblast mezi prsty, zápěstí a palce.
  • Ruce poté řádně opláchněte v teplé vodě a osušte.
  • Používejte ručník, který je pouze váš, případně papírové ubrousky.

Mytí rukou lze doplnit také používáním dezinfekčních gelů, které můžete aplikovat okamžitě poté, co jste se dotkli něčeho ve veřejném prostoru a nemáte po ruce koupelnu.

Minimalizujte kontakt

Dalším velmi účinným opatřením je držet si odstup. Zapomeňte prostě na veškeré objímání, líbání nebo i jiný kontakt. Není to nezdvořilé, je to bezpečné. Praktikujte to nejen u lidí, které znáte málo, ale i u členů rodiny.

Nezatracujte rovnou také cestování v MHD. Viry dokáží na madlech a jiných prostorech přežít i několik dní, takže opět je maximální opatrnost na místě. Pokud ale dodržíte předchozí doporučení a ještě se budete stranit každého, kdo jen trochu kašle nebo nevypadá zdravě, budete v bezpečí.

Vyhněte se také tomu, abyste si rukama sahali na obličej. Je to zvyk řady lidí. Neustále si upravujeme vlasy, potřebujeme si promnout oči nebo se poškrábat na bradě – takové chování je velmi nebezpečné. Pokud máte nákazu na rukách, snažte se ji za každou cenu neroznést přímo na místa, odkud může přímo do organismu. Nezapomeňte, že koronavirus se může šířit i prostřednictvím spojivek v oku.

Nákupy v bezpečí

I když jsou akce nad sto osob nyní zakázané, stále existují supermarkety, kde se koncentrují i takto vysoké počty lidí. Právě nákup tedy rozhodně mohou být rizikovým počinem. Nakupování se ale vyhne málokdo, a bohužel je třeba počítat s tím, že do obchodu vyrazí i lidé, kteří jsou v karanténě, nebo dokonce i ti, u kterých byla nákaza koronavirem prokázána. Možným zdrojem nákazy mohou být třeba madla nákupních košíků. Rozhodně se neostýchejte a madlo před použitím otřete dezinfekčním ubrouskem nebo využijte možnost nákupu do vlastní tašky, což dnes řada obchodů umožňuje.

Hygiena potravin

Další zásadou úzce související s nakupováním je samozřejmě pečlivé omytí nakoupeného ovoce či zeleniny. Za aktuální situace je možná také bezpečnější nekupovat nebalené zboží, ale raději se na nějaký čas spokojit s možná méně kvalitními nebo chutnými produkty, u kterých je ale riziko nákazy menší.

Silná imunita

V neposlední řadě je pak třeba myslet na posílení imunity. Zdravé tělo se dokáže s nákazou dobře vyrovnat. Jezte tedy hodně vitamínů, hýbejte se, nezapomínejte i na kvalitní spánek a psychickou hygienu. Snažte se nestresovat, nepanikařit a stavět se k situaci co možná nejpozitivněji. Řádně se oblékejte a nevystavujte se riziku ani drobného nachlazení nebo jiných potíží.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button