NávodNemoci a komplikace

Klíšťata jsou velkým rizikem. Správné a včasné vytažení jej však může výrazně snížit. Jak na to?

Klíšťata nemáme rádi asi nikdo z nás. Jsou to velmi nepříjemná stvoření, které na nás navíc mohou přenést nebezpečné nemoci. Pokud už na sobě objevíte přisáté klíště, je třeba zachovat chladnou hlavu a postupovat metodicky. Čím dříve klíště vytáhnete, tím lépe. O tom, jak správně klíště vytáhnout, panuje řada mýtů a legend, a proto je třeba se řídit doporučeními skutečných odborníků.

Začněte prevencí

Klíšťata mohou být aktivní již brzy zjara, a proto se jimi nenechte zaskočit. Jejich aktivita se s příchodem teplých dní rychle zvyšuje a trvá až do podzimních mrazů. K orientaci vám velmi pomůže index aktivity, který denně hodnotí a zveřejňuje Český hydrometeorologický ústav. Díky tomu můžete situaci ve vašem regionu průběžně vyhodnocovat a podle toho se také chovat v přírodě vybrat do přírody vhodný oděv. I při nejnižším stupni aktivity klíšťat je vždy vhodné provádět prohlídku těla, abyste případné klíště včas odhalili.

Co dělat, když se klíště přisaje?

Platí, že kousnutí klíštětem nebolí a často o něm ani nevíme. Je to proto, že má klíště ve slinách látku, která dokáže utlumit bolest. Díky tomu může klíště nerušeně sát krev, aniž by si ho někdo vůbec všimnul. Jakmile se klíštěte zbavíte, zůstane po něm obvykle skvrna, která se klidně ale může objevit i po 14 dnech. Červený flek po klíštěti se často zvětšuje a může otékat. Pokud se vám něco takového na kůži objeví, je to jasný důvod, proč jít neprodleně k lékaři nebo celou situaci alespoň telefonicky konzultovat.

Správné odstranění klíštěte

Především je důležité upozornit na to, co určitě není dobré dělat. Na klíště neaplikujte žádné masti ani oleje. Tímto způsobem dojde akorát k tomu, že se klíště přidusí a může do rány vyzvrátit obsah svých střev, což ještě zvyšuje potenciální riziko nákazy.

Jak správně vyndat klíště

Správný postup rozhodně není jen jeden jediný. Klíště se dá poměrně snadno vytáhnout i bez nějakého speciálního náčiní – postačí vám třeba jen obyčejná vatová tyčinka. Jak postupovat?

  • Umyjte si ruce
  • Klíště je vhodné potřít dezinfekcí nebo speciálním gelem k rychlému znehybnění a usmrcení.
  • Následně si vezměte vatovou tyčinku a klíště opatrně vyviklávejte ze strany na stranu.
  • Po vytažení místo přisátí vydezinfikujte a sledujte, jestli se nebude na místě objevovat nějaká kožní reakce.
  • Na vytažené klíště nesahejte holýma rukama, protože se tak také můžete nakazit. Klíště zabalte do kousku papíru a spláchněte do záchodové mísy nebo jej spalte.

Co když se klíště nepodaří zcela vytáhnout?

I přes snahu vytáhnout klíště správně, se může stát, že kousek hlavičky zůstal zaklesnutý v kůži. Zbytek utrženého klíštěte zkuste odstranit ostrou pinzetou. V ráně také mohou zůstat kusadla, se kterými si ale tělo dovede poradit samo podobně jako třeba s třískou.

Co dělat, když máte klíště v těhotenství? 

Nastávající maminky by měly být s ohledem na klíšťata extrémně opatrná. Během těhotenství může být totiž léčba onemocnění velmi náročná, až nemožná. Ideální je, pokud se necháte proti klíšťové encefalitidě naočkovat už před plánováním těhotenství. Na klíšťovou encefalitidu totiž neexistují léky a jedinou možností léčby v případě nákazy je očkování. Dále se vyplatí vyhýbat rizikovým místům, kde se klíšťata mohou ve zvýšené míře vyskytovat. Pokud najdete přisáté klíště, odstraňte ho správně a co nejrychleji.

Jaké nemoci hrozí?

Vždy platí, že včasné a správné vytažení klíštěte snižuje riziko nákazy klíšťová encefalitidou a lymskou boreliózou. Obě nemoci jsou závažné, a proto není radno je podceňovat.

První příznaky klíšťové encefalitidy se objevují až po 7-14 dnech od přisátí. Nejprve se hlásí jen jako mírné příznaky virového onemocnění, které brzy odezní, aby zhruba po týdnu nastoupila druhá fáze s vysokými horečkami a poruchami nervového systému.

Po nákaze lymskou boreliózou se jako první objeví kožní zánět – obvykle se jedná o červenou skvrnu o průměru 3-5 cm. Někdy se u nakaženého objeví mírně zvýšená teplota, bolesti svalů a hlavy. Může se také přidat zánět kloubů a svalů a zvětšené lymfatické uzliny. Vždy platí, že je potřeba př jakémkoliv podezření vyhledat svého lékaře. Diagnostika lymské boreliózy i klíšťové encefalitidy se provádí pomocí serologických testů krve. Čím dříve se nemoc odhalí, tím snadněji se bude dát léčit.

ZDROJ: https://www.nytimes.com/wirecutter/blog/prevent-ticks-lyme-disease/

ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Skyler Ewing: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/cervena-krivka-zluta-zvire-7421034/

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button