Péče o tělo

Křivý nos může způsobit celou řadu onemocnění

Odchylky od běžného tvaru nosu bývají obvykle vrozené. Mnoho z nich se objevuje po nějakém traumatu, především pak po zlomeninách nosu, které jsou velmi běžné. Má se za to, že až 90% lidí má určitý stupeň odchylky nosní přepážky. Největší odchylky jsou vrozené. Zkroucení nosní překážky je problém pro velké množství nemocí dýchacích cest.

Křivá nosní přepážka

Někdo může mít jen minimální zkřivení nosní přepážky a to mu způsobuje spoustu zdravotních problémů. Jiní lidé mají toto zkřivení vrozené, zvyknou si na něj a ví, jak správně dýchat nosem. Lidé, kteří toto zkřivení nosní přepážky mají, obvykle dýchají více ústy. Dýcháte-li nosem, pak do sebe vdechujete vzduch čistý a zahřátý, to vše je úloha nosu. Dýcháte-li přímo ústy, vzduch přechází do plic nečištěný.

Jestliže nosem nedýcháte, pak nosní sliznice ztrácí svou funkci, jelikož se nepoužívá. Stává se tak atrofickou a vede to k častým virovým a bakteriálním infekcím nosu, sinusitidě a k častým rýmám. U těchto lidí je to pak nejčastěji infekce krku a infekce plic.

w

Dýchání ústy

Dýcháte-li pouze nebo více ústy, pak snižujete kapacitu svých plic a to dokonce až o 40 procent. Tím se snižuje hladina kyslíku v krvi. A to má samozřejmě vliv na řadu dalších věcí, například to ohrožuje fungování srdce, mozku a dalších orgánů. Tito lidé mají často problémy s vyčerpáním, s dušením, nemohou moc chodit do schodů a často jsou unavení.

Odchylky nosu se často spojují s alergiemi, tudíž se tyto příznaky zhoršují a zdvojnásobují. Není neobvyklé, že v nose vznikají polypy, chronické záněty vedlejších nosních dutin a chronické rýmy.

Je možná léčba?

Jediným léčebným krokem je možný chirurgický zákrok. Zajistí to lepší přístup přes nosní dírky, a jestliže sliznice neztratila funkci, což se obvykle stává, vše bude v pořádku.

Pokud však problémy přetrvávají několik let či dokonce desetiletí, operace sama o sobě nepomůže. I když po operaci není žádná překážka pro bezproblémový průchod vzduchu, pacienti mají stále pocit překrvení sliznice, mohou mít časté infekce nebo také ztratit čich. Proto je důležité léčbu nemocí, které se spojují s infekcí a alergií, vyřešit při stávající léčbě. Například septoplastikou (operací nosní přepážky). Problémy se tímto mohou podstatně snížit nebo někdy mohou úplně zmizet.

Je-li poškozená sliznice, pak je léčba spreji. Pomáhá celý nos promýt a také jej hydratuje. Léčebný proces však může trvat měsíce. Jste-li vytrvalí, vše dodržujete, pak toto období přinese své ovoce. Funkce sliznic se obnovuje, rovněž se zlepšuje i obnovuje čich. Často je však nutno pokračovat v léčbě tak, jak vám předepsal váš lékař.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button