KrásaPéče o tělo

Piercing – ano nebo ne? Než si necháte propíchnout kůži, poznejte všechna rizika

Zvažujete, že byste si pořídili piercing? Toto zdobení není zdaleka jen oblíbené u mládeže, ale mnoho dospělých si jím také rádi zdobí tělo nebo vyjadřují svou identitu a názory. Přesto je dobré před pořízením piercingu dobře poznat rizika a pochopit, jak jsou důležitá různá bezpečnostní opatření.

Uši. Rty. Pupky. Obočí. Piercing je populární, ale někdy může vést ke zdravotním problémům. Přečtěte si, jaké kroky můžete podniknout, aby se piercing dobře hojil.

Poznejte rizika

Piercing vytváří otvor v části těla, ve kterém můžete nosit šperky. Všechny piercingy s sebou nesou riziko vzniku následných zdravotních problémů. Mezi tato rizika patří např:

  • Alergické reakce. Některé šperky používané s piercingem mohou způsobit alergické reakce. To platí zejména pro šperky vyrobené z niklu.
  • Kožní infekce. Infekce může po piercingu způsobit zarudnutí, bolest a otok. Při infekci může z propíchnutého otvoru také vytékat tekutina, která vypadá jako hnis.
  • Další kožní problémy. Piercing může vést ke vzniku keloidů. Keloidy jsou vyvýšené oblasti na kůži způsobené prorůstáním zjizvené tkáně.
  • Problémy v ústech. Šperky nošené v piercingu jazyka mohou způsobit vylomení a prasknutí zubů. Šperky mohou také poškodit dásně. Otok a zánět jazyka po piercingu může ovlivnit žvýkání, polykání a někdy i dýchání.
  • Nemoci šířící se krví. Pokud se na piercingovém vybavení objeví infikovaná krev, můžete se nakazit nemocemi, které se šíří krví. Mezi příklady patří hepatitida B, hepatitida C, AIDS a tetanus.
  • Roztržení nebo poranění. Šperky v piercingu se mohou náhodně zachytit a vytrhnout. Tato zranění mohou vyžadovat šití nebo jiný typ chirurgického zákroku.

Ujistěte se, že jste připraveni a dobře informováni

Než si necháte udělat piercing, dobře si to promyslete. Pokud si nejste piercingem jisti nebo se obáváte, že byste toho mohli později litovat, možná bude lepší s takovým rozhodnutím ještě počkat. Nenechte na sebe tlačit ostatní lidi, abyste si nechali udělat piercing. A piercing si nenechávejte dělat, pokud jste pili alkohol nebo užívali drogy.

Trvejte na bezpečnostních opatřeních

Chcete-li se ujistit, že váš piercing bude proveden bezpečně, ujistěte se, že znáte odpověď na tyto otázky:

  • Kdo provádí piercing? Jděte do piercingového studia nebo k poskytovateli, který má řádně vyškolené zaměstnance. Nepokoušejte se o piercing sami. A nenechávejte piercing dělat kamaráda, který není proškolený.
  • Nosí piercer rukavice? Lidé, kteří provádějí piercing, by si měli pečlivě mýt ruce a na každý piercing nosit nový pár jednorázových rukavic.
  • Používá piercer správné vybavení? Některé obchody používají k propichování ušních lalůčků piercingové pistole. Asociace profesionálních piercerů však varuje, že opakovaně použitelné piercingové pistole nelze řádně sterilizovat, což zvyšuje riziko infekce. Opakovaně použitelné pistole mohou také poškodit ušní tkáň. Vyhledejte piercera, který k vytvoření dírky používá čerstvou, sterilní jehlu na jedno použití a poté do ní vloží šperk.
  • Sterilizuje piercer vybavení, které musí být použito opakovaně? Ujistěte se, že piercer má k dispozici přístroj na tepelnou sterilizaci. Po každém piercingu by měl přístroj použít ke sterilizaci veškerého vybavení, které musí být použito opakovaně.
  • Používá piercer hypoalergenní šperky? U šperků, které jsou hypoalergenní, je riziko vyvolání alergické reakce nízké. Tento typ šperků bývá vyroben z kovů, jako je chirurgická nerezová ocel, titan, niob nebo 14 či 18karátové zlato.

Péče o piercing

Kůže kolem nového piercingu může být několik dní oteklá, zarudlá a citlivá. Může také mírně krvácet. Pokud otok, zarudnutí a krvácení trvá déle než několik dní, kontaktujte svého lékaře. Okamžité ošetření může pomoci předejít zdravotním problémům spojeným s piercingem, které by se mohly stát vážnými.

  • Očistěte piercing v ústech ústní vodou. Pokud jste si nechali propíchnout jazyk, ret nebo tvář, vypláchněte si ústa antiseptickou ústní vodou bez alkoholu po každém jídle a před spaním. K čištění okolí šperku a propíchnutého místa používejte každý den zubní kartáček s měkkými štětinami. To pomůže odstranit bakterie a plak.
  • Čistěte kožní piercingy. Pokud jste si nechali propíchnout kůži, čistěte oblast kolem piercingu dvakrát denně. Můžete použít fyziologický roztok určený k čištění ran nebo mýdlo a vodu. K čištění piercingu nepoužívejte peroxid vodíku, jód ani jiné drsné přípravky. Mohly by poškodit propíchnutou kůži. Před čištěním piercingu si umyjte ruce.
  • Nechoďte plavat. Po dobu hojení piercingu nevstupujte do bazénů, vířivek, řek, jezer a jiných vodních ploch.
  • Během hojení nechte piercing v klidu. Nedotýkejte se nového piercingu a neotáčejte šperkem, pokud jej nečistíte. Oděv udržujte mimo dosah piercingu. Přílišné tření nebo tření může podráždit kůži a oddálit hojení.
  • Udržujte šperk na místě. Většina piercingů se zahojí přibližně do šesti týdnů. Některé se však mohou hojit i několik měsíců nebo déle. Abyste udrželi propíchnutý otvor otevřený, nechávejte šperk během této doby vždy na místě, a to i v noci.

Piercing je krásnou ozdobou – koneckonců ve své podstatě je to podobné jako náušnice – jen na jiné části těla. Každý zásah do kůže však s sebou nese riziko – a je vhodné jej dobře znát a případným potížím předcházet.

ZDROJ: https://www.self.com/story/piercing-complications-prevention
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Rodolfo Clix: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/1161931/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button