Jídlo a stravováníPéče o těloPřírodní léčba

Kurkuma – nejzdravější rostlina na planetě. Jak ji správně užívat?

Kurkuma se stala číslem jedna všech zdravých rostlin na světě. Nabízí tak širokou škálu zdravotních výhod, že je prostě ohromující.

Kurkuma obsahuje kurkumin, který je identifikován jako hlavní účinná složka. Má antioxidační, protizánětlivé a protirakovinové vlastnosti. Neexistuje žádná jiná přírodní látka na světě, která je účinnější pro snížení zánětu v těle, než kurkuma.

Jak správně konzumovat kurkumu

Aby byl efekt kurkumy co největší, musíte se ji naučit správně konzumovat. Kurkuma je rozpustná v oleji, což znamená, že byste ji měli spojit při vaření spojit s tukem pro optimální vstřebávání živin. Nejčastěji se připravuje s organickým panenským kokosovým olejem nebo extra panenským olivovým olejem.

Doporučené denní množství kurkumy je 3 g až 10 g. Zhruba jedna lžička odpovídá doporučené denní dávce pro dospělého jedince. Pro maximální účinek, byste měli konzumovat kurkumu na denní bázi nebo minimálně třikrát týdně.

Starší lidé a děti mladší 6 let, by měly snížit dávku na polovinu (1/2 lžičky) jednou týdně a poté zvyšovat množství. V případě, že je látka příčinou poruch trávení nebo nežádoucích reakcí, poraďte se se svým lékařem.

Důležité: Kombinace kurkumy a černého pepře maximalizuje účinky obou látek. Užívání černého pepře zvyšuje účinky kurkumy a všech látek, které obsahuje.

Na co si dát pozor při užívání kurkumy

  • Nikdy ji neberte na prázdný žaludek
  • Trpíte-li na žlučové kameny, poraďte se se svým lékařem dříve, než ji přidáte do svého jídelníčku (kurkuma zvyšuje tvorbu žluči a může zhoršit váš zdravotní stav)
  • Nekombinujte kurkum s léky proti srážlivosti krve, jako je aspirin, ibuprofen nebo warfarin.

Jaká je nejlepší forma konzumace

Většinou se kurkuma konzumuje se šálkem teplého mléka. Jeden z nejoblíbenějších receptů pochází od Dr. C. Andersona: Smíchejte ¼ čajové lžičky kurkumy s ½ lžičky olivového oleje. Přidejte špetku čerstvě mletého pepře. Všechny ingredience smíchejte v hrníčku. Tuto směs konzumujte samostatně nebo ji přidejte do jídla. Jen se ujistěte, že tuto směs nepřidáváte do vařeného jídla již na začátku ale spíše na konci. Pokud by se příliš dlouho vařili, ztratili by svůj účinek. Velmi populární je i čaj z kurkumy. Recept naleznete níže.

Čaj z kurkumy

  • 1 šálek teplé (ne horké) vody
  • ¼ lžičky kurkumy
  • šťáva z půlky citronu
  • špetka skořice
  • 1/8 čajová lžička medu
  • lžička kokosového oleje

Jak mile je voda teplá, přidejte kurkumu, citronovou šťávu, med a lžíci kokosového oleje. Vše dobře promíchejte a konzumujte, když je voda teplá.

Pokud jste nemocní a chcete maximalizovat účinky kurkumy, můžete si zakoupit a používat látku kurkumin. Jedná se o čistou, izolovanou a účinnou látku z kurkumy. Je extrémně silná a její konzumaci proberte s lékařem.

zdroj

 

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button