Péče o těloZdravé tipy

Naděj pro ty, kteří touží po miminku. Imunoterapie

Stále častěji kolem sebe slyšíme příběhy lidí, kteří se dlouho a usilovně snažili o početí a stále jim to nevycházelo. Zadařilo se například až díky umělému oplodnění, nebo své pokusy museli nakonec vzdát i kvůli vysokému věku nebo jiným zdravotním komplikacím.

Plodnost je v současnosti velké téma. Podle vědců a lékařů stále klesá. Na vině je mnoho faktorů. Prvním z nich je samozřejmě stále rostoucí věk prvorodičů. Zatímco dříve měly ženy běžně prvního potomka okolo 20. nebo 22. roku života, dnes toto číslo stále roste a mnoho žen čeká s miminkem až na třicítku.

Na vině jsou ale i další faktory jako je nevhodný životní styl, kouření, jiná onemocnění, hormonální problémy a další. Nic to však nemění na faktu, že je to vážný problém prakticky celého lidstva, který je nutné nějak řešit.

Časté potraty

Jednou z hlavních komplikací jsou časté potraty. Ženě se sice podaří otěhotnět, ale dřív nebo později o miminko přijde. A toto se může opakovat i několikrát, což samozřejmě představuje velkou zátěž nejen pro tělo budoucí maminky, ale také pro její psychiku.

Proti tomuto problému se snaží bojovat tzv. imunoterapie. Metoda, díky které se daří počet neúspěšných těhotenství snižovat a mnoho maminek se po letech neúspěchů konečně mohou radovat z toho, že jejich těhotenství probíhá dobře a šťastně také skončí.

Imunoterapie

Podle lékařů nejsou důvody potratu často zřejmé. Všechno probíhá normálně, maminka i dítě jsou zdravé a pak se prostě něco pokazí a je konec. Zdá se, že na vině je náš imunitní systém. Imunoterapie má sloužit k tomu, aby tělo připravila na příchod nové bytosti a usnadnila tak jeho usazování a přebývání v matčině lůně.

Imunoterapie se provádí ve dvou formách:

  • Aktivní imunoterapie: Tato terapie se provádí u žen, které utrpěly potrat. Pomocí této metody se obranný systém matky seznámí s buňkami z těla otce a budoucí těhotenství už tedy nepovažuje za hrozbu, ale bez obtíží je přijímá. Miminko, které pak vznikne spojením dvou pohlavních buněk otce a matky je pro matčin imunitní systém známé a tělo proti němu nijak nebojuje. Výrazně se tak zvyšuje šance na úspěšné donošení plodu.
  • Pasivní imunoterapie: V této situaci je matka již těhotná a je potřeba v rámci zachování těhotenství snížit imunitní reakci jejího těla. Provádí se to podobnými postupy samozřejmě v závislosti na zdravotním stavu matky i dítěte a na celkovém průběhu těhotenství.

Vedlejší účinky

Jako každá jiná léčba, i imunoterapie není bez rizika a má své klady i zápory. Nejde tedy říci, že by šlo o nějakou samospasitelnou metodu, která nyní pomůže všem matkám, ale rozhodně je to jedna z možných cest, které můžete zvážit.

Používá se zejména tehdy, pokud nelze z jiných testů odhalit jinou zjevnou příčinu potratů. Před tím, než se ale začnete o tuto možnost zajímat, zvažte i možné negativní dopady které imunoterapie může mít.

  • Nutnost krevní transfúze.
  • Alergická reakce.
  • Vyrážka.
  • Bolesti hlavy.
  • Bolesti svalů.
  • Slabost a nevolnost.

Navíc je to poměrně nákladná léčba, která vyžaduje, aby se i u matky a otce setkala řada faktorů. Především jde však o silné zdraví a absenci jiných nemocí a poruch. Pokud se toto vše sejde, je pak úspěšnost léčby poměrně vysoká. Více než 80 % těhotenství po terapii končí úspěšně.

Je to tedy rozhodně možnost, která by mohla pomoci i vám. Na dálku však nikdy nejde určit, zda by tento postup vyhovoval právě vám, a proto se vždy poraďte o nejlepších možnostech se svým lékařem. Imunoterapie se používá v současné době úspěšně i k léčbě jiných potíží, takže se nejedná o žádnou novou metodu. Jen její použití k léčbě neplodnosti při častých potratech je poměrně nové.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button