CvičeníNemoci a komplikace

Jak jsou na tom vaše chodidla? Jejich stav má vliv na celou pohybovou soustavu

Lidská chodidla jsou naprosto dokonalým nástrojem vyvinutým tak, aby se nám, lidem, po zemi pohodlně a zdravě chodilo. Jenže bohužel vlivem mnoha faktorů se jejich původní dokonalé nastavení různě ohýbá, mění a zhoršuje, takže v poslední době se stále více objevují potíže právě s chodidly a bolestmi v této části nohy. Nesprávné používání chodidel může být příčinou řady problémů, které vás trápí třeba i dlouhá léta a neumíte si je vysvětlit. 

I když to na první pohled není patrné, chodidla mají velmi složitou architekturu, díky čemuž mohou plnit řadu funkcí – statickou, dynamickou a adaptační. Chodidlo obsahuje celkem 26 kostí, 33 kloubů, 18 svalů a 12 šlach, a pokud vše funguje, jak má, pak se chodidlo pohybuje v dokonalé souhře. Jenže to je dnes skoro vzácnost. 

Je faktem, že s poruchami chodidel se dnes léčí mnoho lidí. A nezáleží na věku – postihují děti, dospívající i starší generaci. Nemoci chodidel navíc mají přímý vliv na další části našeho těla – zejména pak páteř a pohybové ústrojí.

Jak chodidla fungují?

Funkčnost chodidel ovlivňuje celé naše tělo. Zásadní vliv má především na držení těla a také na pohybové stereotypy. To pak může vést i k problematickému oslabení stabilizačního systému, nebo naopak nadměrné zátěži v jiných oblastech, které k tomu nejsou přizpůsobeny a postupně se v nich vyvíjí porucha.

Špatná funkce chodidel se po čase nutně projeví u každého jedince, ale je pravdou, že náchylnější skupinou mohou být lidé, kteří se aktivně a pravidelně hýbou a sportují. Je jasné, že právě u takových lidí se opotřebení projeví obvykle daleko dříve. Zejména běžci velmi rychle poznají, zda došlapují správně, protože nesprávná technika poměrně záhy vyústí v bolesti, která obvykle takové běžce přivede do ordinace lékaře.

Nejběžnější vady chodidla

1. Plochá noha

Jde o velmi běžnou poruchu, kdy dochází k oslabení vazů a svalů odpovědných za optimální stavbu nožní klenby. Při tomto stavu se pak vyvíjí nadměrná zátěž na vnitřní stranu chodidla, což může dokonce vést k vážnému až nevratnému poškození měkkých tkání. Chodidlo pak není tak pružné, jak by mělo být, a následkem toho se zátěž přenáší na jiné svaly nebo klouby, takže typicky následují potíže s koleny, bedry, kyčlemi nebo i krční páteří.

2. Vbočený palec

Tato vada je často viditelná na první pohled – palec se při ní stáčí směrem k vnější hraně nohy, přičemž zároveň bývají utlačované i okolní prsty. Na vině je klesání příčné klenby, které může být způsobeno vrozenými předpoklady nebo nošením nevhodné obuvi, obvykle jsou to zejména boty s úzkou špičkou nebo vysokými podpatky. V důsledku nevhodného postavení palce nastávají nepříjemné potížím s koleny a přetížením svalů v oblasti pánve.

3. Bolestivá pata 

Bolest v oblasti paty a kotníků je důsledkem nevhodného postavení klenby. Vyšší zátěž je pak kladena na oblast Achillovy šlachy, která je přetěžována a může se projevovat nepříjemnou bolestí.

4. Ostruha patní kosti

Patní ostruha je následkem přetížení úponů patní kosti. Jedná se v podstatě o kostní trn vyrůstající z patní kosti a někdy bývá také ve spojení s plochou nohou.

Správná péče o chodidla by měla být samozřejmost

Jistě jste vás přesvědčili o tom, že správná anatomie a funkčnost chodidel se nesmí podceňovat a hraje poměrně zásadní roli. Jestliže se i vy potýkáte s bolestmi a máte obavu, že by na vině mohla být právě chodidla, je jistě na místě navštívit podiatra nebo fyzioterapeuta. 

Důležitou roli hraje také výběr správné obuvi – většina klasických bot bývá nevhodná, ideální jsou například boty typu barefoot, které mají hlavně širokou oblast špičky. Fyzioterapeut vám může poradit mnoho speciálních cviků, které pomohou zmírnit progresi a dopady případných vad – je ale vždy potřeba především situaci konzultovat s odborníkem.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/foot-problems, Aktin.cz
ZDROJ obrázku: Pixabay

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button