Péče o tělo

Tipy pro lepší spánek

Spánek hraje velmi důležitou roli pro naše celkové zdraví. Pomáhá tělu regenerovat a poskytuje nám energii pro další den. Smutné je, že moderní životní styl může bránit kvalitnímu a zdravému spánku. Nedostatečný odpočinek se pak projevuje na podlomeném zdraví, častým nemocem, únavě a podrážděnosti. Z toho důvodu je důležité pečovat o svůj spánek. Máme pro vás pár tipů, které vám pomohou.

Vypněte všechna světla ve svém pokoji

Chcete-li mít zdravé spaní, měli byste nejprve vypnout všechny světla v místnosti, včetně elektronických zařízení, jako jsou tablety, televize, chytré telefony. Ideální doba na jejich vypnutí, je jedna hodina před spaním. To pomůže mozku odpočinout si a snáze tak usnete.

Pravidelné cvičení

Cvičení dodává kyslík do těla a naplňuje jej energií, která vám vydrží po celý den. Odborníci doporučují mít jednoduché cvičení v dopoledních hodinách, které vám dodá energii na celý den a zároveň unaví vaše svaly pro lepší spánek.

Žádný kofein nebo alkohol

Alkohol a kofein jsou určitě nezdravé před spaním. Narušují totiž fázi REM spánku a neumožňují správně odpočívat. Poslední šálek kávy nebo skleničku byste měli vypít nejpozději 6 hodin před spaním.

Spěte v chladné místnosti

Spát v chladné místnosti bude signalizovat vašemu mozku, že je čas na odpočinek. Samozřejmě, že si nemusíte brát do postele led. Stačí, když zchladíte své tělo předtím, než ulehnete ke spánku. To můžete udělat studenou sprchou, nebo otevřeným oknem v ložnici. V ideálním případě by měla být teplota v ložnici kolem 15 až 20 stupni Celsia.

Odpočiňte si

Zřejmá věc na kterou však často zapomínáme. Musíte se naučit, jak se uvolnit a zbavit se stresu. Jak si odpočinout. Stres, napětí a přepracovanost jsou nepřítelem spánku. Neustálé myšlenky na práci udržují mozek aktivní, což vám brání usnout. Meditujte, praktikujte jógu, zacvičte si nebo si zajděte s přáteli ven. Prostě dělejte něco, co vás naplní a vyžene myšlenky na práci z vaší hlavy.

Postel je jen na spaní

Vaše postel je určena jen pro spaní. Nedělejte v ní práci ani nesledujte televizi. Vyhněte se všem těmto neduhům. Postel je pouze pro vás, spánek a činnosti, které můžete vykonávat s partnerem. Díky těmto návykům bude vaše tělo brát postel pouze jako nástroj odpočinku a ne jako prostor pro každodenní aktivity.

Splněná rutina

Splňte všechny své úkoly a připravte se na ty další. Díky tomu získáte přehled o tom co se vám povedlo a co vás čeká zítra. Mozek si může na chvíli odpočinout a to je prospěšné pro váš spánek.

zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button