KrásaNemoci a komplikacePéče o tělo

Sluneční kopřivka neboli sluneční alergie. Co ji způsobuje a jak ji řešit?

Sluneční kopřivka, známá také jako sluneční alergie, je vzácná alergie na sluneční záření, která způsobuje tvorbu kopřivky na kůži vystavené slunci. Svědivé, načervenalé skvrny nebo boláky se obvykle objeví během několika minut po vystavení slunci. Mohou trvat krátce nebo až několik hodin. Příčina solární kopřivky není zcela známa. Alergie se může stát chronickou, ale příznaky lze poměrně snadno a úspěšně léčit.

Jaké jsou příznaky sluneční alergie?

Hlavními příznaky sluneční alergie jsou zarudlé skvrny na kůži, které svědí, štípou a pálí.

Vyrážka může častěji postihnout oblasti vaší kůže, které obvykle nejsou vystaveny slunečnímu záření. Vyrážka se nemusí vyskytnout na rukou nebo obličeji, které jsou často vystaveny slunečnímu záření, ale objevuje se například na břiše či zádech, což jsou části těla typicky zakryté oblečením.

Vzhled vyrážky se může lišit v závislosti na individuální citlivosti. Někdy může kopřivka tvořit puchýře nebo může jít jen o jemnou krupičku. Vyrážka nezanechává jizvy, pokud se tedy nebudete do krve škrábat a povrch kůže si tím narušíte.

Pokud kopřivka pokrývá velkou část vaší kůže, můžete mít další příznaky alergie, jako např:

  • nízký krevní tlak
  • bolest hlavy
  • nevolnost
  • sípání
  • potíže s dýcháním
  • mdloby

Tyto druhy příznaků alergie se častěji objeví, pokud se dlouho zdržujete na slunci a velké plochy vaší kůže jsou vystaveny slunečnímu záření. Je to sice velmi vzácné, ale sluneční kopřivka může způsobit také anafylaxi, což je život ohrožující stav, který vyžaduje neodkladnou léčbu.

Co způsobuje sluneční alergii?

Přesná příčina sluneční kopřivky není známa. Vzniká, když sluneční světlo aktivuje uvolňování histaminu nebo podobné chemické látky v kožních buňkách. Mechanismus je popisován jako reakce antigen-protilátka.

K tomuto typu reakce dochází, když váš imunitní systém produkuje protilátky proti konkrétnímu antigenu nebo dráždivé látce, která reaguje na sluneční světlo. Kopřivka je výsledná zánětlivá reakce.

Zvýšené riziko solární kopřivky můžete mít, pokud:

  • se toto onemocnění vyskytlo ve vaší rodinné anamnéze
  • trpíte dermatitidou
  • pravidelně používáte parfémy, dezinfekční prostředky, barviva nebo jiné chemické látky, které mohou při vystavení slunečnímu záření vyvolat toto onemocnění
  • užíváte antibiotika nebo jiné léky

Jak se sluneční alergie liší od vyrážky z horka?

Vyrážka z horka vzniká, když jsou vaše póry ucpané a pod oblečením nebo pod jinou látkou se hromadí pot. Může se objevit i bez vystavení slunečnímu záření.

Například v horkém a vlhkém počasí se může vyrážka z horka objevit na kterékoli části těla, která se potí, zejména v záhybech kůže. Mezi oblasti, které mohou být vyrážkou z horka více ohroženy, patří např:

  • pod prsy
  • v tříslech
  • v podpaží
  • mezi vnitřními stehny

Sluneční kopřivka se naopak vyskytuje pouze v důsledku vystavení slunečnímu záření.

Jak častá je alergie na slunce?

Kopřivka je vzácná alergie, která se vyskytuje po celém světě. Průměrný věk v době, kdy u člověka poprvé propukne, je 35 let, ale může vás postihnout v jakémkoli věku. Může postihnout i kojence. Sluneční alergie se může vyskytnout u lidí všech ras, i když některé formy onemocnění mohou být častější mezi bělochy.

Jak se sluneční kopřivka diagnostikuje?

Váš lékař může být schopen diagnostikovat sluneční kopřivku na základě fyzikálního vyšetření. Typicky propukne během několika minut po vystavení se slunečnímu záření a rychle zmizí, pokud se přestanete slunit. Lékař může také provést jeden nebo více testů, aby potvrdil diagnózu. Jde však o snadné a nebolestivé vyšetření, kterého se rozhodně není třeba obávat.

Jak se léčí sluneční kopřivka?

Někdy zmizí sama, ale konkrétní léčba závisí na závažnosti vašich příznaků. Pokud je vaše reakce mírná, může příznaky vyřešit jen pobyt mimo slunce. V mírných případech vám lékař může předepsat perorální antihistaminika na zklidnění kopřivky.

Pokud je vaše reakce závažnější, může vám lékař doporučit jiné léky, například kortikosteroidy, případně se dá využít i pomoci fototerapie. Cílem této léčby je připravit vaši kůži na slunce tím, že ji pravidelně vystavujete ultrafialovému záření ze sluneční lampy. To může kůži dočasně „zocelit“, ale účinky nemusí být dlouhodobé.

Jaké jsou vyhlídky?

Sluneční kopřivka může propuknout jen čas od času, nebo může být chronická. Existuje jen málo rozsáhlých studií o výsledcích léčby, ale zdá se, že nejúčinnější pro léčbu tohoto onemocnění je kombinace různých prostředků.

Jak můžete předcházet vzniku sluneční kopřivky?

Existuje několik věcí, které můžete udělat, abyste předešli nebo snížili riziko vzniku sluneční kopřivky.

  • Omezte pobyt na slunci a zejména se vyhýbejte slunci mezi 10. a 16. hodinou, kdy je slunce nejsilnější.
  • Poraďte se se svým lékařem o léčbě fototerapií.
  • Pokud vaše vyrážka souvisí s určitým lékem, zeptejte se svého lékaře, zda existuje alternativa.
  • Noste úzce tkané oblečení s maximálním krytím, dlouhé rukávy, dlouhé kalhoty nebo dlouhé sukně.
  • Zvažte nošení ochranného oděvu s ochranným faktorem UPF vyšším než 40, který blokuje UV záření lépe než opalovací krémy.
  • Používejte širokospektrální opalovací krém na jakoukoli odkrytou pokožku a pravidelně jej aplikujte znovu.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/skin-disorders/solar-urticaria#prevention
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: RF._.studio: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/plaz-zena-nohy-leto-3618606/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button