Jídlo a stravováníNemoci a komplikace

Co je liposomální vitamín C a jaké přináší výhody?

Asi všichvná víme, že kyselina askorbová, asi běžněji známá pod názvem vitamin C, má řadu zdraví prospěšných účinků. Nejenže ji lze nalézt v potravinách, jako jsou citrusové plody, bobulovité ovoce a různorodá zelenina, ale je celosvětově oblíbeným doplňkem stravy. Pravidelný příjem doplňků stravy s vitaminem C podporuje imunitní systém, podporuje zdraví srdce a zvyšuje tvorbu kolagenu.

Vitamin C je ale také známý tím, že se obtížně uchovává, což způsobuje jeho nestabilitu. A vzhledem k tomu, jak rychle se vaše trávicí soustava pohybuje, bývá perorální užívání vitaminu C ústy špatně vstřebatelné. Výsledkem je, že ne vždy získáte plný užitek a mnoho přijatého vitamínu C prostě vyloučíte.

Lepší a silnější vitamin C

Mnoho lidí se domnívá, že když užíváte vitamin C, vaše tělo automaticky vstřebá celou dávku. Další častou mylnou představou je, že čím více ho užijete, tím více prospěšných látek získáte. Pravdou je, že v perorální formě se vstřebává pouze 12-14 % vitaminu C. Při dávkách nad 200 mg se toto číslo zvyšuje na 50 %. Dobrou zprávou je, že vitamin C je rozpustný ve vodě, což znamená, že je téměř nemožné se jím předávkovat. Vše, co vaše tělo nevstřebá, se vyloučí močí. 

Lipozomální vitamin C

Co přesně je lipozomální vitamin C? Liposomální vitamin C je v podstatě účinnější forma vitaminu C. Je speciálně navržen pro maximální vstřebávání a optimální podporu imunitního systému. Jedinečnost tohoto přípravku spočívá v tom, že tento vitamin C je dodáván v tekuté formě, která je následně zapouzdřena a obalema liposomy. Ty chrání malé částečky vitaminu C před nepříznivým prostředím a bariérami vstřebávání, které se nacházejí v lidském střevě.

Definice liposomu

Liposomy a vitamin C tvoří skvělý tým. Lipozom je malá bublina naplněná tekutinou, jinak nazývaná vezikula, vyrobená ze stejného materiálu jako buněčná membrána. Prostřednictvím lipozomálních „nosičů“ se po těle přenášejí různé tekutiny – například léky používané k léčbě řady onemocnění. 

Představte si, že vaše tělo je dálnice a vitamin C cestující. Lipozom představuje rozdíl mezi bezpečným cestováním autem a chůzí naboso po rušné dálnici. Když vitamin C cestuje uvnitř liposomu, má větší šanci, že bezpečně dorazí do cíle. 

Abychom zajistili, že vaše tělo dostane co nejvíce vitaminu C, používáme liposomy, které vytvářejí ochrannou vrstvu fosfolipidů. To pomáhá vitaminu C účinněji procházet trávicím procesem.

Výhody lipozomálního vitaminu C

Nyní už víte, jak se liposomy využívají k ochraně vitaminu C při jeho cestování tělem. Pojďme si říct, co se stane, když se liposomální vitamin C dostane do střev. 

Jak jsme zmínili, vitamin C je rozpustný ve vodě. To znamená, že nemůže dobře pronikat do tukových tkání.  Jak však liposomy putují trávicím systémem, fosfolipidové dvojvrstvy se pomalu začínají odlupovat. Při tom se postupně uvolňují drobné částečky vitamínu C, které se ukládají v blízkosti střevní sliznice. To umožňuje jeho plné vstřebání, čímž se maximalizuje přínos lipozomálního vitaminu C pro vaše tělo.

Jak lipozomální vitamin C ve vašem těle funguje?

Protože liposomální vitamin C má tuto ochrannou vrstvu fosfolipidů, může se rychleji přesunout do vašeho tenkého střeva. To mu umožňuje navázat se na buňky střevní výstelky a přímo tak přenášet vitamin C tam, kde je nejvíce potřeba a je nejlépe využitelný.

Odtud se dostane přes lymfatický systém do krevního oběhu. Poté se vstřebá a využije ve vašich buňkách. Vaše buňky absorbují až 98 % dostupného vitaminu C.

Přínosy vitaminu C

Vitamin C hraje zásadní roli při udržování optimálního zdraví. Ve skutečnosti má zásadní význam pro vývoj, růst a obnovu všech tělesných tkání. Zde se dozvíte, proč je vitamin C tak prospěšný pro vaše zdraví, zejména pokud se potýkáte s autoimunitními problémy.

Výhody antioxidantů

Vitamin C podporuje vaše tělo při odstraňování škodlivých volných radikálů z vašeho těla. Volné radikály mohou být toxické chemické látky a škodliviny, které mohou vést k vážným zdravotním potížím. Přispívají také k předčasnému stárnutí. 

Posílení produkce kolagenu

Kolagen je lepidlo, které drží vaše tělo pohromadě. Tato bílkovina hraje zásadní roli při udržování zdravých střev. Pomáhá také udržovat vaše vlasy, kůži, nehty, kosti a klouby silné. Pro optimální tvorbu kolagenu potřebuje vaše tělo dostatečné množství vitaminu C.

Přínosy pro zdraví očí

Vitamin C podporuje vaše tělo v boji proti makulární degeneraci, která je klíčovým faktorem ztráty zraku. Liposomální vitamin C navíc pomáhá tělu vstřebávat železo, podporuje hojení ran a zvyšuje kvalitu chrupavek, kostí a zubů.

Pozor na nekvalitní výrobky

V oblasti doplňků stravy je bohužel regulace legislativou poměrně nedostačující a snadno se tedy stane, že pořídíte nekvalitní produkty. Proto je důležité před nákupem přemýšlet a vybírat výrobce s pozitivními ohlasy a dobrými recenzemi. Tak se vyhnete zklamání a vyhozeným penězům za nefunkční přípravky.

Když je naše hladina stresu extrémně vysoká, naše tělo se může rychle vyčerpat.  Je velmi důležité, abychom byli schopni účinně vstřebávat vitaminy a minerály, které přijímáme. Liposomální vitamín C to dokáže zajistit lépe a spolehlivěji než jiné doplňky stravy s obsahem tohoto vitamínu.

ZDROJ: https://draxe.com/nutrition/liposomal-vitamin-c/
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Lisa Fotios: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zdravy-osoba-ruka-rozostreni-1843837/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button