DetoxikacePéče o těloZdravé tipy

Světový den jater 2019. Víte jak poznat, že vaše játra nepracují správně?

V dubnu se tradičně koná Světový den jater. Připadá vždy na 19. dubna a je to den, kdy bychom si více než kdy jindy měli odpovědět na otázku, zda jsou naše játra zdravá a zda se nám naše tělo nesnaží naznačit, že máme nějaký problém.

Játra jsou pro naše tělo naprosto nezbytným orgánem, protože zajišťují více než 500 důležitých činností. Je tedy na každém z nás, aby o svá játra pečoval a udržoval je v dobré kondici. Potíže s játry totiž nejsou žádná legrace, a to vám potvrdí každý, kdo to kdy zažil. Naštěstí nám naše tělo umí včas dát signál, že něco není úplně tak, jak má být, a my máme šanci zastavit problém včas. Je však nutné znát signály našeho těla a umět je správně interpretovat. Jak poznáte, že s játry není něco v pořádku?

Svědění

Čas od času nás pokožka svědí zcela běžně a není nutné považovat to za příznak nějaké nemoci. Pokud vás ale svědění obtěžuje tak, že nemůžete dobře spát a musíte se škrábat prakticky 24 hodin denně, pak se určitě jedná o problém, který je nutné řešit.

Překvapivě to nemusí být projev nějaké kožní choroby, ale právě nemoci jater. Nesprávná činnost jater totiž narušuje produkci žluči, která se pak dostává do krevního řečiště a může se projevit právě svěděním. Trápí-li vás tento problém delší dobu, je určitě namístě konzultovat lékaře.

Modřiny

Pokud se udeříme, většinou se nám na postiženém místě objeví modřina. Jestliže se vám ale modřiny začnou objevovat i poté, co vás pouze někdo silněji stiskne nebo jsou modřiny opravdu velké a výrazné, může se jednat o problém s játry. Játra totiž produkují bílkoviny zajišťující srážlivost krve, které blokují výron krve při zranění. Když játra nefungují tak, jak mají, je těchto bílkovin nedostatek a projeví se to právě typicky velkými modřinami.

Špatný dech

Mít nepříjemně zapáchající dech je vždy trapné. Většinou by nás ale nenapadlo spojovat tento problém s játry. Možná bychom vinili naši špatnou ústní hygienu. Objevuje se již při pokročilejších stádiích cirhózy jater, takže není úplně typickým projevem, ale pozorovat ho můžete. Děje se to v důsledku nadměrného uvolňování dymethylsulfidu, který pak nepříjemně zapáchá.

Žlutá kůže a bělmo

Tento příznak patří mezi nejtypičtější a také mezi ty, jichž si snadno povšimne i vaše okolí a může vás na problém upozornit. Nemusí se nutně jednat pouze o příznak žloutenky. Je však velice pravděpodobné, že to značí problém s játry a návštěvu lékaře byste už neměli odkládat.

Velké břicho

Nemáte problémy s váhou, ale máte nafouknuté břicho, jako byste byli málem těhotní? Pozor na to, tento příznak může být velmi snadno spojen s nemocí jater. Je to způsobeno zadržováním vody v oblasti břicha, ale někdy i tím, že se při nemoci játra jakoby nafukují a mohou i dvojnásobně zvětšit objem. Stejný problém může nastat i u jiných částí těla. Někdy zadržená voda sestupuje i dolů ke kotníkům a ty pak otékají. Nemusí to nutně značit problémy s játry, ale zadržování vody v těle byste měli konzultovat s lékařem.

Co udělat pro zdraví svých jater?

Je něco, co můžete právě nyní při příležitosti Světového dne jater udělat pro své zdraví? Samozřejmě! Především pamatujte na prevenci a zkontrolujte, zda nepociťujete některé z uvedených příznaků. Druhým krokem pak může být omezení příjmu alkoholu, soli a jiných toxických látek. Ty totiž naše játra zatěžují nejvíc, a právě nadměrná konzumace takových produktů může nemoc vyvolat. Na pozoru buďte také tehdy, pokud máte onemocnění jater v rodinné anamnéze. V takovém případě o tom informujte svého praktického lékaře a stav jater pravidelně kontrolujte.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button