Každý z nás někdy zažil problémy se žaludkem. Ať už to byla zácpa, průjem či naopak pocit plnosti. Ať už je to cokoliv, problémy s trávením jsou nepříjemné a v celém těle se objevuje nepříjemný pocit, který nechce zažívat snad nikdo. Dochází u vás k takovému pocitu čas od času nebo je to pravidelné? Je potřeba s tím vždy něco dělat, abyste se takto už necítili. Problém je možno vyřešit jednoduše, bez chemie a léků. Stačí jíst pravidelně jednu potravinu, která je v tomto ohledu velmi nápomocná. Kromě trávení pomůže v mnoha dalších směrech.
Velká síla v malé mandli
Ano, jde o mandle, které mají velké přínosy pro lidské zdraví. Almond Board of California financovala studii, ve které byly analyzovány dopady mandlí na náš trávicí systém. Tato studie se skládala ze 14 týdnů monitorovaného výzkumu. V něm se objevilo 29 zdravých rodičů a jejich děti. Rodiče dostávali 40 gramů mandlí, zatímco děti jedly 11 gramů mandlí nebo mandlové máslo.
Takto se dělo denně po dobu tří týdnů. Toto množství měli ve své pravidelné stravě. Poté nastalo šestitýdenní období bez mandlí, takzvané „vymývací období“. Poté se znovu mandle objevily v jejich stravě a to zase na dobu tří týdnů. Rodiče vyplňovali dotazník za sebe i své děti, aby bylo možno sledovat, jaký zaznamenali pokrok.
Výsledky studie
Vědci použili takzvaný „Healthy Eating Index“ (HEI). Ten posuzuje dodržování vhodného dietního stravování. Oba rodiče a děti své výsledky zvýšili na 61,4. To je dokonce nad celostátním průměrem (57,4 pro dospělé a 54,9 pro děti). Rodiče a děti jedli obecně více mastných kyselin, mořské ryby, rostlinné bílkoviny a celozrnné potraviny. Zároveň se také snížil příjem prázdných kalorií. Během doby, kdy konzumovali mandle a mandlové máslo, měli v těle více vitamínu E a hořčíku, které jsou klíčovými přísadami a v mnoha případech v těle chybí. Prázdné kalorie byly nahrazeny mandlemi. Konzumace mandlí také snížila střevní bakterie. I u dětí se to projevilo na střevní mikroflóře a to i tehdy, když jedly menší dávku mandlí.
Pozitivní vliv na trávení
Díky mandlím se zlepšily stravovací návyky. Avšak i zde se objevila určitá omezení. Rodiče se nemohli plně vyjádřit k tomu, co jejich dítě jedlo, když bylo mimo jejich dosah nebo bylo ve škole. Tato metoda nemá vědecká potvrzení, avšak její výsledky jasně směřují k mnoha zdravotním výhodám, které mandle na lidské tělo mají. Pokud chceme tyto výsledky vědecky potvrdit, další studie se mohou provádět v budoucnu.
Institut of Food Research provedl studii a to ještě před výše uvedenou studii. Vědci v ní zjistili, že mandle mohou posilovat různé střevní mikroby jako bifido bakterie, které jsou považovány za dobré bakterie užitečné při prevenci průjmu a střevních onemocnění.
Vláknina v mandlích
Mandle obsahují 13% vlákniny, která je odolná vůči trávicím enzymům. Prochází trávicím systémem nestrávena a to rovnou do tlustého střeva. Tam se dostává do styku se střevní sliznicí a mikroflórou a to podporuje zdraví střev. Obě studie poukázaly na to, že mandle jsou pro střevní a trávicí soustavu velmi užitečné. Proto je určitě vhodné je do své stravy zařadit.
Samozřejmě myslete na to, že ani s mandlemi to není dobré přehánět. Jako všechny ořechy, i mandle jsou bohaté na mononenasycené tuky a kalorie. Jezte mandle v mírném množství a uvidíte, jak skvělé účinky z nich vaše tělo získá.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.