Návod

Co potřebujete vědět o zavádění příkrmů u kojenců

Jako maminka chcete pro své děťátko jen to nejlepší. Zatím ho kojíte, nebo pije umělé mléko a vás určitě zajímá, jak a čím ho krmit dál. Připravili jsme pro vás jednoduchý přehled, abyste věděla, kdy začít a o co se zajímat.

Kdy začít s příkrmy u zdravého miminka

Pokud bez problémů kojíte a jste spokojená vy i miminko, stačí tato přirozená strava do 6. měsíce. Je možné s příkrmy začít o něco dřív, pokud miminko neprospívá, bez problémů od 4. měsíce, určitě ne dřív. Vaše dítě musí být na příkrmy dostatečně připravené a zralé, tzn. že drží hlavičku vzpřímeně, koordinuje oči, ruce a ústa při hledání, uchopení a vkládání potravy do pusy, je schopno polykat a tolerovat tuhou stravu. Pozdější zavádění příkrmů může mít za následek nedostatek energie, nedostatek některých stopových prvků (železo, zinek), promeškání vhodné doby pro rozvoj některých motorických schopností, jako je např. žvýkání. Důležité je, abyste dítě nenutili, spíš využijte jeho zvědavosti a ze začátku mu dávejte ochutnat a počítejte s tím, že většina jídla skončí jinde než v dětském bříšku.

Co podávat jako první příkrmy

Můžete se rozhodnout, jak začnete. Buďto podáním kaše večer, aby nebylo miminko v noci hladové, nebo připravte zeleninu na oběd. U kaší ale musíte dát pozor, protože bývají dost sladké, je třeba prostudovat jejich složení. Dítě si zvykne na sladkou chuť a pak už nechce zeleninu. Proto u nás v Čechách začínáme většinou zeleninou (mrkev, brambor, brokolice, cuketa, dýně), ne ovocem. První podáváme mrkvičku a pak zkoušíme další druhy postupně po třech dnech. Příkrm by měl mít příjemnou teplotu, studené už pak dítě nechce. Příkrmy do 1 roku věku nemají být dosolovány ani doslazovány. Krmíme lžičkou.

Jak příkrmy připravovat

Pokud máte kvalitní zeleninu, můžete připravit příkrm podušením a rozmixováním. Miminko spotřebuje ze začátku jenom malé množství, proto můžete několik porcí zamrazit nebo zavařit. Zdá se vám to moc komplikované, nemáte své zdroje zeleniny a ovoce, nejste si jisté, zda dokážete příkrmy uchovat v nezávadné formě? Pak se vydejte do lékárny a poptejte se na nabídku příkrmů tam.

Kde koupit hotové příkrmy

V případě, že nebudete mít dostatek kvalitních surovin, vyrážíte na výlet a přemýšlíte, čím své dítě nakrmíte, můžete sáhnout po hotových příkrmech v obchodě nebo v lékárně. Nejjistější bude, když se vypravíte na nákup příkrmů do lékárny, kde získáte jen prověřené výrobky. Budete překvapená, jak pestrá je nabídka prvních pokrmů pro miminka a batolata. Skleničky jsou popsány a označeny i barvami, takže se rychle zorientujete, jaké je složení a pro jaký věk je dané jídlo určené. A navíc jsou tu zkušené lékárnice, které vám poradí, když si nebudete jistá.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button