CvičeníJídlo a stravování

Ztrácíte energii do novoročního předsevzetí zhubnout? Tady jsou důvody a návod, co dál

Pro mnoho lidí je nový rok příležitostí k úpravě návyků a k velkým změnám životního stylu, zejména pokud jde o stravování. Na prahu nového roku může být lákavé jít do extrémů, ale náhlé změny se obtížně dodržují a často se mnoho lidí rychle vrátí ke starým návykům.

Vědecké studie totiž naznačují, že velké a radikální změny v jídelníčku nemusí přinést ty nejlepší výsledky. Stále také platí, že mnohé extrémní diety jsou nejen nevyvážené a potenciálně nebezpečné, ale nejsou ani dlouhodobě udržitelné, protože mnozí lidé během krátké doby ztracenou váhu znovu získají. Další studie také potvrzují, že lidé mají tendenci volit cestu nejmenšího odporu, a pokud jde o změnu našeho chování, ať už stravovacího nebo jiného, jsme náchylnější vzdát se, pokud nám změna připadá až příliš náročná.

Pokud jste se letos rozhodli změnit své stravovací návyky, mohou vás výsledky výše uvedených studií odradit, ale odborníci také naznačují, že existují i jiné způsoby, jak si vytvořit zdravé návyky.

Jak mohou náhlé změny ve stravování ovlivnit vaše tělo

Extrémní změny nejsou tou nejlepší cestou k trvalým výsledkům proto, že tělu chvíli trvá, než se přizpůsobí. Kdybyste se přihlásili k maratonu, nečekali byste, že jej zvládnete dokončit den poté, co jste se přihlásili. S masivními změnami v jídelníčku je to trochu podobné. Jsou pro tělo nesmírně náročné, a když to nevyjde, což se podle výzkumů často stává, je to nesmírně demotivující.

Pokud jsme měsíce nebo roky jedli stejný typ stravy a pak se rozhodneme v krátkém časovém období tuto stravu dramaticky změnit, bude to pro váš systém šok. To může mít nepříznivé účinky, jako jsou problémy s kontrolou hladiny cukru v krvi, pocit únavy, a dokonce i zvýšení hladiny stresového hormonu kortizolu. Proto také platí, že extrémní diety mohou časem vést k nevyváženosti hormonů hladu leptinu a ghrelinu, což může ještě ztížit dosažení změny ve stravování.

Náhlé extrémní změny a vliv na duševní zdraví

Samozřejmě to není jen o fyzické stránce. Když měníte své stravovací návyky, často se toho děje hodně i po psychické stránce. Studie ukazují, že když lidé výrazně změní a omezí svůj jídelníček, mají tendenci zabývat se myšlenkami na jídlo a pociťovat intenzivní nutkání jíst.

Tajemstvím úspěchu mohou být drobné změny

Je přirozené, že chceme vidět výsledky rychle. Ale právě odložením touhy po výsledku a zavedením malých, zvládnutelných změn můžeme dosáhnout skutečně trvalého zlepšení.

Ať už jde o přidání další porce zeleniny k večeři nebo o závazek snížit velikost porcí, je nesporně snazší dodržet jednu nebo dvě malé změny najednou a je to méně náročné po psychické i fyzické stránce. Když začnete s malými změnami, vyhnete se zbytečnému stresu pro tělo a může to být příjemnější proces, který bude také zaměřený na péči o sebe sama, nikoliv na sebepodceňování.

Vybudování nových návyků vyžaduje čas

Dalším důvodem, proč je snazší udržet malé změny, je, že vybudování návyku vyžaduje čas.

Možná jste slyšeli, že trvá 21 dní, než se z nového chování stane zvyk, ale podle některých odhadů to může trvat mnohem déle. Psychologové potvrzují, že to může trvat 18 až 254 dní, než se nové chování stane automatickým. Pokud jde o stravu, potřebujete čas, aby se vaše nové návyky ujaly. Malé změny vyžadují k udržení méně vůle.

Jak pomalu změnit svůj jídelníček

To je samozřejmě velmi individuální, ale v ideálním případě byste si měli dát tři měsíce na to, abyste skutečně mohli vidět nějakou pozitivní změnu.

Začněte zdravou snídaní. Jakmile s ní budete spokojeni, přejděte k obědu a zjistěte, jakých zlepšení můžete dosáhnout tam. Zaměřte se na drobné změny ve svém chování, která můžete dělat denně, například postupně zvýšit příjem vody ze tří sklenic na čtyři nebo pomalu snižovat počet lžiček cukru v čaji.

Jakmile se tyto změny stanou automatickými, zvažte přidání nových změn. Trvalá změna je také snazší, když změníte své prostředí tak, aby podporovalo váš nový návyk, než abyste se spoléhali je na vlastní sílu vůle a motivaci. To je ještě důležitější, když jste zaneprázdnění, unavení nebo ve stresu.

Pamatujte si, že dokonalost není cílem, a proto nepřistupujte ke změně způsobem „všechno nebo nic“. Pomalé kroky jsou jistou cestou k cíli – i když možná ještě není úplně vidět.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health-news/feel-like-youre-failing-your-new-years-diet-resolution-try-this-instead
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Ivan Samkov: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/jidlo-zdravy-zelenina-zena-5799688/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button