CvičeníPéče o tělo

98 % dětí se rodí se zdravýma nohama. Přesto až dvě třetiny později trpí plochými chodidly. Kde je problém?

O naše nohy bychom měli pravidelně pečovat a vážit si služby, kterou nám poskytují. Jsou dokonale vyvinuté, aby unesly naši váhu, můžeme díky nim nejen chodit, ale i běhat, skákat, lozit, jezdit na kole… Je toho opravdu hodně. A právě proto tak silně poznáme, když s nimi něco není v pořádku. Častokrát si však na problémy zaděláváme už v dětství a ani o tom nevíme.

Noha se formuje od prvních dní na tomto světě. Během prvních let prochází řadou důležitých vývojových proměn a velmi citlivě reaguje na všechny změny. Dle kvality vzpřímení a držení nohy můžeme už odmala odhadovat, jakou kvalitu bude mít nožní klenba a osa celé dolní končetiny v dospělosti. Není tedy radno to podceňovat a pokud zaznamenáme nějaké problémy, je dobré je urgentně řešit.

Plochá noha

Je jen málo z těch, kteří by tento problém nikdy neřešili. Většina se s ním naopak setkává již v dětství nebo dospívání. Je to ale o to více alarmující, když uvážíme, že podle statistik se až 98 % všech dětí rodí se zdravýma nohama. Kde se tedy děje chyba a jak se jí dá zabránit? Problém nejčastěji tkví v nízké informovanosti rodičů a v nevhodné obuvi, která nohu špatně tvaruje.

Stavba nohy

Chodidlo má velmi složitou strukturu skládající se z 26 kostí, které jsou vzájemně velmi komplexně propojeny. Dojde-li ale k porušení byť i jen jednoho vazu, šlachy nebo úponu, může to mít za následek poruchu chůze, stání i dalších nožních pohybů. Na chodidle také najdeme nožní klenbu – ta je jak příčná, tak i podélná, a oboje hraje ve správném postavení chodidla zásadní roli.

Vývoj chodidla

První rok dítěte je plný nejrůznějších změn zejména proto, že dítě se z čistě ležící a sedící polohy pomalu staví na nohy a začíná se pohybovat chůzí. Řada rodičů se snaží tento vývoj za každou cenu urychlit, protože přece nechtějí mít „zpomalené dítě“, ale je to první chyba, kterou bohužel mnoho z nich dělá. Předčasné stavění nebo vodění za ručičky může vést k narušení přirozeného pohybového vývoje. Nožičky musí být na chůzi dostatečně připravené a dítě to nejlépe pozná samo. Nesnažte se tedy jeho vývoj zbytečně urychlovat.

Nožní klenba se velmi dynamicky vyvíjí přibližně do tří let. Plný vývoj chodidla bývá však dokončen až přibližně v sedmi letech, někdy i daleko později. Chůzí noha také získává pevnost a celkově se zkvalitňují a upevňují její funkce a schopnosti.

Co stojí za plochými chodidly?

Příčin je vícero. Mezi ty nejvážnější samozřejmě patří vrozené vady, kdy je postavení nožiček samo o sobě špatné a je potřeba do jejich vývoje odborně zasáhnout. Existuje však řada vnějších příčin, kterým se lze vyhnout:

  • Předčasné obouvání – boty dítě nepotřebuje, dokud skutečně samo nechodí. Je zcela kontraproduktivní snažit se malou dětskou nožku cpát do nepřirozeně tvarovaných bot příliš brzy.
  • Příliš těsné dupačky, punčocháče či bačkůrky – chodidla dětí by neměla být nějak stažená – naopak jim prospívá volnost, aby se dobře prokrvovala a správně vyvíjela.
  • Špatná obuv – nejhorší jsou malé, úzké a neohebné boty, které nohu nepřirozeně stlačují.
  • Nadváha – příliš silné děti mohou bojovat od počátku s propadem klenby, neboť křehké kosti nejsou připraveni na tak velkou váhu
  • Nedostatek pohybu – správná pozice chodidla a klenby se nejlépe vyvíjí pravidelným zdravým pohybem ve vhodné obuvi nebo bosky
  • Nedostatek vitamínu D – ten je potřeba od útlého věku suplementovat a ideálně by se s ním nemělo přestávat ani v pozdějším dětství, pubertě a dospělosti

Návaznost dalších potíží

Kvůli poklesu klenby nebo nevhodnému postavení chodidla dochází k zatížení nohou, oslabení pevnosti svalů a vazů, vadnému postavení nohy a ztrátě pružnosti. Dítě pak může chodit viditelně nemotorně, se špatným postavením nohou, která ho mohou bolet. Vlivem těchto potíží dochází k dalším problémům, což může zahrnovat problémy s krční páteří, kolenními a kyčelními klouby nebo kotníky.

Diagnostika

Nejlépe ploché nohy poznáte tak, že dítě necháte, aby mokrýma nebo nabarvenýma nohama udělalo otisk na zemi či papíru. Otisk by měl mít typické vykrojení na vnitřní straně chodidla. Pokud jej nemá, je rozhodně dobré řešit situaci včas s ortopedem. Ten určí, zda jde o skutečný problém nebo postačí vhodnější obuv či cvičení.

Jak se problém řeší?

U dětí je v prvé řadě navržen dostatek vhodného pohybu. Děti by od mala měly být zvyklé trávit čas venku na čerstvém vzduchu, případně se i věnovat nějakému konkrétnímu sportu, který je bude vhodně motivovat.

Ideální je chůze naboso v přírodním terénu. To můžete trénovat jako vhodnou zábavu během výletu nebo i doma na zahradě. V zimě se soustřeďte na výběr vhodných bot, které nebudou pohyb nohy omezovat, ale přirozeně jej podpoří.

Běžnou možností léčby jsou také ortopedické vložky. Ty bývají přesně uzpůsobené podle chodidla dítěte a měly by se pravidelně měnit. Nedoporučuje se je však aplikovat příliš brzy, dokud není vývoj chodidla zcela dokončen. Jde totiž o čistě pasivní podporu nožní klenby, která by měla být až posledním krokem v terapii ploché nohy.

Mnohem lepší a efektivnější je aktivní snaha v podobě cvičení a vhodného výběru obuvi. Obuv by měla být zásadně pružná a dobře ohebná ve všech směrech. Měla by mít širokou špičku a prsty nestlačovat k sobě, ale spíše jim dovolit se přirozeně roztáhnout. Moderní jsou i tzv. barefoot boty, které se přizpůsobují noze a neomezují chodidlo v přirozeném pohybu. Barefoot obutí má jistě pozitivní vliv na vývoj nohy, ale při velké zátěži hrozí také možná bolest chodidel, kleneb a svalů. Je tedy třeba je dobře zvážit a možnost jejich využití raději konzultovat s odborníkem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button