CvičeníNávod

Nevolnost při sportu je obranou vašeho těla. Zjistěte, proč tak reaguje a jak tomu předejít

Cvičení je pro mnoho z nás významnou součástí života. Cvičíme rádi, pravidelně a věříme, že nám to dělá dobře. Jenže co když vás při cvičení začnou trápit potíže, které rozhodně nesouvisí jen s únavou svalů?

Je pro vás nedílnou součástí posilování roztřesené tělo? Odcházíte z fitka s nevolností, pociťujete u procvičování určitých partií závratě? Tyto příznaky jsou nejčastěji bohužel voláním vašeho těla o pomoc a v žádném případě bychom je neměli ignorovat.

Pokud se po cvičení cítíte naprosto zničení a trápí vás potíže jako je nevolnost, neovladatelný třes a další podobné potíže, rozhodně je načase začít s tím něco dělat, normální to rozhodně není. V normě je samozřejmě bolest svalů, které procvičujete, případně ztuhlost kloubů, ale tyto potíže z obvyklých příznaků svalové únavy výrazně vystupují. Co s tím a co to může znamenat?

Třes svalů

Proč se vám při velké námaze mohou začít zcela neovladatelně třást svaly? Odpověď je poměrně jednoduchá – jde o nedostatek cukrů. Snadno postihuje nezkušené sportovce, kteří jsou příliš „hrr“ do cvičení a nepoznají, kdy mají dost.

Typicky se tedy třes objeví, když se cvičením teprve začínáte a ještě nevíte, kolik toho tělo vlastně snese a jak si správně nastavit cvičební plán. I proto se začátečníkům doporučuje zaplatit si alespoň na několik hodin trenéra, který vám vysvětlí techniku a pomůže nastavit vhodný trénink i do budoucna.

Pokud vás třes trápí nadále, jde nejspíš o nedostatek glukózy, který se dá ale snadno řešit. Před cvičením si stačí dopřát proteinovou nebo musli tyčinku, která vám hladinu cukru srovná a budete mít během cvičení z čeho čerpat.

Závratě a bolest hlavy

Trápí-li vás pocity na omdlení nebo třeštění hlavy, pak může jít o nedostatek tekutin. Při návštěvě fitka běžně vypotíme velké množství vody a adekvátně k tomu bychom měli vodu doplnit. Nestačí tedy vypít tolik, kolik si dáváte normálně, ale příjem je nutné zvýšit.

Vysoká míra pocení logicky vede k dehydrataci, a ta zase k závratím. Pot navíc obsahuje cenné minerály – při jejich absenci se několikrát zvyšuje riziko nejrůznějších svalových křečí. Voda tedy musí být ve fitku vaším nejlepším přítelem. Kromě obyčejné vody si můžete dopřát i speciální nápoje s vysokým obsahem iontů. Na druhou stranu se vyhněte syceným nápojům, těmi svému žaludku příliš radost neuděláte a můžete se cítit nadmutí.

Nevolnost a pocity na zvracení

Snad každému začátečníkovi se stalo, že se vrhl do cvičení, chvíli vše vypadalo jako hračka, ale po několika minutách přišla nevolnost, svalový třes a naprosté vyčerpání. Je to přirozené – začátečník nedokáže dobře odhadnout své síly a často začátky naprosto přepálí. V důsledku toho se pak tělo začne bránit těmito nelibými pocity, které vás mají odradit od další aktivity, která vám neprospívá.

Základem je tedy začít pomalu a postupovat obezřetně s ohledem na vaši kondici a možnosti. Lépe je nakládat si raději méně než více. Po rocích strávených na gauči se jednoduše nedá jen tak zvednout a začít běhat. Musíte na to jít postupně a trpělivě. Jak z toho ven? Uberte. A rozhodně před tréninkem nejezte těžká jídla. Nevolnost může vyvolat i nedostatek vitaminů, vyplatí se proto sáhnout po vhodných doplňcích stravy.

Pokud jakékoliv potíže přetrvávají nebo se objevují, i když jste již zkušený sportovec, a vy neznáte příčinu, není dobré odkládat návštěvu lékaře. Může se jednat o různě vážné zdravotní problémy, která ale sami stěží odhalíte. Riskujete tak trvalé potíže, které vás mohou vyřadit z provozu na pěkně dlouhou dobu, a to se rozhodně nevyplatí. Zdraví musí být vaší prioritou číslo jedna.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button